Znanost in tehnologija

Zaupna elektronska pošta razkriva nove podrobnosti glede zbiranja podatkov

Washington / London, 24. 02. 2019 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V javnost so prišla zasebna sporočila zaposlenih pri Facebooku, ki razkrivajo, kako največje družbeno omrežje vohuni za uporabniki in o njih zbira podatke. Več kot 60 strani dokumentov razkriva tudi, kako naj bi se vodilni v podjetju prizadevali za naklonjenost politikov po vsem svetu.

V javnost so pricurljali novi dokazi o tem, da največje družbeno omrežje na svetu Facebook že vrsto let vohuni za svojimi uporabniki in nedovoljeno zbira njihove osebne podatke.

Britanski The Guardian je namreč pridobil zaupno elektronsko pošto vodilnih pri podjetju, katerih komunikacija, v kateri sodeluje tudi sam izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg, razkriva nove načine pridobivanja in obdelave podatkov.

Dokumenti, v petek anonimno objavljeni na GitHubu, naj bi vključevali 60 strani necenzuriranih zaupnih in zasebnih pogovorov zaposlenih pri Facebooku, elektronsko pošto med vodilnimi (vključno z Zuckerbergom) in memorandum z oznako "strogo zaupno" iz leta 2012, ki pod vprašaj postavlja Facebookove pogoje poslovanja. Dokumenti domnevno izhajajo iz tožbe med Facebookom in podjetjem Six4Three, ki razvija mobilne aplikacije, med drugim Pikinis.

Pri britanskem časniku sicer izpostavljajo, da sami niso mogli dokončno potrditi verodostojnosti teh dokumentov, so pa posamični (sicer cenzurirani) deli že v preteklosti pricurljali v javnost.

V javnost so pricurljali novi dokazi o tem, da največje družbeno omrežje na svetu Facebook že vrsto let vohuni za svojimi uporabniki.

"Tako kot drugi 'izbrani' dokumenti, ki so že lani v nasprotju z odredbo sodišča prišli v javnost, tudi ti kažejo le eno plat zgodbe in izpuščajo pomemben kontekst," je ob nedavnem razkritju dejal Facebookov predstavnik za odnose z javnostmi. "Kot smo že povedali, ti 'selektivno' izbrani dokumenti izhajajo iz tožbe, s katero je podjetje Six4Three upalo, da bodo lahko prisilili Facebook, da bo z njimi delil informacije o uporabnikih in njihovih prijateljih. Te dokumente je kalifornijsko sodišče zapečatilo in zato o njih ne moremo podrobneje razpravljati," je še sporočil.

Bi lahko aplikacija razkrila preveč?

Zdi pa se, da se (tokrat v celoti objavljena) korespondenca nanaša na nekaj, kar bi lahko predstavljajo hudo kršitev zasebnosti. V enem od elektronskih sporočil nekdanji podpredsednik Facebooka Michael Vernal namreč opisuje težavo z neko aplikacijo in ugotavlja, da bi ta lahko bila "skorajda usodna za Facebook".

"Vau, to bi bila katastrofa," mu odgovori Avichal Garg, nekdanji direktor upravljanja s proizvodi pri Facebooku. "Če je Mark slučajno po nesreči predčasno razkril finančne rezultate in je aplikacija kršila njegovo zasebnost … To bi bilo dobesedno usodno za Login, Open Grapf in tako dalje," pa se odzove Vernal.

Vse, ki so bili vključeni v pogovor, je ob tem pozval, naj informacije o tem ostanejo zaupne. "Poslušajte fantje, dekleta. Ne posredujete podatkov o tem nikomur, ki ni bil vključen v to koresponednco," je zapisal in dodal: "Mislim zelo resno. Želim, da nadaljujemo s pogovorom o tem in hitro ukrepamo, nočem pa, da se ta zgodba razširi znotraj Facebooka ali celo kje zunaj. Ne morem vam opisati, kako grozno bi to bilo za vse nas, če tega ne bi hitro zaustavili."

