'Pritisk študentov se bo nadaljeval'

V Iskri so po sestanku z ministrom Jernejem Pikolom zadovoljni, da je bil "pritisk študentov slišan". Pogovarjali so se o šolnini ter odprli vprašanje o enovitem magistrskem študiju, ki se mu ukinja dodatno leto.

Ministrstvo za izobraževanje je v okviru dialoga pri usklajevanju predloga zakona o visokem šolstvu k pogovoru povabilo tudi predstavnike Študentskega društva Iskra. Študenti so podali nekaj konkretnih predlogov, do katerih se bodo opredelili, je po sestanku dejal minister Jernej Pikalo.

Minister Pikalo je prepričan, da so vstopili v "nek zelo produktiven dialog, za katerega so se dogovorili, da ga bodo tudi nadaljevali". Znova je poudaril, da želijo s tovrstnimi dialogi v okviru javne razprave odpraviti vse pomanjkljivosti predloga zakona o visokem šolstvu, na katere opozarjajo v Iskri. Namen ministrstva je, da se "naredi čim boljši zakon", je dejal.

Mladi iščejo službo - 4

Študenti Iskre so ministru Jerneju Pikalu podali nekaj konkretnih predlogov v zvezi z zakonom o visokem šolstvu. (Foto: Thinkstock)

Kot je povedal, so študenti podali nekaj konkretnih predlogov, do katerih se bodo na ministrstvu opredelili in se tudi v najkrajšem možnem času srečali na naslednjem sestanku. Na ministrstvu so namreč prepričani, da je to tudi edini (partnerski) odnos in način za izboljševanje predloga zakona. Zadovoljno je ugotovil, da dialog s študenti že poteka, saj je bila v četrtek razprava na Fakulteti za družbene vede, v prihodnjih dneh pa se bodo odpravili po vseh slovenskih univerzah.

Za Jašo Lategana iz Študentskega društva Iskra je vzpodbudno, da je bil "pritisk študentov slišan" in da je bila osnovna nejasnost glede kvote (40 odstotkov) plačljivega študija zdaj bolj natančno opredeljena. Na sestanku so sicer po njegovih besedah zahtevali, da se v zakonu jasno določi, da se šolnine za redni študij prve in druge stopnje slovenskim študentom ne sme zaračunavati. Sicer bodo vztrajali, dokler ne bodo spremembe, o katerih so se in se bodo še dogovorili, zapisane jasno in nedvoumno, je pojasnil.

"Pritisk študentov bo tudi ostal, morda tudi naraščal, dokler ne bodo te stvari razčiščene," je bil jasen. Današnji sestanek je po njegovi oceni korak naprej od prvotnega odziva ministrstva, ko je študentom očitalo, da preprosto ničesar ne razumejo. Lategan je zadovoljen, da so zdaj to "pokroviteljstvo" presegli.

Po njegovih besedah je bilo danes na mizi nekaj konkretnih predlogov: odprli so vprašanja o povezavi med delovanjem javne univerze, ki deluje v javno korist, in tržno dejavnostjo, pridobivanjem donacij na trgu (v dopolnilnem stebru), enovitem magistrskem študiju, ki se mu ukinja dodatno leto, in drugo.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1
Buena Vita 16.11.2013 10:28:48
EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE,KAKA BEDA VAS ČAKA
Več komentarjev