Iskrena izpoved: 'Počutim se ponižano ...'

Služba bi morala biti pomemben faktor osebnega zadovoljstva, dajala naj bi občutek sposobnosti, pripadnosti in izpopolnjenosti. A slabo plačilo za opravljeno delo, nazadovanje, reorganizacija zaposlenih, ki pogosto prinese odpuščanja, je le nekaj najpogostejših dejavnikov, zaradi katerih so slovenski delavci vse prej kot srečni na svojih delovnih mestih. Med njimi so tudi naše bralke in bralci, ki so se po pomoč obrnili na naše strokovnjake. Ti lahko pomagajo tudi vam!

Čeprav se po podatkih Statističnega urada stopnja brezposelnosti v Sloveniji trenutno giblje okrog 9 odstotkov, kar je glede na čas pred nekaj leti, ko je lomastila finančna kriza, precej dober rezultat, se mora kar tretjina današnjega delovno aktivnega prebivalstva zadovoljiti z minimalno plačo. A tem gre po besedah tistih, ki so zaradi reorganizacije podjetij v času krize ostali brez službe, še kar dobro, saj niso izkusili pekla neusmiljene baze iskalcev zaposlitve, kjer dobra izobrazba ni vedno prednost, prav tako ne delovne izkušnje, če niso dovolj raznovrstne.

Na nas se je obrnila 44-letna družboslovka Mojca, ki ima za seboj 25 leti delovne dobe v javni upravi, vendar že vrsto let išče drugo, bolje plačano službo: »Pa mi kljub izobrazbi ne uspe, ker žal drugih izkušenj nimam.« Zanima jo, na kakšnen način se lotiti iskanja službe. »Vabila na razgovor so redka, če pa me že  kdo povabi, se žar v očeh delodajalca vedno izgubi, ko začnem naštevati vsa opravila in dela, ki sem jih v 25 letih opravljala – in so izključno značilna za javno upravo. Ne pomaga mi niti znanje tujih jezikov.«

zaposlitev in varčevanje za lepšo prihodnost - 5

(Foto: iStockphoto)

Naj vam naši strokovnjaki pomagajo pri soočaju z izzivi, pred katere vas postavlja življenje. Svoje vprašanje jim lahko zastavite TUKAJ!

Petra Novak iz kadrovsko-svetovalnega podjetja Competo bralki svetuje, da bi si morala najprej odgovoriti na vprašanje, kakšno delo bi jo veselilo oziroma bi bilo zanjo primerno. »Res je, da je delo v javni upravi do določene mere specifično, zato je na vas, da bodočemu delodajalcu svoje izkušnje opišete skozi njegove oči. Se pravi, da svoje izkušnje in znanja povežete z delovnim mestom, na katerega se prijavljate in jih predstavite na način, da bo delodajalec konkretno videl, kje je vaša dodana vrednost,« svetuje strokovnjakinja.

Prav tako bralki priporoča, da priložnosti išče predvsem znotraj svojih specifičnih znanj: »Glede na to, da omenjate vaše znanje tujih jezikov, bi vam predlagala, da potencialne priložnosti raziščete tudi med mednarodnimi podjetji in podjetji, ki so izvozno usmerjena ali načrtujejo vstop na tuj trg.« Tovrstna podjetja so po besedah strokovnjakinje namreč pogosto pripravljena vlagati v razvoj zaposlenega, če ima ta dobro podlago v znanju tujih jezikov. »Svoje obstoječe izkušnje lahko dopolnite tudi z znanji in specifičnimi kompetencami, ki so med delodajalci trenutno iskani. Z dodatnimi tečaji, kjer pridobite osnovno znanje na določenem specifičnem področju (npr. digitalni marketing, podatkovne baze, oblikovanje spletnih strani), si lahko še dodatno razširite zaposlitvene možnosti,« gospe Mojci svetuje direktorica HR- rešitve in razvoj.

Petra Novak, Competo

Petra Novak je univerzitetna diplomirana psihologinja in direktorica HR-rešitve in razvoj.

Kako do službe, ko te vsi delodajalci praktično že 'odpišejo'?

Zelo pogosta razloga za neuspešno iskanje zaposlitve sta poleg pomanjkanja raznovrstnih izkušenj ter pri ženskah potencialnega načrtovanja družine tudi reorganizacija družbe in starost. Grenkobo zadnjih dveh naštetih dejavnikov je na lastni koži izkusila tudi bralka Renata, ki je pri petdesetih zaradi politične čistke izgubila službo, ki jo je opravljala 14 let in jo je imela rada. »Nato sem na vso moč iskala službo, vendar so me povsod odklonili ... Nazadnje sem naredila tečaj za varnostnico in sem sedaj v recepciji. Počutim se ponižano. Rada bi se prezaposlila, vendar sem stara 55 let, povrhu vsega sem pred dvema letoma imela težko obliko raka. Vseeno so na ZZZS odločili, da lahko delam po 8 ur. Kaj mi sploh svetujete? Včasih sanjarim o tem, da bi imela svojo spletno stran s prodajo izdelkov ...«

