Znanost in tehnologija

Zuckerberg pozval h globalni regulaciji interneta

Washington, 31. 03. 2019 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
22

Internet potrebuje nova pravila za preprečevanje širjenja sovražnega govora, vmešavanja v volitve ter za zaščito osebnih in drugih podatkov, meni prvi mož Facebooka Zuckerberg. Po njegovi oceni je potrebna regulacija na štirih področjih: škodljiva vsebina, integriteta volitev, zasebnost ter prenašanje podatkov.

Facebook je ta teden napovedal prepoved vsebine, ki podpira beli nacionalizem, ter strožja pravila oglaševanja pred majskimi volitvami v Evropski parlament.
Facebook je ta teden napovedal prepoved vsebine, ki podpira beli nacionalizem, ter strožja pravila oglaševanja pred majskimi volitvami v Evropski parlament. FOTO: AP

Internet potrebuje nova pravila za preprečevanje širjenja sovražnega govora, vmešavanja v volitve ter za zaščito osebnih in drugih podatkov, je v kolumni za časnik Washington Post zapisal glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg. Pozval je k "bolj aktivni vlogi" vlad in regulatorjev.

"Tehnologija predstavlja pomemben del naših življenj in podjetja, kot je Facebook, nosijo ogromno odgovornost," je zapisal prvi mož podjetja, ki stoji za istoimenskim spletnim družbenim omrežjem.

"Vsak dan se odločamo o tem, kateri govor je sovražni, kaj je politično oglaševanje in kako preprečevati prefinjene kibernetske napade," je poudaril. "Vse to je pomembno za zagotavljanje varnosti naše skupnosti. A če bi začenjali s točke nič, ne bi pričakovali od podjetij, da te odločitve sprejemajo sama," je menil.

Po oceni Zuckerberga je potrebna regulacija na štirih področjih: škodljiva vsebina, integriteta volitev, zasebnost ter prenašanje podatkov.

Zuckerberg: Pravila, podobna GDPR, bi morale sprejeti tudi druge države po svetu

Facebook se je znašel pod velikim valom kritik ta mesec, ko je napadalec prek spletnega omrežja v živo prenašal smrtonosni napad na dve mošeji v novozelandskem mestu Christchurch. Prav tako naj bi omogočil ruskim akterjem vplivanje na ameriške predsedniške volitve leta 2016, v politične namene pa naj bi podatke o uporabnikih zlorabilo tudi podjetje Cambridge Analytica.

V sredo je spletni velikan napovedal prepoved vsebine, ki podpira beli nacionalizem, ter strožja pravila oglaševanja pred majskimi volitvami v Evropski parlament.

"Poslanci mi pogosto očitajo, da imamo preveč nadzora nad govorom, in odkrito povedano se s tem strinjam," je zapisal Zuckerberg. Facebooku tako pomembnih odločitev ne bi smeli prepuščati v lastno presojo, je menil in dodal, da so v podjetju vzpostavili neodvisno telo, ki obravnava pritožbe posameznikov glede njegovih odločitev. Facebook sodeluje tudi z vladami, vključno s francosko, da bi zagotovil kar največjo učinkovitost svojega sistema pregleda vsebin.

Internetna podjetja bi morala nositi odgovornost za uresničevanje standardov o škodljivi vsebini, a bi pri tem moral veljati bolj standardiziran pristop, je menil mladi podjetnik. Predlagal je uvedbo četrtletnega poročanja družb o uspešnosti pri odstranjevanju škodljive vsebine ter novo zakonodajo za zaščito volitev.

