'Problem je dostop morilcev do šol in to, da potem na šoli ni nikogar, ki bi jih lahko ustrelil'

Za pokol na šoli v Newtownu in tudi druge podobne tragedije je krivo vse drugo le razširjenost orožja v ZDA ne, vztrajajo v največjem ameriškem orožarskem lobiju. Za zmanjšanje nasilja je po njihovem mnenju treba povečati količino orožja, še posebej po šolah.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Glavni izvršni direktor največjega orožarskega lobija v ZDA NRA Wayne LaPierre vztraja, da orožje ni krivo za pokol na šoli v Newtownu. Še več, orožje je po njegovem mnenju tisto, ki bi tragedijo lahko preprečilo. Stališča, ki jih je po tednu dni molka izrekel v petek in z njimi predvsem v demokratskih vrstah naletel na glasno neodobravanje, je ponovil v nedeljo na televiziji NBC. 

V šole bi dali oborožene stražarje

Wayne LaPierre

Wayne LaPierre (Foto: Reuters)

20-letni Adam Lanza je v Newtownu ubil 20 otrok, šest odraslih žensk, svojo mamo in še sebe. Polavtomatsko puško, s katero je pobijal, je vzel mami, ki je imela doma manjšo orožarno.

LaPierrov recept za zmanjšanje orožarskega nasilja je povečanje količine orožja, še posebej na šolah. NRA odločno nasprotuje pobudam za prepoved polavtomatskega orožja in predlaga, da bi sam pomagal najti nekdanje policiste in vojake, ki bi jih oborožili in poslali v vse ameriške šole.

"Orožje je le orodje. Problem so kriminalci in duševni bolniki," je dejal LaPierre in pozval kongres, naj zagotovi denar, da bo imela vsaka šola oboroženega varnostnika.

LaPierrove besede so v nedeljo kritizirali le demokrati, republikanci, katerih politične kampanje so odvisne od orožarskega denarja, so bili še naprej proti vsem dodatnim prepovedim orožja. "Doma imam polavtomatsko puško AR-15 in Amerika ne bo nič bolj varna, če mi prepovedo, da kupim še eno," je dejal senator iz Južne Karoline Lindsey Graham. "Problem je dostop morilcev do šol in to, da potem na šoli ni nikogar, ki bi jih lahko ustrelil," je dejal.

Streljanje na osnovni šoli Sandy Hook - 4

Groza po streljanju na šoli Sandy Hook. Pri NRA so bili kar teden dni tiho, nato pa so začeli pravo ofenzivo za obrambo pravice do orožja. (Foto: Reuters)

"Norec, ki blebeta neumnosti"

Demokrati so po drugi strani zelo kritični in tudi pripravljeni omejiti dostop do orožja. Predsednik Barack Obama je tako ustanovil posebno skupino pod vodstvom podpredsednika Josepha Bidna, ki bo do januarja pripravila priporočila za ukrepe, ki bi zmanjšali tovrstno nasilje.

Prepoved polavtomatskega orožja je v ZDA trajala le od leta 1994 do leta 2004.

Demokratska senatorka iz Kalifornije Dianne Feinstein je napovedala predlog zakona za prepoved polavtomatskega orožja v ZDA. Obama pa bi rad še obvezno preverjanje morebitne kriminalne preteklosti in duševne bolezni kupcev tudi na orožarskih sejmih, kjer tega ni treba, čeprav se na njih opravi 40 odstotkov vse civilne trgovine z orožjem v ZDA. Obama bi omejil tudi število nabojev v enem nabojniku.

Demokrati priznavajo, da je nujna tudi razprava o nasilni kulturi, ki jo vzpodbuja ameriška zabavna industrija, in debata o duševnih boleznih. Vendar želijo imeti na mizi tudi smiselne ukrepe za omejitev pravice do orožja.

LaPierre je prepričan, da je večina Američanov na njihovi strani in ne želi novih posegov v pravico do orožja. Vendar je tokrat drugače, saj so bili pobiti v Newtownu večinoma predšolski otroci. Celo konservativni New York Post je na naslovnici objavil, da je "LaPierre norec, ki blebeta neumnosti".

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 56
 
ONniON 25.12.2012 14:44:03
ZDA naj bo sram naj si zgled jemljejo po severnih sosedih Kanadčanih , imam prijatelja iz Kanade in pravi da hvala bogu da ne živi v ZDA in ne mara, ni mu všeč njihov način razmišljanja in življenja skratka vse pa tudi kar se tiče služb in zdravstva ima vse raje v kanadi
Več komentarjev