Po odstopu Montija Italija ostala brez parlamenta

Po odstopu italijanskega premierja Maria Montija in po opravljenih pogovorih s predstavniki parlamentarnih strank je predsednik Giorgio Napolitano razpustil parlament. Volitve bodo konec februarja.

Giorgio Napolitano

Giorgio Napolitano (Foto: Dare Čekeliš)

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je po odstopu premierja Maria Montija razpustil parlament. Pred tem se je Napolitano sestal z vodstvom stranke Ljudstvo svobode (Pdl) nekdanjega premierja Silvia Berlusconija, ki je napovedal kandidaturo na prihodnjih parlamentarnih volitvah.

Vodja poslanske skupine Pdl v senatu Maurizio Gasparri je ob tem dejal, da bi moral Monti v prihajajočem predvolilnem boju ostati nevtralen.

Monti je v petek zvečer po 13 mesecih na čelu tehnične vlade odstopil, tako kot je obljubil, potem ko je parlament potrdil proračun. Pri tem je dejal, da mu za njegovo reformno politiko, s katero je želel Italijo spraviti iz dolžniške krize, manjka večina. Berlusconijeva stranka Ljudstvo svobode je odrekla podporo njegovi tehnični vladi.

Njegov odstop je predsednik Napolitano sprejel, hkrati pa ga je pozval, naj do volitev ostane na čelu prehodne vlade, ki bo vodila tekoče posle vse do volitev. Te je vlada danes razpisala za 24. in 25. februar.

Monti je za nedeljo napovedal tiskovno konferenco, na kateri naj bi se izrekel o svoji politični prihodnosti. Nestrankarski ekonomist bi lahko kot vodja koalicije sredinskih strank kandidiral na volitvah ter tako nastopil proti svojemu predhodniku Berlusconiju, prav tako pa tudi proti levosredinskim političnim silam.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 3
 
unatm 22.12.2012 20:13:36
o! italija nas prehiteva ! :)
Več komentarjev