V pogovore se je 'ujel' tudi Zuckerberg.
V pogovore se je 'ujel' tudi Zuckerberg. FOTO: AP

Zapečateni sodni dokazi, ki vključujejo tudi ta pogovor, je novembra pod posebnimi pogoji pridobil britanski parlament. Ko je bil ustanovitelj podjetja Six4Three Ted Kramer leta 2018 v Londonu, pa jih je predal tudi Damianu Collinsu, predsedniku britanskega parlamentarnega odbora, ki je preiskoval sporne prakse podjetja Cambridge Analytica in povezav s Facebookom. Kako se je Kramer v prvi vrsti dokopal do dokumentov (kljub sodni odredbi) in ali bi jih sploh smel predati Collinsu, sta razpravljala tako kalifornijsko sodišče kot Facebook.

Dokumenti razkrivajo nove podrobnosti glede tega, kako podjetje operira z osebnimi podatki uporabnikov. Od tožbe, ki jo je leta 2015 proti Facebooku vložilo podjetje Six4Three, so bili dokumenti s strani kalifornijskega sodnika, ki je bdel na primerom, sicer zapečateni. Podjetje Six4Three oziroma Ted Kramer komentarjev zaenkrat ne dajeta.

Collinsov Odbor za digitalne, kulturne, medijske in športne dejavnosti (DCMS) je v ponedeljek sicer objavil rezultate preiskave o lažnih novicah in širjenju dezinformacij, v katere so vključeni tudi ti dokumenti.

Zbiranje informacij, prizadevanja za naklonjenost politikov ...

Še eden od nedavno razkritih dokumentov, ki je bil prav tako do nedavnega pod oznako "strogo zaupno", pa ponuja zanimiv pogled na poslovno strategijo, način poslovanja in manevre podjetja. Domnevno gre za osem strani dolg zapis Marne Levine iz julija 2012, ko je bila še podpredsednica za Facebookovo globalno javno politiko. V delu besedila Levinova razpravlja o načrtih za zbiranje podatkov na mobilnih napravah z operacijskim sistemom Android. Pri tem piše: "Zbirali bodo podatke o lokacijah uporabnikov in jih primerjali s številko oddajnika. Te informacije bodo shranjene v anonimni obliki, vendar nam bodo omogočile, da v prihodnosti razvijemo telefone oziroma programsko opremo, ki se bo 'zavdala' lokacije, na kateri se nahaja. Drugič: skupina za razvoj želi začeti z zbiranjem določenih informacij o tem, ali imajo uporabniki omogočeno trgovino za aplikacije, ki pa ni Googlova, ter privzete aplikacije za omogočanje določenih funkcij Facebooka (kamera, sporočila …). Na podlagi tega želijo izvesti primerjalno analizo in izboljšati delovanje produktov."

V drugem delu zapisa Levinova podrobno opisuje prizadevanja različnih vodstvenih delavcev in uslužbencev Facebooka za naklonjenost politikov po vsem svetu. Med drugim kot primer dobre prakse navaja srečanje med generalom Martinom Dempseyjem, takratnim načelnikom štaba združenih poveljstev, in Sheryl Sandberg, glavno poslovno direktorico Facebooka, pri čemer piše, da sta tako Dempsey kot njegova žena "aktivna uporabnika Facebooka".

Zapis se nanaša tudi na uspešno prizadevanje, da bi nekdanjega indijskega predsednika Pranaba Mukherjeeja prepričali, naj se pridruži Facebooku.

