Glasba

Kako pestro bo festivalsko poletje pri nas in pri sosedih?

Ljubljana, 29. 05. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
9

Kot vsako leto se tudi letos obeta pestro festivalsko poletje. Pripravili smo pregled najbolj vidnih festivalov v regiji in pri naših bližnjih sosedih. Ste se že odločili, na katere festivalske odre vas bo odneslo v letošnjem letu? Pa poglejmo ...

Festival Hrupni dnevi 2018
Festival Hrupni dnevi 2018 FOTO:

Festival Hrupni dnevi (30. maj do 1. junij) - Gala hala, Letni vrt, Ljubljana

PROGRAM:

Sreda, 30. 5.

20:00 - Tabor Film Festival / international short film festival 
(trije kratki filmi po izboru festivala in pogovor z režiserji)
21:30 - ŠKM banda
22:30 - Tús Nua

Četrtek, 31. 5.

19:00 - hrupni bazar (Pirate Piška, Existential Emoji, Urška Alič "Goods to wear, to stare", Nimaš izbire)
19:00 - Holomondo: Sentiši
20:00 - 7AM - the band
21:00 - Melkbelly
22:00 - BIG UPS
vrtni after: Holomondo

Petek, 1. 6.

20:15 - Lynch
21:15 - Grupa Turisti
22:15 - Blaž - predstavitev albuma "Steven"
00:00 - Partijska linija
01:00 - Warrego Valles
02:00 - Partijska linija
 

Rock im Park

Rock im Park, 1. do 3. junij – Nürburgring, Nürburg, Nemčija

Tradicionalni nemški dvojni festival Rock im Park letos ponuja nastopajoče, kot so: Foo Fighters, Gorillaz, Mashuggah, Rise Against, Caliban, Good Charlotte, Bad Religion in druge.

Rock am Ring, 1. do 3. junij – Zeppelinfeld, Nürnberg, Nemčija

Njegov bratski festival je Rock am Ring, kjer bodo letos med drugim nastopili Marilyn Manson, Stone Sour, 30 Seconds to Mars, A Perfect Circle, Alt-J, Casper, Jonathan Davis, Hollywood Undead, Enter Shikari, Babymetal in drugi.

Festival Urbane Kulture #FUKSi

Festival Urbane Kulture #FUKSi (14. in 15. junij), Tobačna ulica, Ljubljana

NASTOPAJO: MORCHEEBA, UMEK, TEN WALLS, MATTER, SLADICA, MIKE VALE, URBAN PFEIFER, ŽIGA K.
KAJ DOGAJA?: glasba + druženje + šport + okusi + umetnost + narava
 
Tobačna mesto v Ljubljani bo v petek, 15. in soboto, 16. junija gostilo glavni dogodek v sklopu Festivala urbane kulture Slovenije – #FUKSi 2018. V koncertnem delu bodo nastopili eden najbolj prepoznavnih britanskih elektro-chill-out bendov, Morcheeba, tehno pionir Umek, prvak baltske elektronske scene, Ten Walls, vedno trapovsko razigrani Matter, eklektična Sladica, pa tudi Mike Vale, Urban Pfeifer in Žiga K.

Nova Rock 2018

Nova Rock festival 2018, (14. do 17. junij) – Pannonia Fields II, Avstrija

Na Panonskih poljih (Pannonia Filelds) se tradicionalno dogaja vsakoletni festival Nova Rock. Leto bo bolj kot nadvse rockersko-metalsko-punkovsko obarvan z izvajalci, kot so: Die Toten Hosen, Avenged Sevenfold, Volbeat, Iron Maiden, Marilyn Manson, The Prodigy, Billy Idol, Sunrise Avenue, Limp Bizkit, Rise Against, Stone Sour, Megadeth, BodyCount feat. Ice-T, Bad Religion, Bullet for my Valentine, Arch Enemy, Lofe of Agony, Black Stone Cherry, Hollywood Undead, Meshuggah, Anti-Flag in drugi.

Zasedba Katalena bo med nastopajočimi na mariborskem Lentu.
Zasedba Katalena bo med nastopajočimi na mariborskem Lentu. FOTO: Luka Kaše

Festival Lent (22. do 30. junij) - Maribor

Festival Lent, največji multikulturni in multižanrski poletni festival v tem delu Evrope je veliko več, kot zgolj še en poletni festival. Je doživetje kulture, druženja, uživanja v preverjenem in odkrivanja novega. Doživetje gostoljubja in kulinarike. Doživetje živahnega, odprtega in prijaznega mesta, ki devet festivalskih dni in noči vabi na svoje trge in ulice, kjer s sleherno od svojih prireditev vrača ljubezen vsem, ki ga imajo radi ter s pisanim sporedom raznovrstnih, a skrbno izbranih doživetij ponuja nešteto priložnosti za trenutke, ki se za vselej zapišejo v spomin.

