SD za vstop v vladno koalicijo in zasuk slovenske politike

Člani SD so soglasno sklenili, da bo stranka vstopila v koalicijo z mandatarko Alenko Bratušek. Predsednik SD Igor Lukšič pravi, da želijo bolj tvorno prispevati k zasuku smeri slovenske politike. Še vedno pa vztrajajo pri predčasnih volitvah v letu dni.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Konferenca SD v Mariboru

Člani SD so se soglasno odločili za vstop v novo koalicijo.

Mislim, da je čas, da zamenjamo vlado, ki jo vodi predsednik, ki je pod sumom korupcije. S tem, ko bo padla vlada, nadaljujemo tudi proces čiščenja. Z dnem izvolitve vlade Zoran Janković preneha biti predsednik Pozitivne Slovenije.
Igor Lukšič, predsednik SD

Kot prvi so se o vstopu v novo vladno koalicijo odločili v SD.  Soglasna odločitev prisotnih članov konference po besedah predsednika SD Igorja Lukšiča kaže "enotno voljo stranke za to, da pomagamo Sloveniji v teh težkih trenutkih".

"Socialni demokrati smo sprejeli sklep, da stopimo v vlado, ki jo sestavlja mandatarka Alenka Bratušek, ker želimo bolj tvorno prispevati k zasuku smeri slovenske politike, nadaljevati očiščevanje slovenskega političnega prostora, postaviti temelje za zagon gospodarstva in pripeljati strokovne ljudi v vlado," je po zaključku konference pojasnil Lukšič.

Predsednik konference SD Dejan Levanič pa je izpostavil, da so v SD venomer sledili svojim odločitvam in jih niso spreminjali. "Edina pot, da se upošteva javno mnenje, ki je bilo jasno, je, da vlada Janeza Janše gre, in pogoj za to je bilo izglasovanje nezaupnice. Temu koraku zdaj mora slediti izvolitev nove vlade," je povedal.

Slovenska politika se lahko očisti le na predčasnih volitvah

Predčasne volitve še vedno pričakujejo v letu dni. "Naše načelno stališče je zmeraj bilo, da se slovenska politika lahko očisti samo na predčasnih volitvah," je pojasnil Lukšič in dodal, da je nova vlada korak v tej smeri. "Očiščenje se bo v prvem koraku zgodilo, ko bo padla vlada. Šel bo kot predsednik vlade človek, ki je pod sumom korupcije. Isti hip bo s pozicije predsednika PS šel drugi človek, ki je pod sumom korupcije. Se pravi, gremo v to smer, prepočasi, ampak vendarle. Smer je prava," je zatrdil Lukšič.

Glede zahtev DL se Lukšič ni želel opredeljevati, prav tako ne o razdelitvi ministrskih mest. Po neuradnih informacijah naj bi jim pripadli trije resorji, prav toliko naj bi jih dobil DL, medtem ko bi jih imela Pozitivna Slovenija pet in stranka DeSUS dva.

Glede podpore koalicijski pogodbi bo v sredo odločalo še predsedstvo stranke.

Pomisleki Virantove Državljanske liste

Konferenca je danes tudi potrdila podporo kandidatu SD za nadomestnega župana Maribora Matevžu Frangežu.

Sestavljanje nove koalicije se je v petek začasno ustavilo. Pred parafiranjem koalicijske pogodbe se je Državljanska lista odločila, da do srede ne bo podpisovala ničesar. Prvak DL Gregor Virant je povedal, da se bodo o vstopu v vlado Alenke Bratušek na podlagi vsebine koalicijske pogodbe takrat odločali organi DL.

Že sredi tedna pa so bili predsedniki strank PS, SD, DL in DeSUS usklajeni o programskih usmeritvah nove vlade. Po neuradnih informacijah gre za že znane zaveze o zagonu gospodarstva, boju proti korupciji, debirokratizaciji, zavezali naj bi se tudi k umiritvi razmer v državi in k spremembam referendumske ureditve. Ostaja tudi sanacija bančnega sistema skozi zakon o slabi banki, ki pa se mu najverjetneje obeta kakšna sprememba. Prav tako naj bi se stranke zavezale k ratifikaciji pristopne pogodbe Hrvaške v EU.

Lukšič in Veber - 1

(Foto: N.D.)

Vroče področje energetike

Zapletlo pa naj bi se glede nadzora nad področjem energetike, kjer je še štiri milijarde evrov vrednega premoženja. Pozitivna Slovenija želi energetiko na gospodarskem ministrstvu, ki naj bi ga prevzela ta stranka. To pomeni, da bi Virantovi, če bi prevzeli resor za infrastrukturo, ostali brez nje.

