Pahor z zlatim redom za zasluge odlikoval Tržaški partizanski pevski zbor

27. aprila praznujemo dan upora proti okupatorju. Dan upora proti okupatorju praznujemo od leta 1992, pred tem pa smo praznovali dan Osvobodilne fronte. Predsednik republike je Tržaškemu partizanskemu pevskemu zboru Pinko Tomažič podelil zlati red za zasluge.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Predsednik države Borut Pahor je Tržaškemu partizanskemu pevskemu zboru Pinko Tomažič podelil zlati red za zasluge za prispevek k utrjevanju slovenske nacionalne zavesti v zamejstvu. Ob tem je poudaril, da je partizanstvo v celoti kot fenomen upora proti okupatorju slavno dejanje našega naroda in da je pesem pomemben del slovenske identitete.

Predsednik republike je podelitev odlikovanja utemeljil z izjemnim prispevkom zbora k utrjevanju slovenske narodne zavesti v zamejstvu, z ohranjanjem izročila slovenskega odporništva s partizansko in uporniško pesmijo ter z uveljavljanjem slovenske kulture.

Pahor in Tržaški partizanski pevski zbor

Predsednik države Borut Pahor je Tržaškemu partizanskemu pevskemu zboru Pinko Tomažič podelil zlati red za zasluge za prispevek tudi k utrjevanju slovenske nacionalne zavesti v zamejstvu. (Foto: Facebook)

Kot je ob podelitvi odlikovanja na dan boja proti okupatorju v predsedniški palači dejal Pahor, značaj zbora in njegovo poslanstvo izžarevata domoljubje, svobodomiselnost in uporništvo. "Kljub temu ali pa prav zaradi tega iz zbora veje izjemen življenjski optimizem. Na glas poje o svoji globoki ukoreninjenosti v slovensko nacionalno izkušnjo. Z vsako pesmijo sporoča trdno, skoraj trmasto in domala premočrtno vrednostno orientiranost. Gre za velika sporočila," je poudaril predsednik.

Pahor je še dejal, da bi "ob potrebni meri strpnosti in medsebojnega spoštovanja, na osnovi sprave in narodne pomiritve, lahko celotno slovenstvo sedanje generacije praznovalo te pomembne mejnike enako zanosno in ponosno".

Po njegovih besedah gre za "vprašanje, ali skoraj tri četrt stoletja kasneje Slovenci premoremo toliko razuma in poguma, toliko zrelosti in modrosti, da razumemo, kaj v naši preteklosti nas je osvobajalo in nam je danes v slavo in spomin in kaj nas je zasužnjevalo in nam mora biti danes v opomin". Partizanstvo je tako po njegovem prepričanju slavno dejanje našega naroda, zato si "zasluži zgodovinski spomin in nam krepi našo samozavest pri soočanju z izzivi današnjega sveta".

To je prva Pahorjeva odločitev o podelitvi odlikovanja v njegovem mandatu. Poleg Pahorjeve partnerice Tanje Pečar so se slovesnosti ob podelitvi udeležili tudi predsednik DZ Janko Veber, nekdanja predsednika republike Danilo Türk in Milan Kučan, vrh Slovenske vojske in policije ter literat in publicist Ciril Zlobec.

Državne proslave tudi letos ni bilo

Prireditve se je prav tako udeležil tudi predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik, ki je v izjavi za medije dejal, da je danes nagrajeni zbor s svojim obstojem in svojo pesmijo dokazal, da je narod, ki poje, ko v borbi krvavi, neuničljiv. "Treba se je boriti proti vsem tiranijam, proti vsem zatiranjem človekove svobode. In zaradi tega je pesem partizanskega pevskega zbora za današnje priložnosti, ko nas zatira svetovni finančni kapital, še kako aktualna," je dejal.

Stanovnik se je odzval tudi na to, da ob današnjem prazniku ni državne proslave. "Narod praznik časti kot državni praznik – ne glede na to, ali je državno priznan ali ne. To je največji praznik Slovencev, to je praznik slovenskega odpora," je poudaril.

Slovenska zastava

(Foto: Thinkstock)

Praznujemo od leta 1992

Dan upora proti okupatorju praznujemo od leta 1992, pred tem pa smo praznovali dan Osvobodilne fronte (OF). 27. april je bil kot dan OF po drugi svetovni vojni določen zato, ker naj bi bila leta 1941 v Ljubljani ustanovljena OF, čeprav je bila dejansko ustanovljena Protiimperialistična fronta in to dan prej.

V hiši književnika Josipa Vidmarja v Rožni dolini v Ljubljani so se namreč 26. aprila 1941 sestali predstavniki Komunistične partije Slovenije Boris Kidrič, Boris Ziherl in Aleš Bebler, krščanski socialist Tone Fajfar, član društva Sokol Josip Rus ter kulturniki Ferdo Kozak, Franc Šturm in Josip Vidmar. Ustanovili so Protiimperialistično fronto, ki se je po nemškem napadu na Sovjetsko zvezo junija 1941 preimenovala v OF in pozvala k oboroženemu uporu.