Opiše pa tudi srečanje med nekim uslužbencem Facebooka in vodjo enote eCrime v Kaliforniji, na katerem sta razpravljala o vprašanjih zasebnosti takratne kalifornijske tožilke Kamale Harris. "Srečanje je potekalo dobro in imamo nekaj uporabnih zagotovil glede namenov AG-ja. Najpomembneje je, da vidijo Facebook kot pozitivnega akterja in bodo še naprej z nami komunicirali odprto – ne bomo torej nevedoč predmet kakšne preiskave," še poudarja Levinova.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User154348
24. 02. 2019 22.51
+12
Kuga sodobnega časa jst pravm ...kje so bili časi, ko smo se po cele dneve do mraka igrali vzun...žal današnji otroci ne bodo nikoli vedeli, kaj je to pravo otroštvo.. ker jim je že od malih nog v glavo vštelano, da je visenje po telefonu in igranje igrc cel dan čist normalno.. pa ne samo otroci.. tud starejši čedalje bolj. Kje so zdej tist Anonymous, k so pred leti grozil da bodo zbrisal facebook...
Uporabnik1385495
24. 02. 2019 21.13
+21
Nikdar uporabljal.Uzivajte v prijateljevanju z nevidnimi in neobstojecimi.Zalostno
Eastman
24. 02. 2019 21.12
+8
Pametni telefoni vas celo poslušajo... se o nečem pogovarjate, npr neko besedo večkrat ponavljate vam bo že to prikazovalo med oglasi.
Justice4all
24. 02. 2019 20.51
+25
FB so mokre sanje nekdanje UDBE... Sedaj vsi dajejo vse podatke o sebi ,četudi vejo da je vse sledljivo in se beleži.. Nobenega niti ne moti,če vejo o njemu vse,ga profilirajo in oglašujejo in mu obenem ponudijo prav produkt,katerega nekje rabi... Dejansko se sploh še ne zavedamo kako globoka je situacija...
HellWolf
24. 02. 2019 20.45
+38
Če se sesuje internet za pet mesecev je psihiatrija polna do podstrešja...
1230ab
24. 02. 2019 21.12
+7
Ka pa mislis
24. 02. 2019 20.27
+26
Nc cudnega da je FB prepovedan v polovici drzav sveta
Sigmar
24. 02. 2019 22.20
+9
komarec
24. 02. 2019 20.15
+18
Tako kot smo včasih hrepeneli po kavbojkah, pralnem prahu, kavi.... dobrotah zahoda, bi sedaj večina se rada rešila pametnih telefonov, računalnikov in računalniških igric, fb, twiterja..... ja to so res dobrote za vzgojo otrok. Marsikateri od staršev ima zaradi teh dobrot sive lase.
komarec
24. 02. 2019 20.10
+11
Twitwer, facebook, instagram..... same dobrote zahoda.
prava resni.ca
24. 02. 2019 22.40
NPC24ur
24. 02. 2019 20.07
+31
Bolj ko uporabljamo "pametno" elektroniko, bolj smo ljudje nesposobni in neiznajdljivi... Take je tudi lazje vodit
jesenvoyo
24. 02. 2019 20.51
+12
Darko32
24. 02. 2019 20.05
+22
Žal so vse te aplikacije namenjene izključno za zbiranje podatkov in kako bodo ljudi posiljevale z reklamami. Samo poglejmo kašni so računi za plačilo oglasov in koga se izsiljuje. Tukaj je nateg nategov na kvadrat. Če pa gledamo varnost pa je blefiranje na kvadrat. Te aplikacije so tako zrešetani kot švicarski sir. Zato pa se trguje z podatki in očitno nekateri dobro služijo.
Eastman
24. 02. 2019 21.13
+3
Žal se da vse skupaj precej dobro izrabiti in vplivati na ljudi...primer Brexit in izvolitev Trumpa.
komarec
24. 02. 2019 20.02
+14
A fb prihaja iz Rusije?
prava resni.ca
24. 02. 2019 22.40
Wahl
24. 02. 2019 19.58
+18
Zuckerberg, ciin plačanec. Ga ne uporabljam in drugih tudi ne. Če jutri zmanjka elektrike bi preživel samo ob ognju. Veliko je takih , ki brez kompa ali smart phona padejo v depro..
1230ab
24. 02. 2019 21.14
+4
proofreader
24. 02. 2019 19.12
+25
Tudi naš Pahor se je ujel v zanko in uporablja Facebookov Instagram.
kapetan
24. 02. 2019 19.08
+26
Bolj kot FB nateguje uporabnike bolj so ti srečni. Če bi jih Amerikanosi vprasali se za st kartice in pin sem zihrr da bi objavili. 🐑🐑🐑
kure bedne
24. 02. 2019 19.07
+39
Kupujete"pametne" TV-je, tablice, telefone, računalnike, visite na facebukih, twiterjih, snapchatih in ostalih kozlarijah pol se pa čudite in jamrate, zakaj vam nekdo okrade zasebnost in vas na suho nategne. Najbolje je, da se greste še cepit in zvečer v cerkev na en očenaš in ste zmagali.
korintos23
24. 02. 2019 19.18
+14
Našvasan_zob
24. 02. 2019 18.23
+46
Tega smrada, ki se imenuje Facebook se nikoli nisem niti dotaknil...
regrat29
24. 02. 2019 18.52
+35
Tut jz ne in mi nič ne manjka. Družim se z resničnimi prijatelji zunaj ob pivu.
Eastman
24. 02. 2019 21.14
-1
...in potem komentiraš in bereš 24ur....ha ha ha