Predlagali, da bi Janša govoril dve uri na začetku ter dve uri med razpravo in ob koncu le-te; kolegij tega ni potrdil

Na izredni seji bodo poslanci najprej glasovali o kandidatu za predsednika DZ Vebru, nato pa se obeta dolga razprava o kandidatki za mandatarko Bratuškovi. Vmes bo imel daljše nagovore tudi za zdaj še aktualni predsednik vlade Janše.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Vlada Janeza Janše je v zadnjih izdihljajih. Da je njen konec blizu, je bilo jasno iz političnega dogajanja v zadnjih tednih, ko so iz vladne koalicije druga za drugo izstopale koalicijske partnerice, Janševemu SDS pa zdaj ostaja zvest le še NSi. Dodaten udarec za Janševo vlado je bila vložitev konstruktivne nezaupnice. Poslanci PS so ob vložitvi konstruktivne nezaupnice zahtevali še sklic izredne seje DZ.

Kolegij predsednika DZ je sklenil, da se bo izredna seja  začela  jutri ob 10. uri. Na njej bodo najprej glasovali o kandidatu za predsednika DZ Janku Vebru, nato pa se obeta daljša razprava, ki se bo z glasovanjem o kandidatki za mandatarko Alenki Bratušek verjetno končala šele pozno zvečer.

Alenka Bratušek

Alenka Bratušek (Foto: POP TV)

V uvodu v razpravo glede nezaupnice bo poslance nagovoril predlagatelj nezaupnice, pod katero se je prvi podpisal vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer. Sledila bo predstavitev kandidatke za mandatarko Bratuškove in nagovor dosedanjega premierja Janše. Predlagatelj bo imel za uvodni nagovor na voljo 15 minut časa, Bratuškova in Janša pa po eno uro. Pozneje, v okviru razprave, in ob koncu izredne seje pa bodo vsi trije imeli še po eno uro časa za pojasnjevanje svojih stališč. Vlada je predlagala, da bi imel Janša na voljo dve uri na začetku razprave ter dve uri med razpravo in ob koncu le-te, a takšnega predloga kolegij ni potrdil.

Če bo Bratuškova izvoljena, bo Janša razrešen, mora pa s svojimi ministri opravljati tekoče posle do prisege nove vlade. Podporo nezaupnici so že napovedali v SD, DL in DeSUS. NSi nezaupnice ne bo podprl. Polanci SLS, ki je od ponedeljka v opoziciji, bodo vsi, razen Franca Pukšiča podprli nezaupnico, ker v vsakem primeru prej ali slej pričakujejo predčasne volitve. Pukšič pa bi jo podprl, če bi Bratuškova v svojem programu navedla tudi datum predčasnih volitev. V morebitni novi vladi pa stranka SLS ne bo sodelovala.

Poslanca narodnih skupnosti Laszlo Göncz in Roberto Battelli se še nista odločila, ali bosta podprla konstruktivno nezaupnico Janši in imenovanje Bratuškove za mandatarko.

Tanko: Kako bo SDS delovala naprej, bomo videli po glasovanju

Aktualna vlada bo lahko ostala tudi, če bo v sredo izglasovana konstruktivna nezaupnica, meni vodja poslancev SDS Jože Tanko. Kako bo stranka delovala naprej, bo zato po njegovem mnenju jasno po glasovanju, sedanja vlada pa bo delovala še do potrditve nove vlade.

Veber meni, da lahko dobi podporo

Veber, ki so ga v SD predlagali za novega predsednika DZ, meni, da na tajnem glasovanju lahko dobi podporo. "Za zdaj nimam nobenih opozoril, da bi večina poslanskih skupin zavračala mojo kandidaturo, zato mislim, da na tajnih volitvah lahko dobim podporo, a počakajmo na izid glasovanja," je dejal Veber.

Janko Veber

Janko Veber (Foto: N.D.)

Pogovori potencialnih koalicijskih partneric, tudi glede ministrskih resorjev, bodo po njegovih besedah intenzivno stekli po izglasovani nezaupnici. Po njegovih besedah za zdaj obstajajo le "prve ocene ali razmišljanja" posameznih potencialnih koalicijskih partneric. Kot je še dejal, SD zanimajo prav vsi ministrski resorji, saj ima stranka po njegovem mnenju kandidate za vsa področja, se bodo pa glede tega poskušali čim bolj konkretno dogovoriti z bodočimi potencialnimi partnericami.

NSi, SDS in SLS Vebru že odrekle podporo

Poslanci DL so se dogovorili, da bodo Vebra podprli, je povedal Rihard Braniselj. Enako so se odločili tudi poslanci stranke DeSUS.

NSi Vebra ne bo podprl, saj je bil v preteklem letu preoster, je pojasnil vodja poslancev NSi Matej Tonin. Predloga po Tankovih besedah  "najbrž ne bodo podprli" niti v SDS. Prav tako Vebra ne bo podprl noben poslanec SLS.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 4506
Slo.vstaja 29.10.2012 DP 27.02 27.02.2013 14:04:13
Na vprašanje, proti komu je komisija podala ovadbe, so iz KPK za STA sporočili, da so ovadbe podali "proti predsedniku vlade Janezu Janši, Francetu Cukjatiju, Vasku Simonitiju in še nekaterim drugim osebam".
KONČNO SE JE ZAČELO!
Več komentarjev