Znanost in tehnologija

Youtube kupil portal, ki ustvarjalce povezuje s sponzorji

Los Angeles, 12. 10. 2016 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Spletno podjetje v lasti Googla Youtube je kupilo startup iz Santa Monice Famebit. Končni cilj je, da bi v skupnost spletnih video ustvarjalcev, ki so bistveni za Youtube, prinesli več prihodkov.

Youtube
Youtube FOTO: AP

Spletno podjetje v lasti Googla Youtube je kupilo startup iz Santa Monice Famebit, spletni portal, prek katerega se ustvarjalci video posnetkov povezujejo s sponzorji, ki so pripravljeni financirati njihova dela. S tem je spletni portal za izmenjavo videoposnetkov dobil novo orodje za obrambo pred tekmecema Snapchat in Facebook.

Youtube ni razkril finančnih pogojev iz pogodbe o nakupu Famebita, ki se opisuje kot tehnološka platforma, ki ustvarjalcem video posnetkov in blagovnim znamkam omogoča povezovanje, kar vodi do sponzorstva ali plačane promocije.

"Verjamemo, da bodo Googlove zveze z blagovnimi znamkami in Youtubova partnerstva z ustvarjalci, v kombinaciji s Famebitovo tehnologijo in znanjem, pomagali povečati možnosti za sponzoriranje vsebin," je sporočil Youtubov podpredsednik Ariel Bardin.

Končni cilj je, da bi v skupnost spletnih video ustvarjalcev, ki so bistveni za Youtube, prinesli več prihodkov, je dodal.

Youtube je pred devetimi leti začel izvajati "partnerski program", ki ustvarjalcem video posnetkov pomaga pridobiti oglaševalski denar in večje število gledalcev. V preteklem letu je 100 največjih oglaševalcev povečalo znesek, porabljen za oglaševanje na Youtubu, za 50 odstotkov, je povedal Bardin.

"V prihodnje želimo, da se poveže še več ustvarjalcev in blagovnih znamk, ter da spoznajo prednosti tega ustvarjalnega sodelovanja," je dejal Bardin.

Osemnajstčlanska ekipa Famebita bo za zdaj še delovala samostojno. Njegova soustanovitelja David Kierzkowski in Agnes Kozera sta povedala, da so v treh letih delovanja omogočili sponzoriranje več kot 25.000 video posnetkov. Podjetje si obračuna deset odstotkov provizije od avtorja posnetka ter še deset odstotkov od oglaševalca.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.