Po desetih urah usklajevanja le parafirali sporazum o Cimosu

Za mizo so se zbrali predstavniki koprske družbe, lastnikov, bank in države. Minister Stepišnik je dejal, da je eden od pomembnih ciljev vlade reševanje zdravih, dobrih, a prezadolženih podjetij. Med njimi je tudi Cimos.

Cimos, ki na ravni skupine zaposluje okoli 7000 ljudi, od tega okoli 3000 v Sloveniji, je v težkem finančnem položaju in sam v kratkem roku ne more zagotoviti potrebnih likvidnostnih sredstev.

Predstavniki Cimosa, lastnikov, bank in države so sinoči parafirali sporazum v zvezi z udeležbo v finančnem prestrukturiranju te koprske družbe. Podrobnosti niso razkrili, je pa to prvi korak, saj morajo v drugem sporazum sprejeti pristojni organi vseh deležnikov, so danes sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

V imenu države je sporazum parafiral minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik. Dejal je, da je eden od pomembnih ciljev vlade reševanje zdravih, dobrih, a prezadolženih podjetij. Med ukrepi za to so tudi v sredo v državnem zboru soglasno sprejete spremembe zakona o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb v težavah. "S parafiranjem sporazuma so deležniki pokazali pripravljenost dati svoje prispevke k reševanju Cimosa, ki so ga vsi deležniki prepoznali kot perspektivno razvojno gospodarsko družbo v evropski avtomobilski industriji. Reševanje Cimosa lahko štejemo kot primer dobre prakse. Seveda bo postopek prilagojen specifičnostim posameznih podjetij, ki naj bi jih tako reševali. Vsekakor je za to potrebnega veliko znanja, novih pristopov in ne nazadnje pripravljenosti za iskanje rešitev in pravočasno odločanje," je še dejal Stepišnik.

Vlada Alenke Bratušek je 18. aprila sprejela sklep, da s svojo aktivno udeležbo podpira prizadevanje Cimosa, njegovih lastnikov in bank upnic za rešitev in prestrukturiranje družbe. Zavezala se je, da bo nemudoma po odpravi nekaterih omejitev, med drugim po odobritvi državne pomoči s strani Evropske komisije, Cimosu dodelila državno pomoč v obliki subsidiarnega poroštva v korist bank upnic za odobritev novih kratkoročnih kreditov v skupnem znesku 35 milijonov evrov.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 15
 
comment123 30.04.2013 16:20:26
lari fari
 
flamengo 29.04.2013 13:28:44
To je TAMosvki način reševanja podjetja. Podjetje TAM in še mnoga druga podjetja so prejela nek znesek za zagon, katerega višina ni znano zakaj je taka, potem država ta znesek nakaže in nobeden ne ve kam se ta znesek porabi. Podjetje čez leto ali nekaj let vseeno dokončno propade. Tako je v večini nastal javni dolg. Vodstvo takega podjetja bi moralo pripraviti faze rešitve podjetja iz krize, država pa bi financirala vsako fazo posebej in postopno. Ko je ena uspešno zaključena (da rezultat; dosežen je cilj) se nadaljuje s financiranjem naslednje. Med reševanjem podjetja ima vodstvo minimalno plačo,kot velja v Sloveniji. Če se faze izkažejo neuspešne, vodstvo odstopi. Vodstvo mora z računi in dokumenti dokazati porabo državnih sredstev. Vodstvo je solidarno odgovorno s svojim žepom za porabo sredstev. Podjetje postopno vrača denar, ko je izšlo iz krize. Le tako bo s to državo kaj, drugače bomo vsi na nagi riti, prej ali slej.
 
flamengo 29.04.2013 13:05:29
Na tak način je visok javni dolg nastal. 35 milijionov, ki jih bo g.g.m zbasal v svoj žep, cimos bo pa čez kakšno leto vseeno propadel. Kumrovški ekonomisti so iznašli lep način, kako na "legalen" način bajno obogateti!
Robin Gunner 26.04.2013 22:31:17
Minister Stepišnik je dejal, da je eden od pomembnih ciljev vlade reševanje zdravih, dobrih, a prezadolženih podjetij. Med njimi je tudi Cimos.

Podjetje ni zdravo ali dobro ce dela izgubo in je prezadolzeno!

Ker gospodarski idiotizem je to?
In cist vsakic ponavljajo, te napake kot da so bedaki nacrtno!
Klemenqwsqq 26.04.2013 16:34:40
koliko milijonov bo šlo v žepe "naših"

nekaj mi pravi da bo pomoči bolj malo v pravih rokah

čez par mesecev pa spet seveda..,. to je pa to ker se krade
 
Stevia 26.04.2013 16:07:45
Če podjetje ne zasluži za preživetje in namensko izčrpavajo tok denarja ne vem zakaj tako krajo nagradit.
Kako se je to končalo pri TAM, LITOSTROJ, KBM, NLB, ADRIA, ......
Pomočem ni konca, zasebni lastnik bi deloval v svojo škodo če se jim odpove, a je to dobro za davkoplačevalce.....
Stevia 26.04.2013 16:09:53
Zakaj pomagat zasebnemu sektorju, tu ne bo konca.
Evropa to ne vidi kot to vidi dabl Gašpar....
u3pm 26.04.2013 11:08:48
konec krize....janković dobil prvi denar,dajte mu hitro še za dvorano tivoli ane 10 miljonov.......preden ga zaprejo.....
 
ponosenslovenec 26.04.2013 10:29:42
lahko je zašim dnarjem podpirat propadle projekte. lukna brez dna..
tantadruj1 26.04.2013 10:35:33
nobena država ne more delovati če: lahko delaš v javnem sektorju in popoldne delaš za 40€ prispevka in si za mene nelojalna konkurenca pravim s.p. jem in ostalemu gospodarstvu, če je gospodarstvo na psu, javni sektor pa večji od 10%, če je javni sektor poln pravic, če se minimalna plača in z njo prispevki dvigajo zato da se pobira davke, medtem ko je realna situacija, da ljudje komaj prispevke plačujejo, če denar ne kroži, če .... se iz davkov polnijo lastni žepi. in enkrat je tega na dolgi rok konec. očitno ni še dovolj slovenije na cesti za vile.
Obelixxx 26.04.2013 10:16:41
Še eno slovensko podjetje, ki bo propadlo. Te inekcije so samo podaljševanje agonije.
tantadruj1 26.04.2013 10:22:51
+++++++
Jst sem Ježek *_* pa to ... 26.04.2013 10:06:05
Tole je samo umetno vzdrževanje delovnih mest....pa to ...

Čez pol leta pa nova Finančna inekcija...pa spet...pa spet...pa tko...

A svetovalne pogodbe pa ostajao....Je kakšna varovalka o nadzoru NE NAMENSKE PORABE ??!!
***************

Lep primer je MURA...Pahor je namenil 100miljonov €...pa si dons poglejte MURO !!!

Adrija ...60 miljonov€...pa si dons poglejte Adrijo...pa to ...
tantadruj1 26.04.2013 10:22:31
++++++++++
Follow me 26.04.2013 11:34:47
Če gledamo tako, daj vsa podjetja tako poslujejo in smo ven iz krize, perpetuum mobile.
Več komentarjev