Prismojeni profesorji bluesa bodo godli na Lentu.
Prismojeni profesorji bluesa bodo godli na Lentu. FOTO: Miro Majcen

Festival Lent ne stavi zgolj na zvezdniška imena in razprodane avditorije. Med letošnjimi nastopajočimi bodo: Hamo & Tribute 2 Love, Katalena, Prismojeni profesorji bluesa, Janez Bončina Benč & Janezz, Đorđe Balašević Unplugged (SRB), Plavi orkestar (BIH),  Zlatko, Flora & Paris, Okustični & Jadranka Juras, Jazzmate (SRB), Groovocado, Saint-James (FRA), Jeff Jensen Band (ZDA), Igor Bezget Global Community & Italee Watson, Cubismo, Richard Bona Group (ZDA), Amaya, Oto Pestner & Jazz Club Gajo Quartet, Juan de Marcos Afro-Cuban All Stars (KUB), Wooden Legs (ITA), Monophonics (ZDA), Tom & The Twisters (HRV) in drugi.

13. INmusic festival (2018)

INmusic festival #13 (25. do 27. junij), Jarun, Zagreb, Hrvaška

Hrvaški festival INmusic, ki bo letos potekal že 13. leto, je britanska revija NME (New Musical Express) uvrstila med dvanajst najboljših festivalov na svetu. Ne zaman, saj ima vsako leto odlične izvajalce, tudi letos pa je že skoraj razprodan. Letos ima enega najboljših izborov nastopajočih izvajalec daleč naokoli.

Med njimi so: Queens Of The Stone Age, Nick Cave & The Bad Seeds, Interpol, Alice in Chains, David Byrne, St. Vincent, Portugal. The Man, The Kills, Frank Carter & The Rattlesnakes, PINS in druge. Med izvajalci "world music" velja omeniti Bombina, Tshegue in Témé Tan, med sveže moči na evropski sceni pa Superorganism, Reykjavíkurdætur, General Elektriks, Super Besse, Straight Mickey and The Boyz, Sana Garić, Koala Voice iz Slovenije, False Heads, Futurski, Rival Bones in Bad Notion ter hrvaške izvajalce, kot so Jinx, Šumski, She Loves Pablo, Them Moose Rush, Moskau, Irena Žilić, J.R. August, Tyger Lamb, Tus Nua, Nellcote, Lika Kolorado, Zmaj, Cubies, Grapevine Babies, Ischariotzcky in Rens Argoa.

59. Jazz festival Ljubljana

59. Jazz festival Ljubljana (27. do 30. junij), Cankarjev dom, Ljubljana

59. Jazz festival Ljubljana z letošnjim programom še posebej odraža bogastvo slovenske glasbene scene, ob tem pa ponuja vznemirljiv izbor mednarodnih umetnikov. Festival je ogledalo značilnosti časa in trenutka, v katerem živimo, pa tudi raznovrstnosti domačega godbenega prizorišča v vseh njegovih odtenkih, tako generacijsko kot po načinu glasbenega izražanja. Lahko zatrdimo, da še nikoli doslej nismo bili priče tako močno razvejanemu glasbenemu dogajanju v Sloveniji s številnimi avtorji in glasbeniki, ki delujejo v širokem polju jazza.

Program:

Sreda, 27. junij

19.00 DrummingCellist (Slovenija)
20.00 Dave Holland, Zakir Hussain and Chris Potter Trio (Gallusova dvorana)
21.30 MTF feat. Sub-Lime (Slovenija)

Četrtek, 28. junij

18.00 Aleš Rendla Sextet (SIovenija)
19.30 December Soul (Italija/Slovenija)
21.00 Lovro Ravbar & Get On Board Collective (Slovenija/Kuba)
22.00 Portico Quartet (Velika Britanija)
 
Petek, 29. junij

18.30 Lore (Italija/Slovenija/Francija)
20.00 Rohey (Norveška)
21.30 Hermia / Ceccaldi / Darrifourcq Trio (Belgija/Francija)
23.00 Goran Kajfeš Subtropic Arkestra (Švedska)

