Znanost in tehnologija

VIDEO: 'Tretja transportna revolucija': samovozeči električni avtomobili, ki jih ne bomo imeli v lasti

Ljubljana, 24. 11. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
57

Matej Čer iz Avantcarja, ki je v Ljubljani predstavil car sharing, verjame, da bodo naša prihodnost samovozeči električni avtomobili, ki jih bomo souporabljali. Omenjena storitev že dobiva pozitivne odzive in število uporabnikov raste. Smo se Slovenci sposobni odreči lastništvu avtomobila?

Nabor vozil v storitvi souporabe.
Nabor vozil v storitvi souporabe. FOTO: 24ur.com

Matej Čer iz Avantcarja verjame, da bodo naša prihodnost samovozeči električni avtomobili, ki jih bomo souporabljali.

Gre za tretjo transportno revolucijo, za katero tehnologija že obstaja, odvisno je le, kako hitro jo bomo integrirali v družbo. Slovenija bi lahko bila na tem področju pionirka, saj ima zaradi majhnosti idealne možnosti. Model pa bi lahko nato predstavljali svetovnim metropolam oziroma drugim državam.

Slovenci smo znani po tem, da nam avtomobil pomeni statusni simbol in zato se poraja vprašanje, ali smo sposobni tega miselnega preskoka. Čer na vprašanje, ali bomo sposobni preiti iz lastništva na souporabo vozil, odgovoril, da sta tu predvsem pomembna izkušnja s takšno storitvijo in izobraževanje.

Seveda pa bi souporaba vozil pomenila velike prihranke za posameznika, lahko pa pomeni tudi velik udarec trenutnim avtomobilskim gigantom.

Čer meni, da bi lahko že v nekaj letih bistveno zmanjšali število lastniških avtomobilov, prav tako verjame, da se bomo že v nekaj letih vozili v samovozečih avtomobilih. Eno izmed ključnih vprašanj je seveda tudi, kdaj bodo zeleno luč za uporabo teh že zdaj razvitih tehnologij dali tudi regulatorji. 

Kakšen je odziv na storitev souporabe vozil? 

Od poletja lahko v Ljubljani souporabljamo električne avtomobile v storitvi Avant2Go, ki ga na kratko lahko opišemo kot avtomobilsko različico že uveljavljenega kolesarskega sistema Bicikelj.

PREBERITE ŠE: Kaj je car sharing?

In kako smo novo inovativno storitev s to posebnostjo, da so na voljo le električna vozila, sprejeli? Matej Čer je povedal, da je realnost boljša, kot so pričakovali, da stvari tečejo bolj gladko, z manj problemi. ''Odziv uporabnikov je boljši, kot smo upali. Ne gre za to, da tega nismo hoteli ali nismo verjeli v projekt, a dejstvo je, da ko sestavljamo tako kompleksne projekte, gre lahko marsikaj narobe,'' je pojasnil in dodal, da število uporabnikov raste hitreje, kot so načrtovali. O konkretnih številkah ni želel govoriti, je pa dejal, da bodo do konca leta dosegli med 800 in 1000 registriranih uporabnikov, kar je tudi meja za do 50 avtomobilov, kolikor jih je v prvi fazi na voljo.

Od uporabnikov dobivajo večinoma dober in prijazen odziv z dodatnimi pobudami, je pa Čer opozoril na kulturo nekaterih ostalih voznikov, ki parkirajo na za električne avtomobile namenjena parkirišča. Na teh mestih so namreč tudi polnilnice, od katerih so uporabniki odvisni. ''To je tako, kot če bi bili na avtocesti in bi zasvetila lučka za gorivo, a bi tovornjak zablokiral dostop do bencinskega servisa,'' je dejal Čer.

''Črpalka'' za električna vozila.
''Črpalka'' za električna vozila. FOTO: 24ur.com

Največ se storitev uporablja na relaciji med nakupovalnim središčem in centrom mesta

Na naš trg si želi tudi Uber, ki pa ga pri Avantcarju ne vidijo, kot konkurenco. Oboji namreč po njegovih besedah konkurirajo lastništvu vozil. Z zmanjševanjem lastništva, raste trg tako za Uber, kot souporabo vozil, javni prevoz, bicikelj in taksiste ter se zmanjšuje potreba po parkiriščih, je dejal Čer.

