Znanost in tehnologija

Zelena luč slovenski vesoljski strategiji: 'Lahko se kosamo z najboljšimi'

Ljubljana, 03. 11. 2023 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada je sprejela prvo slovensko vesoljsko strategijo 2030 pod sloganom Majhni na Zemlji, veliki v vesolju, s katero želijo povečati konkurenčnost slovenske vesoljske industrije in vzpostaviti vodilne vloge na vesoljskih področjih. Kot ob tem poudarjajo, je razvoj vesoljske tehnologije zelo pomemben, vse pogosteje se namreč koristi tudi v prometu, kmetijstvu, energetiki, gospodarstvu, varnosti, zdravstvu, izobraževanju in na številnih drugih področjih. Ob tem pa je vlada na dopisni seji sprejela tudi odločitev, da Slovenija zaprosi za polnopravno članstvo v Evropski vesoljski agenciji.

Prva slovenska vesoljska strategija 2030, ki jo je na dopisni seji sprejela vlada, določa usmeritve in aktivnosti za povečanje konkurenčnosti slovenske vesoljske industrije in vzpostavitev vodilne vloge na vesoljskih področjih, kjer se odlikujejo slovenski deležniki. "Vesoljski sektor in tehnologije, ki jih razvija, nudijo številne poslovne priložnosti, hkrati pa lahko pomembno prispevajo k digitalizaciji, zelenemu prehodu in doseganju dolgoročnih razvojnih in trajnostnih ciljev Slovenije in globalno. Strategija tako sledi razvojnim ciljem, zastavljenim v Strategiji razvoja Slovenije 2030," so pojasnili.

Ob sprejetju odločitve so sporočili, da se slovenski vesoljski ekosistem razvija zelo hitro, predvsem v specializiranih dejavnostih. Nekatera slovenska podjetja pa so v svojih nišah že dosegla svetovno prepoznavnost. Leta 2022 je bil tako pripravljen dokument Analiza in prihodnje pozicioniranje slovenskega vesoljskega ekosistema, ki je identificiral področja odličnosti slovenskega vesoljskega sektorja. Aktivnosti v podporo teh področij so podlaga za hitrejši razvoj sektorja.

Vesolje
Vesolje FOTO: Shutterstock

"Slovenski vesoljski sektor si prizadeva širiti meje znanja in inovacij ter navdihovati zeleno, digitalno, ustvarjalno in trajnostno prihodnost," se glasi vizija strategije, iz katere pa izhaja tudi misija: "Slovenija, ki se pozicionira kot dinamično vesoljsko gospodarstvo, želi spodbujati okolje, ki bo omogočalo inovacijski in tehnološki razvoj, da bi bila viden del globalnega vesoljskega sektorja. Vlada, akademski sektor in podjetja si v okviru tega sektorja prizadevajo za prepoznavnost svojih potencialov in kompetenc na mednarodnem prizorišču, tudi z uporabo lokalnega strokovnega znanja."

Dolgoročni cilji na tem področju tvorijo pet strateških stebrov za podporo razvoju sektorja – trije so namenjeni razvoju programskih prednostnih področij, preostala dva pa vzpostavljanju dobrih pogojev za nadaljnji razvoj vesoljskega sektorja.

 

Pet stebrov za podporo razvoju vesoljskega sektorja:

 

1. Spodbujati in razvijati vesoljske tehnologije ter raziskave in razvoj, vključno z izkoriščanjem novih zmogljivosti na področju satelitskih komunikacij na Zemlji in zunaj nje.

2. Razširiti sodelovanje v mednarodnih prizadevanjih za odkrivanje in raziskovanje vesolja ter nadalje razvijati znanje in tehnologije, ki omogočajo človeške in robotske raziskovalne misije.

3. Spodbujati razvoj in uporabo vesoljskih aplikacij za močnejšo komercialno, trajnostno in ustvarjalno prihodnost z uporabo tehnologij naslednje generacije.

4. Spodbujanje izobraževanja na področju znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike med prihodnjimi generacijami.

4. Spodbujanje podjetništva ter z namenskimi programi za vesoljske inovacije omogočanje razvoja novih podjetij v okviru univerz in raziskovalno-tehnoloških organizacij.

 

Vesoljska tehnologija za promet, kmetijstvo, energetiko, zdravstvo in druga področja

"Vesoljski sektor je eden izmed najhitreje rastočih sektorjev, tudi v Sloveniji. Zanj so značilni veliki multiplikativni učinki na gospodarsko rast in zaposlovanje. Zaradi digitalizacije družbe so aktivnosti tega sektorja vse bolj pomembne v vsakodnevnem življenju ljudi," so poudarili ob sprejeti odločitvi.

Ob tem pa zaradi velikega vložka v raziskave in razvoj prinaša tudi številne prebojne rešitve. Vesoljska tehnologija se namreč uporablja tudi v prometu, kmetijstvu, energetiki, gospodarstvu, varnosti, zdravstvu, izobraževanju in na številnih drugih področjih. "Vesoljska industrija ne pomeni le poletov v vesolje. Vesoljske tehnologije se namreč dotikajo prav vsakega izmed nas, saj nam omogočajo marsikatere aktivnosti na različnih področjih našega življenja, kot je na primer navigacija v prometu," je poudaril tudi gospodarski minister Matjaž Han, ki mu je bila na seji zaupana naloga za  predložitev prošnje za polnopravno članstvo v Evropski vesoljski agenciji (Esa).

Slovenija sicer večino dejavnosti na področju vesoljskih tehnologij izvaja v okviru pridruženega članstva pri Esi. Veljavni pridružitveni sporazum Slovenije z Eso poteče konec leta 2024, na podlagi tega sporazuma pa je za polnopravno članstvo v Esi treba leto dni pred potekom sporazuma podati pisno prošnjo.