Petra Novak iz Competa razume, da bralka želi delo, v katerem bi uživala. Prav tako meni, da se ne bi smela odpovedati svojim sanjam. »Kljub temu, da se na žalost marsikateri delodajalec tega še ne zaveda, starost 55 let po mojem mnenju ne predstavlja ovire, da bi se prezaposlili in v svojem delu ponovno poiskali zadovoljstvo. Nenazadnje bo po napovedih že čez 5 let četrtina zaposlenih v Sloveniji starejša od 55 let. Glede na to, da gospa Renata omenja lastno podjetniško idejo, ji strokovnjakinja svetuje, naj razišče trg in poskuša ugotoviti, če so njene želje uresničljive. »Predlagam, da svoja razmišljanja najprej dobro raziščete in oblikujete poslovno idejo. Poskusite si odgovoriti, ali je vaša poslovna ideja izvedljiva, kdo vam lahko pri tem pomaga in kaj potrebujete za njeno uresničitev. Razmislite tudi o tem, na kakšen način se lotiti izvedbe. Morda je za začetek dobra ideja odprtje popoldanskega s.p.-ja, s katerim lahko delujete ob vaši redni zaposlitvi.«

Načrtujete družino? Se vam zdi, da je starševstvo za vas prevelik izziv? Ste mama ali oče trmastega pubertetnika, trmaste pubertetnice, s katerim/-o bi se radi lepo razumeli, pa se vam to zdi misija nemogoče? Bi radi otroku pomagali kar se da neboleče prebroditi ločitev ali smrt enega od staršev? Se vam porajajo vprašanja, povezana z vzgojo, izobraževanjem, razumevanjem in vzpostavljanjem dobrih odnosov z vašim otrokom? Če ste na vsaj eno vprašanje odgovorili z 'da', ste na pravem mestu. Naši strokovnjaki vam bodo pomagali poiskati najboljšo rešitev! Svoje vprašanje lahko zastavite TUKAJ

 

Nezadovoljstvo tudi med zaposlenimi

Tudi med tistimi, ki sicer imajo službo, je žal precej nezadovoljnih. Za to so v največji meri kriva slaba plačila za opravljeno delo. Približno tretjina delovno aktivnega prebivalstva namreč prejema minimalno plačo, ki v Sloveniji znaša malo več kot 600 evrov neto, kar Slovenijo uvršča na prvo mesto po deležu zaposlenih, ki prejemajo minimalno plačo v Evropi.

To torej pomeni, da gospodinjstva za varčevanje nimajo na voljo neomejenih zneskov, a kljub temu Slovenci veljamo za varčen narod. Stopnja varčevanja, ki se izračuna iz razmerja med prihodki ter višino prihrankov v Sloveniji po podatkih državnega statističnega urada, znaša 12,8 odstotka. V praksi to pomeni, da vsak državljan mesečno »na stran« pospravi skoraj eno sedmino svojih prihodkov. Po podatkih Banke Slovenije so finančna sredstva slovenskih gospodinjstev konec letošnjega junija znašala 41,4 milijarde evrov ali dve milijardi evrov več kot pred letom dni. Po statističnih podatkih se tako Slovenci uvrščamo na visoko peto mesto najvarčnejših držav članic EU. Na prestolu so sicer Švedi, kjer je stopnja varčevanja gospodinjstev 18,4-odstotna.

zaposlitev in varčevanje za lepšo prihodnost - 3

(Foto: iStockphoto)

Varčujemo za pokojnino in krizne čase

Podobno kot drugod po svetu tudi Slovenci varčujemo za finančno varnost in neodvisnost. Mlajši pogosto varčujejo za nakup nepremičnine, ki so tudi nekakšna samostojna oblika varčevanja in simbol varnosti, kasneje pa v ospredje stopi iskanje najboljših opcij varčevanja za varno starost. V taki situaciji je trenutno tudi gospa Renata, ki se je na nas obrnila z vprašanjem, kako najbolje varčevati, če znesek, ki bi ga lahko mesečno namenila varčevanju, znaša med 200 in 300 evrov. »Od tega bi 100 evrov namenila varčevanju za pokojnino – lahko tudi pol zneska v eno in pol zneska v drugo obliko pokojninskega varčevanja, nekaj bi mesečno dajala na stran za rezervo, en del pa bi varčevala za obdobje petih let, če bi na primer potrebovala kaj večjega,« pravi Renata, ki je sicer stara 39 let, z možem sta starša enega otroka, sta pa že uspela odplačati kredit za nepremičnino.