Zgodovinar Janko Prunk pomen praznika vidi v obeleževanju protifašizma, ki je po njegovih besedah evropska vrednota, zgodovinar Jože Pirjevec pa ga vidi kot spomin na dan, ko smo se Slovenci uprli in s tem postali zgodovinski narod.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 804
 
Tonček Balonček 29.04.2013 10:48:58
Odlikovati te hujskače je škandal brez primere! In zvezde v prostorih predsednika republike je sramota!
 
hrast66 28.04.2013 22:25:06
Priznanje zasluženo! Čestitam!
 
unja1. m 28.04.2013 19:57:07
medalje in kugle nikoli ne najdejo pravih prsi...
KisssMyAss 28.04.2013 18:25:36
Predlagam, da predsednik republike posthumno odlikuje Janeza Ivana Janšo....

JiJ-o je uspelo združiti preko 90% slovenskega naroda....
 
24vohomurckov 28.04.2013 15:41:39
tržaški pevski zbor ohranja slovensko partizansko pesem!
priznanje je šlo v prave roke!
 
24vohomurckov 28.04.2013 15:39:17
Hej, tovariši, pod orožje vsi!
Tujec mora iz naše zemlje!
Čaka Štajerska, čaka Korotan,
Čaka sinje Jadransko morje.
Zdaj v roke puške, zdaj naj zapoje mitraljez
Sovrag bo čutil, kako gorak je z nami ples!
Hej, tovariši, ni nam žal krvi za svobodno Slovenijo!

Hej, tovariši, zdaj na delo vsi!
Nov svet dvignimo iz ruševin!
Čaka polje nas, čaka dom požgan,
Čaka delo nas od korenin!
Brnenje strojev, napete mišice kot lok,
Rastoče zgradbe, življenja neutrudni tok!
Vse to čaka nas, ko napoči čas
Bratske sprave in svobode.
Oće naš 28.04.2013 13:20:15
Hehe.......desnim še kar ni jasna njihova vloga v polpretekli zgodovini.........vsem institutom in poskusom rehabilitacije navkljub, ostajajo to kar so bili.........krvniki lastnega naroda in ponižni hlapci v službi okupatorja.........poden od podna .............
 
Bojan-F 28.04.2013 11:48:33
Nič novega! Lečenje bolečine kolaboracije in asistence genocidu nad lastnim narodom desnosučni zastavljajo na lekih s pretečenim rokom uporabe:

1. pred 20 leti ... je g. Janša Janez poznavalsko obelodanil, da je 27.04.1941 bila ustanovljena PIF in ne OF s ciljem borbe proti angleškemu in ameriškemu imperializmu. Bolj trhle izjave diplomant FDV ni mogel podati. 25.04.1941 je CK KPS izdal Proglas slovenskemu narodu in nemškim, italijanskim in madžarskim vojakom. In se jim zapiše: “… Slovenski narod je padel pod oblast treh imperializmov …”. Pojem “imperializem” je uporabljen skupno 16-krat od tega 1-krat v povezavi “… angleških imperialistov …”

2. danes ... se desnosučni tolažijo da pakt o nenapadanju Molotov-Ribbetrop z dne 23.08.1939 pomeni simpatiziranje med nacizmom in "komunizmom". Seveda obeh delov pakta nikoli niso prečitali. V tajnem delu si pogodbenici razdelita interesni sferi, ki sta pomenili za ZSSR sanitarni kordon, ako ... "Ako" se je zgodil že kaj kmalu. ZSSR je vkorakala v Polsko šele, ko je bilo več-kot-očitno, da zaveznici Francija in Združeno kraljestvo ne mislita pomagati Obilo hvale na račun fašizma pa lahko zasledimo v delu stražarja Žebot Cirila "Korporativno narodno gospodarstvo".

3. še vedno ... trdijo desnosučni, da sta si v letih 1941-45 nasproti stali dve sili ... ena demokratična (meščanske stranke) in druga totalitarna (KPS). Napaka! Nasproti sta si stali dve po današnjih standardih nedemokratični sili. Desnosučni radi pozabljajo, da je meščanskim strankam bil ideal t.i. Prva Slovaška republika klero-fašista Tiso Josefa in nacional-fašista Tuka Vojtecha ... in njihov političen list za slovenski narod Slovenec je z zavidanjem pisal o gospodarskih uspehih nove NDH ... zasegu premoženja Judom.

Desnosučni, čitajte počasi (drugači tudi ne morete saj sem tudi pisal počasi) in brez skrbi. Če vam kaj ni jasno, boste bili nemudoma razsvetljeni.
Pivojevoda 28.04.2013 13:13:29
Hehehe, še nekdo, ki je očitno rad prebiral Radar.
Bojan-F 28.04.2013 16:18:53
Pivojevoda je opozoril na veliko težavo desnosučnih:

- da bi lahko karkoli razumeli, jim je potrebno iz originalnih tekstov izpisati bistvo do ravni revije Radar
prašek 28.04.2013 10:21:11
Partizanska misel in pesem se mora prenašati tudi na mlade rodove !
Nikoli, ampak res nikoli, ne sme biti pozabljena !!!
Bojan-F 28.04.2013 10:48:15
Prašek, pozdrav od daleč.

Sedaj bom pregledal, če so desnosučni še vedno slabo informirani in jih bom malo razsvetlil.
prašek 28.04.2013 10:49:34
Torej , pozdrav tja daleč .... :-))
24vohomurckov 28.04.2013 14:02:28
Slovenska partizanska pesem NIKOLI ne sme biti pozabljena!!
prašek 28.04.2013 10:16:26
Pa dober dan vsem skupaj !
Seveda pozdrav tudi adminu !
Več komentarjev