Sobota, 30. junij

10.00 Prgram za otroke (4+)
11.00 Abeceda (Slovenija)
15.00 Clean Feed predstavlja: Lisbon Underground Music Ensemble L.U.M.E. (Portugalska)
17.00 Rok Zalokar - Port Songs (Slovenija/Italija/Nizozemska)
18.15 Elifantree (Finska)
19.30 Dhafer Youssef 4tet (Tunizija/ZDA)
21.00 Bowrain (Slovenija, Nemčija)
22.00 Shake Stew (Avstrija)
23.30 Vasko Atanasovski Melem feat. Bojan Z (Slovenija/Francija)

10. SubArt festival, Kranj

10. SubArt festival (28. junij do 7. julij), Kranj

Kranjski SubArt festival bo ob praznovanju svoje 10. obletnice letos spet povezal aktivna kulturna prizorišča Kranja v celoto – v vedno prepoznavnejši mestni festival, ki ponovno obljublja pestro in zanimivo aktualno glasbeno dogajanje. To že nekaj let presega lokalne interese in privablja tudi obiskovalce iz tujine.

Obetajo se kar trije ekskluzivni koncerti večjega formata:
Dub FX (avstralski beat boxer) s predskupino domačih Raggalution
Partibrejkers (srbski rokerji)
Inner Circle (legendarni jamajški reggae ob 50. obletnici delovanja)

V prostorih Trainstation SubArta pa bodo nastopili tudi predstavniki trših zvrsti, večkrat spregledane, a mednarodno dobro prepoznavne: Within Destruction, The Canyon Observer, Bolesno Grinje in Aktivna propaganda, ki se jim bosta pridružili skupini Mist in Black Reaper.

Na terasi Layerjeve hiše bo ušesom prijetnejši program namenjen predvsem ljubiteljem etna, jazza in fusiona. V goste pridejo Katalena, Vasil Hadžimanov band, Boris Cavazza kvintet ter mednarodni projekt New Beatz trio. Da bo festival še bolj vroč pa bo poskrbela edinstvena Svetlana Makarovič s projektom Nosil bom rdečo zvezdo.

Ziggy Marley bo glavna zvezda letošnjega Ovejam festivala v Tolminu. (Foto: Gregory Bojorquez)
Ziggy Marley bo glavna zvezda letošnjega Ovejam festivala v Tolminu. (Foto: Gregory Bojorquez) FOTO:

Overjam 2018 (10. do 15. julij), Tolmin, Sotočje

Overjam International Reggae Festival  bo na letošnji 7. ediciji vse ljubitelje festivalskih počitnic in reggae glasbe razveseljeval že meseca julija. V ritmih reggaeja in njegove bogate žanrske pestrosti se bo idilično tolminsko Sotočje pozibavalo med 10. in 15. julijem. V Tolmin letos prihaja več kot 50 nastopajočih, med katerimi najbolj izstopajo Ziggy Marley, Protoje, Mellow Mood, Macka B, New Kingston, Alpha Steppa, Brain Holidays, Siti hlapci in Eart Beat Movement. Kot pa je na festivalu v navadi, prihaja tudi mnogo sound systemov in selektorjev.

Stray Train, ki so nedavno navdušili v Rusiji, bodo igrali tudi v Laškem.
Stray Train, ki so nedavno navdušili v Rusiji, bodo igrali tudi v Laškem. FOTO: Miro Majcen

Festival Pivo in cvetje (12. do 15. julij) - Laško

54. festival vsako leto pritisne pečat vrhuncu poletnega zabavno-glasbenega in družabnega dogajanja v Sloveniji. Obiskovalcem ponuja raznoliko glasbeno doživetje za vse generacije in vse glasbene okuse. Gre za žanrsko najbolj odprt glasbeni dogodek v Sloveniji s tremi tradicionalnimi odri, Zlatorog, Jubilejnik in Malt, na občinskem dvorišču pa bodo obiskovalce zabavali glasbeniki z odra, ki po novem nosi ime Laščan.

Na največjem odru Zlatorog še naprej kraljuje rock glasba. Program prinaša vrsto priljubljenih domačih in gostujočih glasbenih skupin.

Četrtek: Jackson/SLO, Dobermann/ITA, Izziv – snemanje TV spota, Šank Rock/SLO

Petek: MRFY/SLO, King Foo/SLO, Phil Campbell & The Bastard Sons/UK, Mi2/SLO

Sobota: Stray Train/SLO, Hamo & Tribute To Love/SLO, The Dead Daisies/AUS, USA, UK; Veliko glasbeno presenečenje

Se boste pridružili poletni festivalski noriji?
Se boste pridružili poletni festivalski noriji? FOTO: Miro Majcen

Na odru Jubilejnik bo po novem še nekaj več popularne glasbe, kot doslej.