Čeprav so polovico začetnih lokacij izbrali intuitivno, polovico pa načrtno, se je izkazalo, da so vse v uporabi. Veliko uporabnikov uporablja storitev tudi na relaciji med mestom in brniškim letališčem, saj je tudi cena v eno smer relativno ugodna - od 10 do 15 evrov. Največ je sicer voženj med nakupovalnim središčem BTC City in mestnim centrom, je pa priljubljena tudi relativno nepričakovana relacija med Tehnološkim parkom, hotelom Four Points by Sheraton (Mons) in centrom Ljubljane. Čer je dejal, da bi slednje vendarle lahko bilo posledica tega, da so v omenjenem hotelu pripravljali izobraževanja, hkrati pa so tam že dlje časa tudi Tesline hitre polnilnice.

V povprečju približno 60 do 70 odstotkov uporabnikov storitev uporablja za krajše relacije oziroma za od 10 do 30 minut. 10 do 15 odstotkov uporabnikov storitev uporablja od dve do tri ure, 15 odstotkov pa za okoli eno uro. Zaznavajo tudi porast uporabe s tako imenovano nočno, sicer bistveno nižjo tarifo, ki omogoča, da se popoldne iz Ljubljane po službi odpelješ domov in nato avtomobil naslednje jutro pripelješ nazaj.

S projektom vstopajo v drugo fazo

Čer je pojasnil, da s projektom že vstopajo v drugo fazo. V prvi so postavili sistem na najbolj frekventne lokacije s 30 do 35 avtomobili, da so lahko preizkusili model, aplikacijo in tudi uporabnike. Na začetku so ciljali predvsem na najbolj napredne in radovedne ter na tiste, ki nimajo avtomobila …

A ker stvari tečejo v tem stoletju na nekaterih področjih z neverjetno hitrostjo, si za pilotni projekt niso mogli vzeti leto dni časa, ampak so že letos začeli uvajati drugo fazo, je dejal Čer in pojasnil, da je končni cilj druge faze 60 do 100 lokacij z 200 do 300 avtomobili. V tretji fazi, ki bo končana do konca leta 2018, bodo storitev razširili na 500 električnih avtomobilov, v tej pa si bodo lahko uporabniki privoščili, da bodo avtomobil pustili, kjerkoli bodo hoteli, ne le na fiksnih lokacijah. Vzporedno z drugo fazo pa bodo storitev predstavili tudi v drugem, manjšem mestu izven Ljubljane.

Takole svet okoli sebe vidi samovozeči električni avtomobil ameriškega podjetja Tesla:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lastniki že prodajajo lastna vozila

Vsak uporabnik ima možnost souporabo vozil kombinirati tudi s klasično rent-a-car storitvijo (najemom vozil za 1 dan ali več), ki jo kot član Avant2Go sistema dobi po posebnih pogojih. S tem se zagotavlja najemniška mobilnost tudi za daljše potrebe po mobilnosti in je razlogov za lastniško vozilo še manj.

Čer je pojasnil, da od uporabnikov že dobivajo informacije, da so prodali svoje lastniško vozilo, saj kombinacija storitev mobilnosti že danes zadošča za njihove potrebe. Storitev souporabe vozil so pričeli nuditi tudi podjetjem (corporate car sharing), je povedal Čer, in sicer podjetja lahko uporabljajo vozila iz obstoječe mreže, hkrati pa si bodo lahko zagotovila tudi vozila, ki so namenjena izključno souporabi znotraj podjetja.