Zuckerberg je spomnil na uredbo EU o zaščiti podatkov GDPR in menil, da bi morale ZDA in druge države po svetu sprejeti podobna pravila. "Verjamem tudi, da bi skupni globalni okvir - namesto regulacije, ki se med državami in zveznimi državami pomembno razlikuje - zagotovil, da internet ne postane razdrobljen, da lahko podjetniki gradijo produkte in strežejo komur koli in da so vsi deležni enake zaščite," je še zapisal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pozzo
01. 04. 2019 09.53
+0
Svobodo si nekateri vidim tolmačite kot pravico, da počnete vse kar vas je volja. No tako žal ni, nikoli ni bilo in nikoli ne bo. Tako ni niti v naravi. Svoboda ene rastline/živali/človeka je omejena s svobodo druge. Osnova svobode je, da jo je konec tam kjer trči ob svobodo nekoga drugega. Tam je potrebno prilagajanje, dogovor, spoštovanje... In ravno tega nam pri vsej naši svobodi manjka. Ravno zaradi takega egoističnega, samoumevnega jemanja svobode so težave in je potrebna regulacija. Samo poglejte komentarje na tem forumu, eno samo napadanje drugače mislečih. Če bi bili komentarji na ravni spoštljive debate, bi bil admin odveč. No seveda če ne štejemo korporativne politike. Pri vsej regulaciji vedno nastane problem moči regulatorja, ki lahko posega v našo svobodo bolj kot je to potrebno. Zaradi tega je strah pred regulacijo povsem upravičen. Kako najti ravnovesje med svobodo in regulacijo ter ali tistim, ki o tem odločajo zaupamo pa je že druga zgodba.
SLO-SURVIVAL
31. 03. 2019 18.33
+12
Pa kaj pa pač ne bom uporabljal interneta, naj si ga nekam vtaknejo, pred 20 ga tudi nismo in smo vseeno preživeli!
pozzo
01. 04. 2019 09.55
-2
Nehaj za teden dni pa bomo vidli kako ti gre.
nikhrast
02. 04. 2019 16.14
-2
Isto so rekli ko je Gutenberg začel tiskati knjige. Se spomniš, po kafičih so se prenehali pogovarjati, vsi so bulili v knjige in brali.
SLO-SURVIVAL
31. 03. 2019 18.31
+11
24 ur ste že na dobri poti, potem ne boste rabili admina da bo nonstop brisal, ubožček!
letmeseeit
31. 03. 2019 18.25
+14
Bojim se, da bo nam par miljarderjev ukazovalo kaj lahko in smemo razmišljat.
nikhrast
31. 03. 2019 16.55
-7
Ne pisati traparij, pa laži, pa žaliti folk, pa bo v redu. Pa odkar se je pojavil Trump, je laž normalna zadeva, pa "alternative facts", saj ne veš ali je to smešno ali žalostno da nekateri mislijo tako.
Melaj
31. 03. 2019 15.51
+1
Svoboda more biti. Ker, če je ni, ljudje sprožamo take in drugačne revolucije, da jo dobimo. To se je dogajalo in se bo. Vsi voditelji..taki in drugačni se morejo zavedati, da je vsaki blokadi pisan konec. Prej ali slej. Znano pa je, da v sodobni družbi nič ne traja 100 let. Še 50 ne. Minili so časi, ko so več stoletji preživeli režimi in ureditve. Zadnjič sem ujel dokumentarec o Etiopiji in tem, kako naj bi ta država rastla in se razvijala..ter dobivala pomen na svetovnem zemljevidu. Etiopija ima zelo veliko rodnost. Njeno prebivalstvo šteje preko 100 milijonov ljudi in še bo naraščalo..strmo. Ko pa pridemo do tega, da so rastoča družba..Družba? Kaj pa tale malenkost, da imajo še danes obrezanih 93 odstotkov žensk in deklet? To je samo ena taka stvar, ki meče senco dvoma, ko je govora o razvitosti. Je pa tudi vedno bolj močno gibanje, ki se bori prav proti takim in podobnim stvarem ali kar razčlovečenju. Še dolgo bo trajalo. Je pa živ upor in želja po svobodi. Torej..nima smisla jemati svobodo nam, ker jo bomo danes ali jutri želeli in dobili nazaj. Prav zato si upam trditi, da je režim, ki vlada v S Koreji mrtev. Čeprav si o tem ne upajo govoriti. Sanjajo pa..potiho. Jutri že bolj na glas.
Al83
31. 03. 2019 13.34
+9
