Znanost in tehnologija

ZPS: Popolnoma prosto gostovanje še ni blizu, Slovenija podprla dražjo odločitev za potrošnike

Ljubljana, 27. 10. 2016 16.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Bruslju se dogovarjajo o podrobnostih mobilnega gostovanja, a na ZPS pravijo, da popolnoma prosto gostovanje še ni tako blizu. Razplet bo krojila odločitev o veleprodajni ceni prenosa podatkov. So pa že sprejeli za potrošnike manj ugoden predlog, za katerega se je na koncu opredelila tudi slovenska delegacija, poudarjajo.

Po 15. juniju naslednje leto evropski potrošniki ne bomo več dodatno plačevali za storitve mobilne telefonije med gostovanjem v drugi državi EU. A kot kaže popolnoma prosto gostovanje še ni tako blizu. V Bruslju se namreč zdaj dogovarjajo o podrobnostih in kot je sporočila Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) bo razplet krojila odločitev o medoperaterski oziroma veleprodajni ceni storitev, predvsem prenosa podatkov.

O tem so ta teden odločali namestniki stalnih predstavnikov vseh članic Sveta Evropske unije. Na ZPS pravijo, da so sprejeli za potrošnike manj ugoden predlog, za katerega se je na koncu opredelila tudi slovenska delegacija.

telefoniranje na plaži
telefoniranje na plaži FOTO: Thinkstock

ZPS: Višina veleprodajne cene lahko vpliva na obnašanje operaterjev

Kot pojasnjujejo na ZPS, so višjo veleprodajno ceno od tiste, ki jo je predlagala Evropska komisija - 8,5 evra za vsak GB poslanih podatkov - zagovarjali predvsem predstavniki južnih držav, skupaj z Nemčijo. V ta tabor sta se preselila še glasova Velike Britanije in Slovenije, tako da so z večino sprejeli predlog slovaškega predsedstva, po katerem se bo veleprodajna cena z 10 evra / GB v letu 2017 postopoma zniževala do 5 evra/ GB v letu 2021.

Višina veleprodajne cene pa lahko zelo vpliva na obnašanje operaterjev po vzpostavitvi gostovanja brez dodatnega plačila. "Če bo namreč moral domači operater tujemu plačevati višjo veleprodajno ceno, si bo zelo prizadeval za omejevanje količine prenesenih podatkov med potrošnikovim gostovanjem v drugi državi EU. Hkrati bi se pojavila resna težnja za dvig cen na domačem trgu," pojasnjujejo na ZPS.

Kopja med Evropsko komisijo in operaterji se treniutno lomijo ravno pri morebitnih omejitvah uporabe mobilnih storitev v tujini, pravijo na ZPS. "Če bo veleprodajna cena nižja, bodo tudi operaterji izpostavljeni nižji ravni tveganja, da bi jim potrošniki povzročali prevelike stroške, in bodo zato lažje sprostili celotne količine zakupljenih storitev tudi za uporabo v EU. Za povrh bi sčasoma lahko trg telekomunikacijskih storitev popolnoma odprli, kar pomeni, da bi se potrošniki lahko odločali za uporabo storitev katerega koli operaterja znotraj EU," so zapisali.

Če bo Evropski svet sprejel argumente Sveta Evropske unije, se bodo usklajevanja o medoperaterski ceni z Evropskim parlamentom začela še pred koncem tega leta. Zato je pomembno, da odločevalci dovolj zgodaj dojamejo pomembnost izbrane odločitve ne samo za operaterje, pač pa predvsem za potrošnike. ZPS

'Če bi se manjši operaterji umaknili, bi izgubili zdravo konkurenco'

Kot dodajajo, pa je druga težava z visokimi veleprodajnimi cenami povezana z majhnimi alternativnimi operaterji. Ti namreč nimajo svojega omrežja, zato jim gostovanje vedno prinaša zgolj stroške, ki jih ne morejo pokriti s tujimi uporabniki v domačem omrežju. To bo lahko pomenilo, da pri previsoki veleprodajni ceni manjši operaterji ne bodo več zmogli ponujati gostovanja v tujini, kar bi zelo verjetno povzročilo, da bi se morali umakniti. Posledično bi potrošniki zato izgubili zdravo konkurenco na domačem trgu.

Na ZPS še poudarjajo, da si potrošniške organizacije želijo, da bi bila medoperaterska cena čim nižja, saj bi se s tem izognilil nepotrebnemu omejevanju uporabe mobilnih storitev na potovanjih v Evropski uniji. "Zato nam je bistveno bližji predlog poročevalca za Evropski parlament, Finca Miapetra Kumpula-Natrija, ki je v svojem poročilu zapisal, naj parlament sprejme ceno 5 evra / GB v letu 2017, do leta 2012 pa bi se medoperaterski strošek znižal na 1 evro/ GB."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

totalkar1
28. 10. 2016 11.40
+10
Mi imamo državo, ki dela proti svojim državljanom.
Pjer Pjer
27. 10. 2016 22.19
-1
Pravilno, se strinjam, ne smemo dopustiti nižjega dobička operaterjem
selector
27. 10. 2016 21.35
+4
digitalni uniji sledi energetska unija.. če hočemo resnično odprto družbo morajo pasti vse ovire ali pa enostavno reči, da še nismo pripravljeni za evropo brez bergel in protekcionizmov, ki le zavirajo nadaljni razvoj..
mikmik 1
27. 10. 2016 19.46
+2
A v tem Bruslju se cajt vrti nazaj?? Do leta 2012 pridemo na 1€??
Prototip
27. 10. 2016 19.34
+12
In potem bi se radi šli neko združeno evropo z enakimi standardi za vse??? ,,,,,,,dokler ne bo evropa ena država ali vsaj podobna kot amerika,nas bodo na te go vali po dolgem in počez,,enaki zakoni za vse,davki,plače in to od grčije do finske in portugalske do poljske,,,,,,
DeBill
27. 10. 2016 19.20
+2
a kdo bere za sabo, 2012 bo?
proofreader
27. 10. 2016 19.19
+5
Minevajo zlata leta, ko je Telekom omejeval konkurenco in so si pomembneži delili dobiček.
letmeseeit
27. 10. 2016 18.06
+8
Ja kaj pa ste mislili, predvsem TELEKOM in ostali zaračunajo vsako stvar maksimalno, mi pa plačujemo.
Damian666
27. 10. 2016 18.29
-3
A simobil in Telemach ti dajeta pa zastonj ?
MaršNapolje
27. 10. 2016 17.59
+5
Valda slovenski smradi sam cepat folk...