Že z decembrom bodo v storitev pričeli vključevati tudi električne avtomobile z daljšim dosegom, osredotočili se bodo tudi na študente, saj bo omogočeno plačevanje z Moneto, prav tako pa bodo dodajali tudi lokacije na zaprtih parkiriščih, kjer bodo lahko uporabniki z aplikacijo odpirali zapornico.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drahnreb
01. 12. 2016 21.33
+1
ta souporaba je le še vprašanje časa ,skratka na vseh področjih;ženske,wc papir...
dado4008
25. 11. 2016 11.35
-1
Ne zamišljam si,da bodo pustili,da avtomobili vozijo sami,ker se preveč lepo kasira z kaznimi,če pa avto vozi sam,bo vozil po programu in omejitvah.Tega se ne bodo zlahka odrekli,če pa že,pa si bodo izmislili neke druge davke,dajatve,prispevke...bilo kaj,samo da ta denar dobijo spet noter,tako da se ne rabimo bati,da se bomo vozili bilokdaj kaj ceneje,pa čeprav bi naredili vozila na zrak
asdfghjklqwertz
24. 11. 2016 22.49
+0
Zanimivo .. zdaj je problem, da preveč avtov onesnažuje ozračje z izpušnimi plini, kaj pa zdaj? Zdaj, ko bodo električni avti začeli vedno bolj prevladovati, bo pa problem kaj? Preveč električnih avtov na cesti, zato bo jih treba souporabljati? Upam, da se bodo vozili vsako minuto mimo mene, ker nikoli ne bom vedel kdaj ga bom rabil.
Samo.Jst
24. 11. 2016 22.48
-1
Tukaj počasi že govorimo o samodejnih električnih taksi službah... v kolikor bi me za normalen denar (govorimo maksimalno 2x enkratne vožnje LPP) pobral pod blokom recimo v Vrhovcih in me dostavil pred Halo A v BTCju, mislim da bi resno resno razmišljal glede lastnega avtomobila... 100% pa ne bi bilo več 4ih škatel parkiranih pred bajto.
motogp123456789
24. 11. 2016 22.28
+5
Sem prevec navdušen nad vožnjo in avtomobili, da bi si kupil samovozečega ali pa električnega.
vrtnar01
24. 11. 2016 20.12
-1
bla bla bla, vi samo sanjajte, sanje so dovoljene
Naveli?anec
24. 11. 2016 18.18
+4
Pa najameš avto in mal pogledaš not z UV lučko, pa maš disco party zarad močefika. Ne hvala.
123dddd
24. 11. 2016 17.59
+4
hvala raj se vozim z avtobusom kot da kupim avto ki me bo sam peljal... n
felix59 drugič
24. 11. 2016 17.48
+4
Od mene ne bodo doživel , da bi se vozil s takimi električnimi jajci .
artEdge
24. 11. 2016 19.11
-8
Glej ki ta elektricna jajca so odlicna, ima sestra tistega bmw elektricnega in ima pospeske kot ferrari. Vprasanje je samo kako se bodo spremenile cene za polnjenje
miki67
24. 11. 2016 21.21
+6
in kaj ti pomeni pospešek kot ferrari od bloka do nakupovalnega centra?
spletni_nepridiprav
24. 11. 2016 16.32
+6
to je odvzem svobode in mobilnosti ljudem in ustvarjanje sužnjev korporacij
dirtmcgirt
24. 11. 2016 13.20
+8
tale souporab pa verjetno ne bo zastonj kajne. vedno bodo zaslužkarski posli. in ne to sploh ne bo hit ker vsak človek ima v glavi vcepleno tudi to da mora imeti v lasti vsaj kakšen predmet, to so hiša, stanovanje, zemlja pa tudi avto, pa vžigalnik itd. tako da jaz bom zmeraj hotel imeti svoj avto in mi takile ne bodo pridigali, ne bom dovolil da mi pridigajo.
Uporabnik487511
24. 11. 2016 13.02
+15
Seks v avtu pol odpade v prihodnosti? Kaj bo še samo virtualno namakanje?
RageAgainstTheMachine
24. 11. 2016 15.45
+2
Lahko boš seksal med vožnjo, ker te bo avto sam peljal;P
FesterAdams
24. 11. 2016 12.28
+6
Že voham še en razlog, zakaj bodo opravičevali podražitev bencinov. Banda lakomna!!!
