Obama Kerryja predlagal za zunanjega ministra

Hillary Clinton bo na položaju vodje ameriške diplomacije skoraj zagotovo zamenjal nekdanji kandidat za predsednika John Kerry. Obama ga je že predlagal, podporo pa ima tako v demokratskih kot v republikanskih vrstah, tako da z imenovanjem ne bi smelo biti težav.

Barack Obama in John Kerry

Barack Obama in John Kerry (Foto: Reuters)

Ameriški predsednik Barack Obama je za novega zunanjega ministra predlagal dolgoletnega senatorja iz Massachusettsa in nekdanjega demokratskega kandidata za predsednika ZDA Johna Kerryja. Nasledil bo Hillary Clinton, ki na lastno željo zapušča položaj.

"Vem, da boste odličen državni sekretar," je dejal Obama Kerryju, ko je stal ob njem v Beli hiši. Poudaril je, da se je med dolgoletno kariero senatorja pripravil za ta položaj.

Odločitev o imenovanju Kerryja je pričakovana. Pred njim je sicer za favoritinjo za ta položaj veljala veleposlanica pri ZN Susan Rice, a se mu je zaradi nasprotovanja republikanskih senatorjev vnaprej odpovedala. Kerry je po drugi strani sprejemljiv tako za demokrate kot tudi za republikance, tako da z njegovo potrditvijo v kongresu ne bo težav.

69-letni Kerry velja za dovolj usposobljenega za prevzem položaja prvega diplomata ZDA, za katerega je bil v igri že tudi po prvi volilni zmagi Obame leta 2008.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 7
ssesses 22.12.2012 13:42:19
In počilo bo v Iranu. Ne verjamete?????
Več komentarjev