SD za vstop v vladno koalicijo in zasuk slovenske politike

Člani SD so soglasno sklenili, da bo stranka vstopila v koalicijo z mandatarko Alenko Bratušek. Predsednik SD Igor Lukšič pravi, da želijo bolj tvorno prispevati k zasuku smeri slovenske politike. Še vedno pa vztrajajo pri predčasnih volitvah v letu dni.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Konferenca SD v Mariboru

Člani SD so se soglasno odločili za vstop v novo koalicijo.

Mislim, da je čas, da zamenjamo vlado, ki jo vodi predsednik, ki je pod sumom korupcije. S tem, ko bo padla vlada, nadaljujemo tudi proces čiščenja. Z dnem izvolitve vlade Zoran Janković preneha biti predsednik Pozitivne Slovenije.
Igor Lukšič, predsednik SD

Kot prvi so se o vstopu v novo vladno koalicijo odločili v SD.  Soglasna odločitev prisotnih članov konference po besedah predsednika SD Igorja Lukšiča kaže "enotno voljo stranke za to, da pomagamo Sloveniji v teh težkih trenutkih".

"Socialni demokrati smo sprejeli sklep, da stopimo v vlado, ki jo sestavlja mandatarka Alenka Bratušek, ker želimo bolj tvorno prispevati k zasuku smeri slovenske politike, nadaljevati očiščevanje slovenskega političnega prostora, postaviti temelje za zagon gospodarstva in pripeljati strokovne ljudi v vlado," je po zaključku konference pojasnil Lukšič.

Predsednik konference SD Dejan Levanič pa je izpostavil, da so v SD venomer sledili svojim odločitvam in jih niso spreminjali. "Edina pot, da se upošteva javno mnenje, ki je bilo jasno, je, da vlada Janeza Janše gre, in pogoj za to je bilo izglasovanje nezaupnice. Temu koraku zdaj mora slediti izvolitev nove vlade," je povedal.

Slovenska politika se lahko očisti le na predčasnih volitvah

Predčasne volitve še vedno pričakujejo v letu dni. "Naše načelno stališče je zmeraj bilo, da se slovenska politika lahko očisti samo na predčasnih volitvah," je pojasnil Lukšič in dodal, da je nova vlada korak v tej smeri. "Očiščenje se bo v prvem koraku zgodilo, ko bo padla vlada. Šel bo kot predsednik vlade človek, ki je pod sumom korupcije. Isti hip bo s pozicije predsednika PS šel drugi človek, ki je pod sumom korupcije. Se pravi, gremo v to smer, prepočasi, ampak vendarle. Smer je prava," je zatrdil Lukšič.

Glede zahtev DL se Lukšič ni želel opredeljevati, prav tako ne o razdelitvi ministrskih mest. Po neuradnih informacijah naj bi jim pripadli trije resorji, prav toliko naj bi jih dobil DL, medtem ko bi jih imela Pozitivna Slovenija pet in stranka DeSUS dva.

Glede podpore koalicijski pogodbi bo v sredo odločalo še predsedstvo stranke.

Pomisleki Virantove Državljanske liste

Konferenca je danes tudi potrdila podporo kandidatu SD za nadomestnega župana Maribora Matevžu Frangežu.

Sestavljanje nove koalicije se je v petek začasno ustavilo. Pred parafiranjem koalicijske pogodbe se je Državljanska lista odločila, da do srede ne bo podpisovala ničesar. Prvak DL Gregor Virant je povedal, da se bodo o vstopu v vlado Alenke Bratušek na podlagi vsebine koalicijske pogodbe takrat odločali organi DL.

Že sredi tedna pa so bili predsedniki strank PS, SD, DL in DeSUS usklajeni o programskih usmeritvah nove vlade. Po neuradnih informacijah gre za že znane zaveze o zagonu gospodarstva, boju proti korupciji, debirokratizaciji, zavezali naj bi se tudi k umiritvi razmer v državi in k spremembam referendumske ureditve. Ostaja tudi sanacija bančnega sistema skozi zakon o slabi banki, ki pa se mu najverjetneje obeta kakšna sprememba. Prav tako naj bi se stranke zavezale k ratifikaciji pristopne pogodbe Hrvaške v EU.

Lukšič in Veber - 1

(Foto: N.D.)

Vroče področje energetike

Zapletlo pa naj bi se glede nadzora nad področjem energetike, kjer je še štiri milijarde evrov vrednega premoženja. Pozitivna Slovenija želi energetiko na gospodarskem ministrstvu, ki naj bi ga prevzela ta stranka. To pomeni, da bi Virantovi, če bi prevzeli resor za infrastrukturo, ostali brez nje.

V tem kontekstu sta tudi najbolj vroča resorja za infrastrukturo in finance, ki pa si ju v nasprotju z drugimi ministrskimi stolčki še niso razdelili. Kandidata za ministra za infrastrukturo in prostor naj bi sicer predlagal DL, kandidata za ministra za finance pa PS.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 439
 
DivineDante 11.03.2013 09:45:37
Lukšič je že naredil politični samomor, tako sebe kot stranke.
Več komentarjev