Opazite podobnost? Apple Švicarjem za uro po obtožbah, da so jo ukradli, plačal 20 milijonov

Z zajetnim kupčkom denarja se je končal spor med švicarskimi železnicami in Applom, ki je nastal, ker je ameriški tehnološki gigant na svojih napravah uporabil uro, ki izjemno spominja na legendarno uro, značilno za železniške postaje, ki jo je za SBB oblikoval Hans Hilfiker.

Ura

Švicarji so Applu zdaj dovolili uporabo legendarne ure. (Foto: Reuters)

Apple bo Švicarskim železnicam (SBB) plačal 20 milijonov frankov oziroma 16,6 milijona evrov, v zameno za ta znesek pa bo lahko na svojih napravah še naprej uporabljal obliko ure, ki močno spominja na tisto v lasti Švicarjev.

Apple se je na udaru znašel, ko so Švicarji zagrozili s tožbo, potem ko so na zadnji verziji Applove tablice iPad opazili izjemno podobno uro. Oktobra so sklenili dogovor, po katerem bi Apple dobil licenco za uporabo, a se je zapletlo pri finančnem delu dogovora, ki je zdaj očitno razrešen.

Legendarno uro je za SBB leta 1944 oblikoval inženir Hans Hilfiker, zaščitni znak ure pa je rdeč sekundni kazalec. SBB je to podobo tudi uradno zaščitila.

Pri Applu kopiranja nikoli niso priznali, čeprav je precej očitno, jeza Švicarjev pa je bila še toliko večja, ker gre za družbo, ki izjemno ščiti svoje patente po vsem mogočih sodnih poteh. Še posebej znani so po številnih sodnih bojih s Samsungom.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 83
HastaSiempreComandante 10.12.2012 09:53:47
Uporabljam Ipad in Iphone 4S in sem izjemno zadovoljen...do sedaj.
Žal pa mi je ker sem naredil upgrade Ipad-a na IOS 6, ker sicer je lepo rotirati in gledati mostove ipd...ampak karte so zanič. Sramota.
Na iphone 4S, ki ga imam mesec dni , pa nočem narediti upgrade z IOS5 (hvala bogu nisem kupil skropocala od ihone 5, ki je živa polomija).
Ni mi jasno kako sicer zakon dopušča garancijo samo 1 leto za Iphone...upam, da ne crkne pred iztekom 2 let kolikor imam vezavo.

Apple je drugače OK zadeva...meni najbolj uporabna in sploh OK. Vprašanje pa je če je toliko boljši kolikor je dražji.
Kar se tiče servisa pa...če crkne se zamenja....če imam NIČ opraskano in NIČ poškodovano...potem je jasno, da je zanič kvaliteta IN MAJO DA ZAMENJAJO!
Drugače pa jim zagroziš z inšpekcijo, varovanje potrošnikov, ....pa dajo mir.
Več komentarjev