To, da lahko prosto komuniciramo in prosto izrasžamo svoja mnenja gre najbol u nos zlim globalističnim elitam, ki si želijo totalno stalinistično dominanco nad vsem. To, da lahko model z internetno kamero v kuhinji natedi oddajo, ki doseže isto število ljudi, kot elite iz miljonskih studiev, ali pa ima celo večji vljiv, ker je nekdo, ki snema iz kuhinje, dnevne ali avtomobila dosti bolj resničen, kot lažni igralci v studiju, ki berejo naprej napisane in od elit odobrene članke propagande. Elitam gre močno v nos, da lahko običajni smrtniki iz svojih stanovanj s pomočjo socijalnih omrežij premikajo tehnice na volitvah in pomagajo izvolit ljudi, ki niso odobreni in v žepu globalističnih elit. Zato je totalitarna EU, pod inicjativo Merkličine stranke CDU začela z article 11 in 15 uvajati kitajski režim interneta. Spogledujejo pa se tudi z Severno Korejskim. Veliki mediji bodo z veseljem plačali davke EU, saj bodo ti davki uničili njihovo konkurenco, povprečni ljudje pa ne bodo morali več poročati o dogajanju in izražati svojih mnenj. Sovražni govor je fikcija, ki si jo je izmislila radikalna leica za označevanje in prepoved političnega govora in javnega kritizeranja, govoriti o stvareh, ki so tabu na levi in med globalisti, s katerimi je levica v postelji, saj imajo zelo podobne ideale. Merkelca je seveda prišla ven z to zakonodajo, da prepove javno kritiziranje njenih katasrtofalnih odločitev med migrantsko krizo leta 2016, katerih posledice bodo nosile še mnoge generacije. Medijem je cenzura ljudstva tudi zelo pri srcu, saj jim ne bo treba več tekmovati z alternativnim mediji, ki jih uničujejo, zato ker se za razliko od mejn stream medijev ukvarjajo z poročanjem resnice in ne podajanjem odobrenih mnenj in propagande. In kot kaže zato, ker elitam ni všeč kaj ljudstvo govori, bo ljudstvo utišano, po tem pa, kot v prejšnem režimu za tiste, ki ne bodo znali držat jezika, pa čaka zapor oz. gul@g. Ali pa še kaj hujšega, kot v Kitajskem, ko bodo uvedli točkovanje socialnega kredita, ko bodo vsi 24 ur na dan opazovani, in glede njihova dejanja točkovani, in če njhovo početje ne bo všeč režimu tudi kaznovani. Kaznovani bodo tudi zaradi banalnih stvari, kot so kajenje na napačnem mestu, igranje preveč račualniških igric, če bo njihov pes preglasen, druženje z ljudmi z nizkim socialnim točkovanjem, zahajanje na napačne strani na internetu itd, itd.. Do enake usode pa nas v Evropi loči samo svoboda govora in moč alternativnih medijev, ki vsak dan razkrivajo kriminalna dejanja elit in prebijajo skozi pranje možganov režimskih medijev, kot so 24 ur in tv slo in podobni. Torej čuvajmo še to svobodo govora, ki jo imamo.
pozzo
01. 04. 2019 10.02
+3
Bojim se da je manipulacija veliko večja kot se zavedamo in nam prav/tudi s pomočjo interneta/socialnih omrežij dajejo samo vtis, da imamo večji vpliv/svobodo. Definitivno pa se na tem področju manipulacija samo povečuje. Primer: Teoretično v prihodnosti ne zapustiš stanovanja, oddajaš na svojem kanalu kjer imaš milijon sledilcev ampak kaj, če so samo posledica algoritma, ki skrbi da so ljudje zadovoljni?
Scipion
31. 03. 2019 13.25
+15
Cukerberg bo govoril ja. Na Facebooku tihotapci migrantov javno oglašujejo svojo ponudbo. Profile imajo razne islamistične organizacije, black power itd. Med tem je pa grška črka lambda, in vse kar je povezano z identitarnim gibanjem "Generacija indentitete" prepovedano in cenzurirano.
ggargamell
31. 03. 2019 13.21
+12
fb itak propada
nebel
31. 03. 2019 13.01
+17
Prav zaradi take zakonodaje je on lahko postal velik. Sedaj pa bi blokiral da ne bi kdo drug prišel v njegov zelnik, sedaj pa ne bi dopuščal svobode (in zaslužkov ki jih pričakuje).
NPC24ur
31. 03. 2019 12.49
+12
Sovrazniki svobode govora. Zanimivo, da vsi isto ali podobno misleci so veliki nasprotniki Trumpa. Slucajen vzorec? nevem ce
BobbyP
31. 03. 2019 12.34
+46
Drek smrdljivi. Ti, tebi podobni in FDV cenzura. Delaj s svojim FB-jem kar hočeš, internet pa pripada celotnemu človeštvu. Kot tudi svoboda govora, ki jo hočete predstaviti kot sovražni govor, če ne podpira vašega preračunljivega in oportunističnega social-liberalizma. 😣
Opta Musi
31. 03. 2019 12.26
+31
Reklamarski multimiljarder ni sposoben zregulirati ene aplikacije da bi delala normalno, kljub vsakodnevnim posodobitvam, bo pa pametoval o globalnem internetu.
Andree
31. 03. 2019 12.12
+12
In mi se bodeno o uri
Tomvojo
31. 03. 2019 11.47
+25
Nobena globalizacija ni še prinesla kaj dobrega pa tudi ta ne bo. Katastrofa za navadne smrtnike, suženjstvo na pohodu z tavelikimi koraki.
Zentrum
31. 03. 2019 11.45
+26
LOL pravi se oglaša ja.
+19
Ha ha CIA nadzoruje celo vsebino sem za Soroša, da je g oj pa so me 30 D I blokirali... Ja ja CIAFACEBOOK. COM
RamzesII
31. 03. 2019 13.28
+3
velikizmaj
31. 03. 2019 11.37
+22
Hah...taprav se oglaša 😂😂😂