Četrtek: Panda, otvoritev, Prifarski muzikanti z Andražem Hribarjem in Anjo Bukovec, Slavko Ivančič

Petek: Ina Shai, Isaac Palma, Petar Grašo, Balkan Boys

Sobota: Klara Jazbec, Victory, Marko Vozelj in Mojstri

Oder Malt, do lani stisnjen ob breg Savinje, dobiva novo in večjo lokacijo na zunanjem košarkarskem igrišču. Ljubitelje elektronske plesne glasbe bodo razvneli Alen Herič, Dean Deen, Tim Urbanya, Jaxxsson, Alex Ranerro, Mike Vale, Dennis N-bakhaa, Ticko, Adoo in Tomy DeClerque.

EXIT festival 2018

EXIT festival, (12. julij do 15. julij) – Petrovaradinska trdnjava, Petrovaradin, Srbija

Največji srbski festival EXIT tudi julija letos ne bo razočaral, saj pridejo tja nastopat imena, kot so: David Guetta, Grace Jones, Martin Garrix, Migos, Fever Ray, LP, Ziggy Marley, Maceo Plex, Madball, Nina Kraviz, Richie Hawtin, Slaves, Asian Dub Foundation in drugi.

Metal Days 2018

Metal Days 2018 (22. do 28. julij), Tolmin, Sotočje

Največji in vnaprej razprodani festival Metal Days tudi letos vabi v objem teme, črnine in metal zvokov v idilično Sotočje v Tolminu. Med nastopajočimi so metalski prvaki, kot so: Judas Priest, Behemoth, Cannibal Corpse, Children of Bodom, Primordial, Eluveitie, Belphegor, Epica, Hatebrees, Igorrr, Leprous, Obituary, Accept, Municipal Waste, Shining, Watain in drugi.

CASTLE KOLPA MUSIC FESTIVAL (2. do 4. avgust), Fara, občina Kostel

Nastopajoči: 
LAIBACH, CLAWFINGER,PLAVI ORKESTAR, MAGNIFICO, BIG FOOT MAMA, S.A.R.S., HLADNO PIVO, HAPPY OL'MC WEASEL, HAMO & TRIBUTE 2 LOVE, BRKOVI, GRAMOPHONEDZIE LIVE EXPERIENCE, PRISMOJENI PROFESORJI BLUESA, STRAY TRAIN, JACKSON, ICE ON FIRE, KOALA VOICE, 2B, PERIOD VI, NO AGENDA, SPOTLESS MINDS, JEGULJA, CHATTE NOIRE, D KOKKS, MANIACS, CHARLIE BUTTER FLY, LOST VOID, SILLYCONS, THE WET, LUMBERJACK, MC MIKA, JACKIE, ANGEL ANX, GRAMOPHONEDZIE, SHIPE, LOVRO RAVBAR, MUMYYN, SATURDAY SIMON, PAOLO BARBATO, TECH RULE. 

Castle Kolpa Music Festival

V prelepi naravi, neposredno ob reki Kolpi, se bo letos odvil povsem nov festival, v Fari v Kostelu, Castle Kolpa Music Festival, ki bo potekal od 2. do 4. avgusta 2018. Naravne danosti prekrasne kostelske občine bodo v organizaciji Intalite d.o.o, ki je znan po vrhunski koncertni in festvalski tehniki tokrat ponudile tudi vrhunski festival za mlade in mlade po srcu na kar treh odrih: na Glavnem odru, Odru ob plaži in Areni. Bogat glasbeni program festivala vam bo ponudil vrhunske tuje in domače skupine in didžeje. Na Glavnem odru se bodo v treh večerih zvrstili nastopi skupin: Clawfinger, Laibach, Plavi orkestar, Magnifico, S.A.R.S., Big Foot Mama, Hladno pivo, Happy Ol'mc Weasel, Hamo & Tribute 2 Love, Brkovi, Gramophonedzie Live Experience, Prismojeni profesorji bluesa, Stray train, Jackson, Ice on fire in drugih. Na drugih dveh odrih pa se obetajo še številne druge skupine in didžeji. Ob obfestivalskih dejavnostih bo na voljo tudi plaža na reki Kolpi, v kateri se boste lahko ohladili v vročih avgustovskih dneh. V kamp boste lahko prišli že 1. avgusta, ko se bo odvil predvečer festivala.

