Priznali, da so napake trojke Grčijo pahnile v globljo recesijo

Mednarodni denarni sklad je priznal, da je pri reševanju Grčije trojka storila napake. Sklad je denimo kršil tri od svojih lastnih štirih pravil, trojka pa je, namesto da bi Grčiji pomagala, njen položaj poslabšala.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

V poročilu o reševanju Grčije je Mednarodni denarni sklad (IMF) priznal napake. Skupaj z Evropsko komisijo in Evropsko centralno banko je sklad s prisilnimi varčevalnimi ukrepi poslabšal položaj Grčije.

Grčija

IMF ob svojih napakah navaja tudi nekaj uspehov, kot denimo to, da je Grčija ostala v evroobmočju. (Foto: Reuters)

IMF priznava, da so bile storjene bistvene napake pri prvem reševalnem paketu za Grčijo leta 2010, ki je bil vreden 143 milijard dolarjev. IMF je pri tem prekršil tri od svojih lastnih štirih pravil in pomagal pri poglabljanju nazadovanja gospodarske rasti in prispeval k rasti stopnje brezposelnosti, ki je trenutno 27 odstotkov.

Prvi reševalni paket trojke je bil neuspešen in treba je bilo uvesti novega, ker je trojka podcenila negativni vpliv ukrepov na gospodarstvo. Gre za precej nenavadno priznanje napak s strani IMF.

Zniževanje plač in višanje davkov ni pomagalo. Napoved grške centralne banke je, da se bo letos gospodarska rast skrčila za 4,6 odstotka, stopnja brezposelnosti pa se bo povzpela na 28 odstotkov. Državni dolg bo letos narasel na 175 odstotkov bruto domačega proizvoda.

Uvodni ukrepi zategovanja pasu niso povrnili zaupanja finančnih trgov, bančni sistem je izgubil 30 odstotkov depozitov, gospodarstvo pa je padlo v večjo recesijo od pričakovane. Trojka je leta 2012 potrdila drugi reševalni paket v višini 170 milijard evrov z dodatkom, da zasebni lastniki grškega dolga privolijo v izgubo do 50 odstotkov.

IMF sicer dodaja, da je bilo nekaj uspehov, kot je dejstvo, da je Grčija ostala v evroobmočju, posledice njene krize za svetovno ekonomijo pa so bile večinoma omejene.

Evropska komisija se ne strinja z IMF

Evropska komisija, ki je prav tako del trojke, pa je nad priznanjem IMF očitno presenečena. V komisiji namreč pravijo, da se ne strinjajo z ugotovitvijo IMF, da bi morali grški dolg prestrukturirati prej. Menijo, da so kritike neutemljene.

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi je kot pozitivno izpostavil, da IMF v poročilu ne kritizira ECB. Grčija je šla po njegovih besedah skozi izjemno prilagoditev, zato je treba priznati napredek, ki so ga dosegli. "Še pred nekaj leti bi bil tak napredek nepredstavljiv," je dejal.

Opozoril je, da bo treba ugotovitve IMF upoštevati v prihodnje. "Večinoma gre za napake pri presoji. Stvari, ki so se zgodile, se presoja z današnjimi očmi. A takrat, ko se je ukrepalo, so bile razmere zelo drugačne in zaostrene," je še dodal Draghi.

Kaj na poročilo pravijo v Grčiji?

Grški finančni minister Janis Sturnaras je poročilo označil kot objektivno in ga je pozdravil. Kot je povedal za grški časnik Katimerini, bo dokument omogočil priložnost prepoznati napake, tako da jih ne bodo več ponavljali.

V levičarski opozicijski stranki Siriza pa so prepričani, da priznanje pomeni, da se je treba nemudoma znebiti varčevalnih ukrepov, ki so državo pripeljali do roba humanitarne krize. V stranki menijo, da te politike ne prinašajo rezultatov.

Prenesi v

Zgodba: Finančna kriza

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 205
 
ivo55 07.06.2013 09:27:00
Ko se konča lepa pravljica z življenjem na PUF so pa drugi krivi....ali pa na račun drugih, na prim. gospodarstva, ko le to crkne zaradi bremen - a ne?!
Več komentarjev