Znanost in tehnologija

VIDEO: Uspešen konec tedna za SpaceX: dvakrat v nebo, dvakrat nazaj na Zemljo

Los Angeles, 26. 06. 2017 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

SpaceX je k zbirki dodal še dva uspešna pristanka nosilne rakete. Prvi se je zgodil v petek, ko je v nebo poletela že uporabljena raketa, v nedeljo pa so v vesolje poslali novo, nekoliko izboljšano različico Falcona 9. 

Falcon 9, ki je v nebo poletel v nedeljo iz letalske baze Vandenberg v Kaliforniji.
Falcon 9, ki je v nebo poletel v nedeljo iz letalske baze Vandenberg v Kaliforniji. FOTO: AP

Pri zasebnem vesoljskem podjetju SpaceX so ta konec tedna imeli kar nekaj razlogov za veselje. Ob koncu petka so s Floride (z legendarnega vzletišča programa Apollo) izstrelili že uporabljeno raketo Falcon 9, ki je v obrito popeljala bolgarski satelit, v nedeljo pa je z vzletišča v Kaliforniji v nebo poletela še ena raketa z 10 telekomunikacijskimi sateliti podjetja Iridium. 

Raketi sta tovor uspešno dostavili, prav tako pa sta obe nosilni raketi uspešno znova pristali na plavajočih ploščadih sredi morja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

SpaceX je tako zdaj zabeležil že 13 uspešnih pristankov. Petkov sicer ni bil najbolj optimalen, saj je bilo videti, da je raketa nekoliko nagnjena. A kot je pojasnil prvi mož podjetja Elon Musk, je raketa v relativno dobrem stanju, čeprav je precej ožgana in je pristala precej na trdo. Pri podjetju se seveda zavedajo, da ne bodo mogli pristati z vsemi raketami. Pri dostavi nekaterih satelitov bi bila vstopna hitrost rakete v atmosfero pač previsoka, da bi bil pristanek možen. 

Petkov polet s staro raketo ...    

V petek je Falcon v orbito dostavil satelit BulgariaSat-1, ki bo omogočil spremlajnje televizijskih programov v Bolgariji in Srbiji. Nosilna raketa je prvič v orbito poletela januarja, ko so dostavili 10 Iridiumovih satelitov. 

... in nedeljski s povsem novo 

V nedeljo pa je iz letalske baze Vandenberg poletela povsem nova, nekoliko izboljšana raketa. Na raketi so nove mreže za usmerjanje rakete iz titana, do zdaj so bile iz aluminija. Musk je pojasnil, da jim jih ne bo treba vedno znova menjati.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Podjetje Iridium menjuje svojo paleto satelitov. SapceX bo zanje opravil še šest poletov, saj se je življenjska doba njihovih več kot 60 satelitov že iztekla. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.