Punk Rock Holiday 1.8

Punk Rock Holiday 1.8, 6. do 10. avgust – Tolmin, Sotočje, Slovenija

Nekaj, "kar vaše oči še niso videle", vnaprej razprodani punk-rockovski praznik se bo letos tradicionalno odvijal drugi teden v avgustu. Nastopili pa bodo: Bad Religion, Beatstaks, Lagwagon, Mad Caddie, Comeback Kid, H2O, Terror, Satanic Surfers, The Lawrence Arms, No Fun At All, The Menzingers in drugi.

Sziget festival 2018

Sziget festival, 8. avgust do 15. avgust – otok Hajógyári, Budimpešta, Madžarska

Največji evropski festival Sziget bo letos poleg prekaljenih imen v drugem avgustovskem tednu ponudil tudi sveže moči. Med glavnimi nastopajočimi so: Arctic Monkeys, Dua Lipa, Gorillaz, Kendrick Lamar, Kygo, Lana Del Rey, Mumford and Sons, Shawn Mendes, Liam Gallaher, Bastille, Lykke Li, Stormzy, Parov Stelar, The War on Drugs, Bonobo Live, The Kooks, Gogol Bordello, Fever Ray in Wolf Alice.

MotörCity 2018

MotörCity (16. do 19. avgust), Tolmin, Sotočje

Na idiličnem tolminskem Sotočju v letošnjem letu že drugič poteka MotörCity; blues (in rock) festival bo trajal od četrtka, 16. avgusta, do nedelje, 19. avgusta. Tudi letošnja izvedba ponuja kvalitetno bero nastopajočih blues in rock žanra. Letos prihajajo Laurence Jones, Popa Chubby, Hamo & Tribute 2 Love, Stray Train, The Brew, The Bad Flowers, The New Roses, Kris Barras, Sven Hammond, El Kachon, Stari pes in drugi.

Frequency festival 2018

Frequency festival (16. do 19. avgust), Greenpark St. Pölten, Avstrija

Na enem večjih avstrijskih festivalov letos nastopajo Gorillaz, Imagine Dragons, Macklemore, Die Antwoord, Kygo, Hardwell, Casper, Bastille, Flogging Molly, Sum 41, The Kooks, Papa Roach, Mando Diao, The Vaccines in drugi.

Festival Urbano Dejanje (UD) 2018

Festival Urbano dejanje (21. do 26. avgust), Tobačna ulica in Klub K4, Ljubljana

Letošnja različica festivala Urbano Dejanje se vrača na legendarno Tobačno ulico, kjer bo prestrukturiran in zgoščen petdnevni festivalski program v kombinaciji s priljubljeno lokacijo zagotovo navdušil obiskovalce vseh starostnih skupin. Festivalsko dogajanje bodo sestavljali sejem mladih ustvarjalcev, pester kulturni program, večerni koncerti in klubovsko dogajanje. 

Nastopajoči: Elvis Jackson, Red Five Point Star, Joker Out, Edo Maajka, Emkej, Velebor, Cyam, Valentino Kanzyani in drugi.

Kateri poletni festival si boste privoščili letos?
Kateri poletni festival si boste privoščili letos? FOTO: Miro Majcen
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TvojPrijatelj
30. 07. 2018 10.30
Zanimivo, avtor članka omenja tudi tiste dogodke na SLO tleh, ki so se letošnje poletje že zgodili. Pozabil pa je na največji in najboljši dogodek, ki je bil ta celoten vikend pri Dornberku.
notrajnc05
29. 05. 2018 10.52
-3
Od 14.6 do 16.7 bodo vsi festivali samevali!!! To pa bi vsak manager moral vedeti, da je ta čas za prave moške in dekleta rezerviran za najpomembnejšo stvar na svetu!!!
Vest-naroda
29. 05. 2018 09.19
-1
Pa Pivo in cvetje? Tam je v zadnjih letih bilo in tudi letos bo nekaj bendov, ki posekajo ostale festivale!
DeBill
29. 05. 2018 08.44
-10
a ta jajca od festivalov, ki so vsakič enaka še koga privlačijo razen adolescentne mladine?
osnovna šola
29. 05. 2018 08.11
+19
Večina Slovencev in turistov bo obiskala DARS-ov festival na naših avtocestah.
macek_garfield
29. 05. 2018 08.00
+1
a festival Lent v Mariboru za vas habarje ne obstaja, sram vas bodi pa to
mufic
29. 05. 2018 10.40
-2
VOYOOT2
29. 05. 2018 07.47
+6
jest grem letos na rock otočec :D
maksipesfik
29. 05. 2018 08.17
+19
js pa na youtub pa noge v lavor, ker morem dohodnino plačat..