Občina nad taksiste: Ljubljana kmalu ne bo več mesto z najslabšo taksi službo?

Ljubljanska občina namerava urediti področje taksi prevozov. Raziskava avto-moto zvez iz vse Evrope iz leta 2011 je sicer pokazala, da je kakovost ljubljanskih avtotaksi služb, predvsem po zaslugi oderuških cen, najslabša od vseh 22 mest, ki so jih vključili v raziskavo.

Taksi

(Foto: Reuters)

Potem ko je raziskava avto-moto zvez iz vse Evrope iz leta 2011 pokazala, da je kakovost ljubljanskih avtotaksi služb, predvsem zaradi oderuških cen, najslabša od vseh 22 mest, ki so jih vključili v raziskavo, se je ljubljanska občina lotila urejanja področja.

MOL tako predlaga, da se s spremembami odloka o avtotaksi prevozih predpiše višina maksimalne tarife izvajanja avtotaksi prevozov na območju MOL. Če bodo svetniki uvrstitev točke na dnevni red in njeno vsebino podprli, bo maksimalna višina tarife taksijev za prevožen kilometer na območju MOL znašala 1,5 evra z vključenim DDV, maksimalna startnina dva evra z DDV, najvišja višina cene za čakalno uro pa je določena na 20 evrov z DDV.

S spremembami MOL določa tudi globe za taksiste, ki bodo zaračunavali višje cene od določenih. Avtotaksi prevoznik kot pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik in posameznik, ki samostojno opravlja dejavnosti, bo moral v primeru kršitve plačati 1200 evrov, njihova odgovorna oseba pa 400 evrov. Nadzor nad upoštevanjem določbe MOL bo izvajal mestni inšpektorat.

Na MOL sicer poleg določitve najvišje tarife načrtujejo tudi uvedbo taksi službe po okriljem Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) oziroma tako imenovani zeleni taksi. Službi bi se lahko priključili vsi taksi prevozniki, ki pa bi morali upoštevati pravila, med drugim bi morali imeti enotno tarifo in videz vozila, poznati bi morali Ljubljano, imeti čisto vozilo in podobno.

Začetek delovanja službe je odvisen od dogovora ljubljanskih taksistov, ki so se prejšnji teden sestali z županom in se dogovorili glede najvišje tarife. Po besedah Zorana Jankovića imajo čas do 1. septembra, da sami predlagajo način, kako bi uredili taksi službo v Ljubljani. Če jim to ne bo uspelo, bo MOL taksi službo uredil z uvedbo zelenega taksija.

Da mora za področje taksi služb z jasno in transparentno zakonodajo, ki se jo bo tudi izvajalo, poskrbeti država, pa meni predsednik Taxi društva Ljubljana Fuad Mustafić, ki uvedbi zelenega taksija sicer ni naklonjen. "Država se zaveda, da so taksisti zaposleni za dve uri in delajo poln delovni čas, pa nič ne naredijo," je dejal in dodal, da gre za nelegalno konkurenco. "Veliko je taksistov, ki delajo na črno. Nadzor mora biti močnejši," je prepričan.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 42
 
Juzni 07.07.2013 13:35:45
Ja taksi je drag samo treba se je zavedeti da je to luksuz.
Več komentarjev