Zaradi uspešnega delovanja sektorja v okviru pridruženega članstva je vlada Hana pooblastila za podpis in predložitev pisne prošnje za polnopravno članstvo. To bo sicer mogoče šele po pregledu izpolnjevanja vseh kriterijev ter po potrditvi Sveta Ese.  

"Sprejem prve slovenske vesoljske strategije ni pomemben korak le za ta sektor, pač pa za slovensko gospodarstvo. Vesoljska industrija ima namreč visoko dodano vrednost in skupaj z učinki na povezane dele gospodarstva lahko pozitivno vpliva na krepitev gospodarstva," je poudaril gospodarski minister ter dodal, da je to še posebej pomembno v času, ko se večina evropskih gospodarstev spopada s krizo in so potrebne prebojne rešitve in doseganje višje dodane vrednosti. Han pravi, da slovenski vesoljski sektor in slovenska podjetja dokazujejo, da se lahko po rezultatih na svojih področjih kosajo z najboljšimi na svetu. 

Ob tem je poudaril še, da strategija začrtuje usmeritev in aktivnosti, te pa bo treba udejanjati tudi v praksi: "Ne želim, da ta strategija ostane le črka na papirju. Strategija bo vodilo tako ministrstvu pri izvajanju konkretnih podpornih aktivnosti države vesoljskemu sektorju. Obenem pa bo lahko tudi v pomoč slovenskemu vesoljskemu sektorju in podjetjem pri sprejemanju nadaljnjih poslovnih usmeritev."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
09. 11. 2023 14.23
+1
Politiki so že zdavnaj na Luni, kakor se rada reče sanjarim. Mislim, da je ureditev zdravstva pred Luno in političnimi sanjami.
Komentator aligator
04. 11. 2023 18.17
+1
To je le dvig Adrie na višji nivo😄
Harpuna
03. 11. 2023 19.38
+6
Vse se nam potaplja,oni pa sanjajo o nekem vesoljskem sektorju.
komarec
03. 11. 2023 19.37
+5
Boti
03. 11. 2023 19.00
+6
men je fotr reku sam bod realen ne bit skoz v oblakih in prou je meu
mastablasta
03. 11. 2023 18.56
+4
dobra doza smeha.
SaleSale
03. 11. 2023 18.56
+6
Kasna vesoljska strategija ce pa nasi politiki zivijo v drugi dimenziji.
Marinček
03. 11. 2023 18.50
+1
No spet en projekt na katerem bodo eni masno zaslužili na koncu pa bomo ta denar vrgli nad okno ven oz haska nobenega od tega
231koak
03. 11. 2023 18.49
+3
1 april... se koze se vam smejijo
Senzor
03. 11. 2023 18.49
+7
Najprej naj uredi vlada varovanje meje s pomočjo vojske, tudi zdravstvo in normalen dostop do specialista. Šele nato lahko sanja o vesoljskem programu. Škodljive, ne učinkovite vlade ne potrebujemo. Naj prevzamejo sposobni vodstvo države. Volitve in odstranitev golobnjaka je nujna.!!!
bohinj je zakon
03. 11. 2023 18.43
+4
Sem vedel. da bomo prvi stopili na Venero. Pred vsemi.
Oilchecker
03. 11. 2023 18.45
+2
avgust.
03. 11. 2023 18.43
+5
No, kako to, da potem nimamo za poplavljence in zdravstvo, če imamo za vesolje?
Emtisunce
03. 11. 2023 18.30
+2
Ves vesoljski prostor okoli zemlje je bil z mednarodnimi sporazumi razdeljen med določene države pred 12 leti. Slovenije ni bilo med temi državami, kaj bi sedaj radi tepci politični ???
AlexReal
03. 11. 2023 18.29
+3
Vesolje ? Mi ne vemo V od vesolja . Od tega programa bo samo odteklo precej denarja za stvari, ki ne bodo prinesle nobene koristi. Nimamo ničesar, s čemer bi lahko opravičevali, da imamo vesoljski program, ki bi ga financirali. Nimamo tehnologije, znanja, ljudi , ničesar. Imamo samo brezno, ki ga nekateri hočejo polniti. In ob tem svoje žepe seveda.
mastablasta
03. 11. 2023 18.57
+1
imamo za kakšne mikro satelite. to je pa tudi vse.
ZIPPO
03. 11. 2023 18.28
-1
Super, odlično! Pernata vlada naj čimprej naredi raketo, se vkrca nanjo, vključno z opozicijo in čimprej odleti v najbolj oddaljeno galaksijo! 🚀
Sredinc
03. 11. 2023 18.36
+0
bi blo čist dovolj da poletijo samo do najbližje Andromede…se tam slikajo ter pridejo nazaj 😅🚀
Con-vid 1984
03. 11. 2023 20.45
+1
Seveda, vključno s kontrolirano opozicijo!
Sredinc
03. 11. 2023 18.25
+4
vesoljčki že plešejo na harda 💃🕺
travc
03. 11. 2023 18.24
+5
Mi smo že davno v vesolju.
Davidoff297
03. 11. 2023 18.19
+7
Mislim, da imajo veliko bolj potrebne in naravnost alarmantne stvari za urejat kot pa sprejemati neke strategije, ki od njih navadni državljani ne bomo imeli nič, tja pa bodo usmerjali milijone.
Nelyy
03. 11. 2023 18.11
+4
Res je edini bili na Marsu in Plutonu. ))) a za Luno in Meseca imajo kar pri roki.
ReAnDa
03. 11. 2023 18.10
+6
To za tiste rihtajo, ko ne znajo niti krompirja pobirat.