hondica
24. 11. 2016 11.30
+11
Samovozeči avto DA nekoč v prihodnosti, šeranje avtov pa, lepo vas prosim, saj so že davno vznikali rentacarji, pa je šlo večinoma vse v zaton, saj jih je premagal tržni kapitalizem in so avtomobili postali zaradi množičnosti poceni.
zimerman
24. 11. 2016 11.11
+8
Kakorkoli pogledamo, vozili se bomo dražje, sploh če ne bomo imeli več nadzora nad stroški. Načeloma souporaba prevoznih sredstev ni slaba ideja, dokler je ne umestimo v ta naš kapitalistični sistem, igralno polje, kjer si pijavke izmišljujejo vzvode(skozi davke, regualcije, zakone, načini upravljanja, itd), kako na eleganten način maksimalno iztržiti nek produkt.
FesterAdams
24. 11. 2016 12.29
+1
real_ist
24. 11. 2016 11.00
+14
Preprost izračun za 1 dnevni (24 ur) najem najcenejšega avtomobila (Smart) iz njihove ponudbe po ceniku objavljenem na spletni strani za 100 km vožnje: (10 ur x 60 min x 0,05 eur/min) + (14 ur x 60 min x 0,01) + (100 km x 0,2 eur/km) + vpisnina 59 e (strošek 1 x letno) = 30 + 8,4 + 20 + 59 = 117,4 EUR. S takimi cenami se bom kar naprej vozil s svojim:)
DeDa46
24. 11. 2016 10.51
+7
Je ne zanimivo. 10- 15€ Lj - Brnik, je noro dober, ampak realnost je da sem našel najem za eno uro Lj - Brnik od 47.10€ naprej! Nič ceneje, tako da... Drugi fail, če imaš večerni let oz. ponoči, lepo napiše ni na voljo vozil... :) Bom moral kar svoj avto uporabljat...
RdečiKarton
24. 11. 2016 14.42
-1
DeBill
24. 11. 2016 10.34
+2
zaenkrat je glede gostote energie elekto še nedonošenček. predstavljajte si polnjenje avta pozimi na 150km. če bomo vsi doma polnili, bodo dvignili ceno elektrike, pa ne morejo vsi. si predstavljate gnečo na črpalkah, ko moraš tankat najmanj 4* tako pogosto, tankanje pa traja 5* toliko, torej v najslabšem primeru je penetracija odvzema približno 20 kratnik sedanje. si predstavljate, jaz si ne.
Bofur
24. 11. 2016 10.49
+4
seveda Tesla je imel v mislih brezžični odvzem, ampak kdo bi potem
Bofur
24. 11. 2016 10.49
+2
seveda Tesla je imel v mislih brezplačni brezžični odvzem, ampak kdo bi potem zaračunaval in služil. Po mojem smo obsojeni na nafto še najmanj 100 let. Me pa preseneča, da še nihče ni poskusil vsaj tovorni promet spraviti na elektriko.
RdečiKarton
24. 11. 2016 14.42
+1
Tovorni promet po planetu bi moral biti MagLev in nobena druga opcija. Železnice so zastarela tehnologija.
tedoVV2HCmedo
24. 11. 2016 10.12
-6
Naftna mafija bo raje šla iskati nafto na druge planete (zdaj plačuje raziskave, da bi se dokazalo, da se je kdaj živelo na Marsu in Veneri), kot dala prednost električnim avtom.
Ramzess
24. 11. 2016 10.34
-1
Električna vozila so po svoje tudi sporna, ... še vedno odvisna od vira, ki je plačljiv in nadzorovan, ... po drugi strani so Tesla in somišljeniki imeli boljše rešitve, ... a niso dovoljene, ta tehnologija in vedenje o njej se skriva.
Ramzess
24. 11. 2016 10.37
-4
Da je bilo na Marsu življenje in da je še, je že itak dokazano, a se javnosti skriva. Na Veneri tudi, vendar na drugem nivoju. Če gledamo planete in vesolje moramo gledati in razmišljati v kontekstu večdimenzionalnosti.
bobitupi
24. 11. 2016 14.59
+0
Ramzess
24. 11. 2016 10.10
-4
Lastništvo je eno, nadzor nad vozilom pa drugo.
pizdun6
24. 11. 2016 10.22
+2
pizdun6
24. 11. 2016 10.23
+3
Si kr pametn da takole ločiš pomene besed!