Žiga Godec, vodja lastne prodajne mreže na Prvi osebni zavarovalnici, naši bralki najprej svetuje prostovoljno dodatno pokojninsko varčevanje: »Za točno oceno primernega mesečnega zneska varčevanja bi potreboval višino vaše plače, zato bom nasvet podal na primeru, da prejemate 1.000 evrov neto mesečno.« Tako bi po besedah strokovnjaka naša bralka v tem trenutku morala mesečno dati na stran približno 130 evrov, da bi ob upokojitvi pri 65 letih (ob 5-odstotni donosnosti) zapolnila vrzel med državno pokojnino in višino svoje trenutne plače. Po domače povedano: da bi lahko dostojno preživljala svoje upokojenske dni.

zaposlitev in varčevanje za lepšo prihodnost - 7

(Foto: iStockphoto)

»Pri prostovoljnem dodatnem pokojninskem zavarovanju lahko na višino plače 1.000 evrov varčujete maksimalno 87,66 EUR mesečno, da ste še upravičeni do polne davčne olajšave. Davčna olajšava pomeni subvencijo, ki jo država nameni varčevalcem te sheme. Če boste torej celo leto varčevali v znesku 87,66 EUR mesečno, lahko pri obračunu dohodnine pričakujete vračilo s strani države v višini 284,00 EUR, kar predstavlja 27 odstotkov vplačanega zneska. Prav tako ste poleg subvencije upravičeni še do donosa skladov življenjskega cikla,« pojasnjuje finančni svetovalec in dodaja, da so vplačila povsem prostovoljna, morebitno neplačevanje premije v času varčevanja pa v nobenem pogledu ne vpliva na zmanjšanje donosa, prav tako za neplačevanje stranke pri Prvi osebni zavarovalnici ne plačujejo nikakršnih penalov.

Pomislite tudi na nenačrtovane izdatke

Ob tem strokovnjak za finance naši bralki svetuje, da razliko, torej dobrih 50 evrov, in poljuben dodaten znesek mesečno vplačuje v naložbeno življenjsko zavarovanje. »Skupno vplačilo naj v vašem primeru ne preseže 100 evrov mesečno. S tem boste hkrati dosegli cilj zadosti visoke dodatne pokojnine in hkrati zagotovili možnost koriščenja privarčevanih sredstev brez stroškov tudi po 5 letih. Pri Prvi osebni zavarovalnici že dolgo več ne velja, da koriščenje sredstev pred dopolnjeno dobo 10 let prinaša visoke stroške. Nasprotno: predujem vam je po 5 letih na voljo popolnoma brezplačno. Lahko pa privarčevana sredstva še naprej pustite na vlogi in s tem poskrbite, da vam še naprej prinašajo donos. V primeru, če vlogo odprete za točno dobo 5 let, pa se vam bodo po tem času sprostila, kar stroškovno ni smiselno«

Bralki bo pri zgoraj načrtovanem načinu varčevanja tako ostalo še približno 100 evrov na mesec. »Ta znesek namenite za kratkoročno varčevanje za oblikovanje nujne rezerve na banki. Varčujte na vpoglednem varčevalnem računu ali postopnem varčevanju, ki ne presega pogodbene dobe 6 mesecev. Ta sredstva bodo osnova vaše varnosti v primeru nepredvidenih finančnih dogodkov. Hkrati pa vam bodo omogočala, da tudi ostale finančne cilje dosežete brez razdiranja dolgoročnih pogodb,« svetuje Žiga Godec s Prve osebne zavarovalnice.

zaposlitev in varčevanje za lepšo prihodnost - 1

(Foto: iStockphoto)

Načrtovanje, vzgoja, nesoglasja, odnosi – izzivi, ki jih prinesejo OTROCI!

Iz poslovnih in varčevalnih tem bomo v prihodnje presedlali na bolj zasebno, družinsko raven. V naslednjem prispevku bomo tako iskali rešitve in nasvete s področja načrtovanja družine, vzgoje, izobraževanja, razumevanja in odnosov do otrok. Osrednja tema bodo naši potomci, za katere si vsi želimo, da bi bili kar se da srečni, zadovoljni, zdravi ter uspešni. A naši načrti niso nujno skladni z njihovimi željami, vse več otrok se mora soočiti tudi z ločitvijo staršev, v skrajnem primeru celo s smrtjo enega izmed njih, svoje dodata še puberteta in težnja po tem, da so 'kul', zato hitro pride do razhajanj mnenj, nesoglasij, prepirov.

Zagotovo si želite imeti s svojimi otroki kar se da lep odnos, zato ne odlašajte, čim prej izpolnite spodnjo prijavnico ter nam zaupajte svoje vprašanje, ki se vam poraja ob tem, ko načrtujete družino ali se trudite biti kar najboljši starši, naši strokovnjaki pa se bodo glede na vaše okoliščine potrudili poiskati najboljšo rešitev in vam svetovali, kako naprej.

Med vsemi, ki nam boste poslali svoje vprašanje ali svoja vprašanja, bomo vsak mesec izžrebali enega srečneža ali srečnico, ki mu/ji bomo podelili darilni paket PRVA. Vsa vprašanja pa bomo skrbno hranili v našem nabiralniku in ob koncu akcije bomo izžrebali še nekoga, ki bo prejel 400 evrov dobroimetja na naložbenem računu PRVA Premium naložba.

Med vsemi, ki ste nam v preteklem mesecu poslali vprašanje, smo izžrebali drugo nagrajenko: to je gospa Renata Čermelj Rangus. Iskrene čestitke! V vašem nabiralniku vas bo kmalu razveselil darilni paket PRVA.

Prijavnica

  • Moški
    Ženski
  • S klikom na gumb ODDAJ PRIJAVNICO se strinjam s splošnimi pogoji.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo: