Znanost in tehnologija

VIDEO: Vinilke in futurizem združena v prvem lebdečem gramofonu na svetu

Ljubljana, 12. 10. 2016 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenci se znova lahko pohvalijo z inovativno idejo. Ekipa MAG-LEV Audio je namreč razvila prvi lebdeči gramofon na svetu. ''Ideja, zakaj ne bi vinilka lebdela v zraku je bila na začetku malo nenavadna, ampak le dokler nismo kupili levitatorja in ugotovili, da je to dejansko mogoče.''

Več videovsebin
  • Lebdeči gramofon
    00:26
    Lebdeči gramofon
  • Iz 24UR: Nova ideja
    02:13
    Iz 24UR: Nova ideja

Slovenci so razvili prvi lebdeči gramofon na svetu. Ekipa MAG-LEV Audio se s produktom, ki združuje nekaj, kar je za mladino že preživeto s futurizmom, podaja na Kickstarter, kjer upajo, da bodo v 40 dneh zbrali 300.000 dolarjev (272.000 evrov).

Vinilna plošča, na katere številni prisegajo zaradi posebnosti zvoka, ki jih oddaja, s pomočjo magnetne blazine lebdi v zraku.
''Ugotovili smo, da med pogovori o novih idejah neprestano menjamo vinilke in se odločamo, katera naj se zavrti naslednja. Ideja, zakaj ne bi vinilka lebdela v zraku je bila na začetku malo nenavadna, ampak le dokler nismo kupili levitatorja in ugotovili, da je to dejansko mogoče,'' so povedali ustvarjalci produkta, ki so po nekaj mesečnih testiranjih končno prišli do popolnoma delujočega prototipa.

Lebdeči gramofon - 1
Lebdeči gramofon - 1 FOTO: POP TV

Pri razvoju lebdečega gramofona so moči združili predstavniki studia za oblikovanje Desnahemisfera, ki je znana po produktu Goat Mug, in podjetja Topsol, ki se ukvarja z razvojem napredne solarne energije.

Po pojasnilih ekipe je lebdeči gramofon zasnovan za ljudi, ki cenijo visoko kakovost zvoka in inovativno zunanjo obliko. ''Gramofon MAG-LEV Audio ima prednastavljeno ročico in gramofonsko glavo, ter priključek, s katerim se lahko uporabnik poveže na avdio sistem. Nato je potrebno izbrati le še najljubšo vinilno ploščo, premakniti ročico in spustiti gramofonsko glavo. Uživanje v najljubši melodiji tako postane tudi vizualno dovršena izkušnja.''

Kako deluje?

Pogonski mehanizem je najpomembnejši del gramofona in je popolnoma drugačen od ostalih gramofonov na trgu, so poudarili. Z uporabo inovativno patentirane tehnologije so po njihovih pojasnilih lahko dosegli ne samo lebdenje, temveč tudi neverjetno natančno vrtenje krožnika, ki ga s pomočjo senzorjev regulira programska oprema.

Pojasnili so, da gramofon na koncu predvajanja sam dvigne ročico in tako obvaruje ploščo, da se ta ne opraska, hkrati pa podaljša tudi življenjsko dobo gramofonske glave. ''Mehanizem za pozicioniranje glave pri vinilnih ploščah odigra ključno vlogo v celotni poslušalčevi izkušnji. Nežen spust in preciznost igle sta tista, ki celoten proces poslušanja naredita še zadovoljivejšega. S pritiskom na gumb lahko menjate hitrost predvajanja tudi iz 33,3 na 45 obratov na minuto (rpm). Oskrbeli smo vas tudi s 45 rpm adapterjem in s tem zagotovili, da imate res vse potrebno kar potrebujete, za poslušanje vseh vrst plošč,'' so sporočili iz podjetja.

Lebdeči gramofon - 2
Lebdeči gramofon - 2 FOTO: POP TV

Dodali so, da so gramofon zasnovali tako, da vgrajen UPS sistem, ki napravo obvaruje v primeru izpada električnega toka. Sistem shrani dovolj električne energije, da se ročica varno dvigne, ustavi vrtenje plošče in postavi nožice v počivajoč položaj. Gramofon in vinilna plošča tako ostaneta tudi ob nepričakovanih dogodkih v primarnem stanju.

Gramofon je tudi vizualno privlačen, saj mu mehek futiuristični videz daje rahla oranžna svetloba, ki tudi poudari efekt lebdenja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DeBill
14. 10. 2016 15.06
in ko bo komentar naslednjič zbrisan, dobijo prijavo zaradi nelojalnega oglaševanja in s tem konkurence.
DeBill
14. 10. 2016 15.05
to JE reklamno sporočilo. Moj prejšnji komentar, da je ta mešanica hipsterjade in na subvencijah ćivečih solarcih popolna neumnost. to ve vsak, ki je kadar koli imel resen gramofon.Fantki, nisem jaz zastonj imel 50 kg na gurtno gnanega talarja. Sem že mislil, da potem lasersko s plate berejo, pa je lahko plata kar na mizi.
lemur
13. 10. 2016 09.11
+1
Deluje zanimivo. Teoreticno bi lahko krozilo z minimalnimi vibracijami. Ampak, ce jih preseze in enkrat polomi iglo je to pri iglah, ki jih uprabljam jaz 100€. Ce zlomi glavo je 500€ in to se se smatra za poceni. Jaz bi kaksno umesno moznost, kje lebdi le nekaj milimetrov in ni nevarnosti, da se kaj polomi ali pade po tleh. Mimogrede plosce so pravtako lahko zelo zelo drage (nekje do 300.000 USD). Ampak ce garantirajo, da disk ne pade po tleh, ce ga kdo malo butne in da ne bo lomilo igel potem pa cestitke! :) Druga stvar, ki me skrbi so motnje na igli zaradi magneta. Pri mojem gramofonu je vsa elektronika kolikor se da oddaljena od igle in to gre resnicno v ekstreme. Na eni strani je pogon, na drugi pa igla in izhod na Mono ojacevalec. Tukaj pa imamo direktno pod iglo zelo mocno elektroniko.
Dr88
13. 10. 2016 10.09
Sej jaz sem tut zlo fan vinilk in gramofonov in se mi zdi da tole vseeno ni nek tabu se mi zdi je kljub vsemu klaisčen graomofon najbolj zihr.
footprint
12. 10. 2016 20.17
+6
NiVseRes
12. 10. 2016 15.49
-18
E to bo resilo svet..lakota bo pregnana..zavladal bo mir...neumnost
CastrumFF
12. 10. 2016 16.18
-8
Dr88
12. 10. 2016 18.56
+3
@Desnipretepac se vidi da nisi na tekočem z zadevam. Vinilke gredo ponovno spet notri sej prakitčno vsi novi albumi izidejo na vinilkah ne glede na zvrst. Predvsem v Nemčiji in Avstirji je ponovno prava euforija z vinilkam.
blinak
12. 10. 2016 19.34
+5
Sem napisal nekaj negativnega o vinilkah, pa so takoj izbrisali. To je plačljiv članek.
Dr88
12. 10. 2016 19.38
+5
Vinilke so čist vredu ampak to je za pedantne ljudi ne za take ki so površni ker vinilke zahtevajo svojo nego in predvsem previdno ravnanje. Če lepo delaš z njimi so čist Ok.
DeBill
14. 10. 2016 15.07