V tem kontekstu sta tudi najbolj vroča resorja za infrastrukturo in finance, ki pa si ju v nasprotju z drugimi ministrskimi stolčki še niso razdelili. Kandidata za ministra za infrastrukturo in prostor naj bi sicer predlagal DL, kandidata za ministra za finance pa PS.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 444
pagat ultimo 11.03.2013 09:45:37
Lukšič je že naredil politični samomor, tako sebe kot stranke.
Paamet 10.03.2013 22:04:07
Virant, Bratuškova, Erjavec in Lukšič. Vsi do zadnjega so pokvarjeni. Virant je izdal SDS. Zdaj pa se zopet pogaja z figo v žepu.
M_teorija 10.03.2013 23:13:49
Zanimivo, ampak nihče nima črno na belem, kot pa tisti zaradi katerega je koalicija razpadla!?
 
liskub 10.03.2013 20:37:13
Nobenemu politiku ni verjeti niti besede zato ker vsi na veliko lažejo,zato da se to enkrat prekine jih prosim da pridejo vsi v Planico za predskakalce na velikanko da se jih rešimo na miren način
 
dejanje 10.03.2013 19:58:19
Vlada Janeza Janše je morala oditi, ker je ON osebno bil problem. Spodbujal je sovraštvo in ni nič naredil, da bi se skupaj lotili problema, ki ga MORAMO rešiti…
Ni znal, ni hotel delovati v dobro vseh. Deloval je predvsem v prid RKC, zato ima tako izrazito podporo cerkve.
Morajo sestaviti vlado. Janšo odmakniti od « BLAGAJNE«, ki jo po hitrem postopku prazni in finančno slabi Sloveniji.
Vsa ta natezanja okoli formiranje vlade, pa so preigravanje strank, kako bi se čim bolj številčno obdržale pri KORITU. Tu vidim najbolj pokvarjeno politiko pri Virantu in njegovi listi. Samo z sestavo nove vlade je to mogoče TAKOJ! Drugače Janša ostane še naprej pri KORITU
Trenutno stanje je takšno, da Janša kadruje s svojimi ljudmi, ki bodo kot »krti« škodovali novi vladi.
Ulica – vstaja ne more rešiti problema, ki ga imamo s pravno državo, ki jo je v glavnem razmontiral Janša, ne spoštuje nobenih zakonov, pravil pravne države… Na vse se pritoži, njegovi pravniki znajo najti luknje, ki jih mi normalni ljudje ne vidimo. Zato tako različna pravna mnenja med pravniki.
Na novo predsednico so njegovi že zlili gnojnico, blato…nepošten način delovanje lažnjivih služabnikov »princa teme- Majerja«…
Buena Vita 10.03.2013 20:36:36
A SEVEDE,ZATO SMO KRIVI DRŽAVLJANI ČE JE ŠIVILJA PLAGIATIRALA DIPLOMO,

mar smo krivi državljani če je njezin mož v žlahti z kraljem narko-mafije tosičem,,taisti kralj brez obsodbe odkoraka na prostost ker je v pravi družini,nje,nje,nje,,,
nightfly 10.03.2013 23:20:53
idealnegani
Imate kar prav !!!!!
Buena Vita 10.03.2013 19:41:40
dr,lukašenkova gre v posle z special skupino ,INTEDESEGIN GROP,,nimajo niti evra dobička,niti evrazaslužka,niti evra plačanih davkov,niti enega zaposlenega

to mora biti zelo pošteno slovensko podjetje,NE POZABIT,ZIDAR JE IMEL TAKIH 40 DRUŽB
M_teorija 10.03.2013 20:16:02
Lepo zgradbo so naredili!?
Buena Vita 10.03.2013 20:37:07
ti jo boš plaču
M_teorija 10.03.2013 23:11:59
Saj bom za otroke s posebnimi potrebami in ne za kak kupleraj!?
Buena Vita 10.03.2013 19:29:50
IGOR LUKŠIČ

alias-lukašenko,ta mora dobiti denar za klinoko svoje žene v mozirju,za drugo njemu nič mar

ste gaslišali krokodiljiti kako moraslovensko zdravstvo ostati nedotaknjeno,njegova žena pa dobija koncesijo od kliničnega centra kjer odpelje iz kliničnega vse bolnike na svojo kliniko

TO NI SAMO NEMORALNO,TO JE ČISTI DOKAZANI KRIMINAL
M_teorija 10.03.2013 20:05:53
Krokodiljenja ni bilo slišati le kokodakanje stare kmečke kokoši na oddaji Majde Juvan!?
Buena Vita 10.03.2013 20:33:28
SEVEDE ČE SEN SE RAŽAVA KOT ZMEŠANA,K JE PA NAKLADO KOT PIJANC ZA ŠANKOM
jagoda02 10.03.2013 19:20:22
Ami zna kdo razložiti kakšno korist bomo imeli od teh šalabajzarjev.
M_teorija 10.03.2013 20:07:30
Takšnih kot od kanarčkov sigurno ne boste imeli!?
dejanje 10.03.2013 20:22:59
ni mogoče drugače premakniti kot z vlado...je še ena možnost diktatura ali revolucija...toda na koncu se bomo morali dogovoriti...
NEKAJ_VMES 10.03.2013 18:38:24
Po mnenju Štiha bomo tako dobili opurtuno koalicijo, ki nima pojma, kaj bi. »Če uspe Alenki Bratušek zadovoljiti nenadne energetske ambicije Državljanske liste, bi se lahko svet te stranke odločil za vstop v vlado, katere program bo skupek medsebojno nasprotujočih si floskul, kot so:

konec politike varčevanja in nižanje mase plač v javnem sektorju za 5 %, spodbujanje gospodarstva in višanje DDV ter stabilizacija javnih financ in odpravljanje krivic ZUJF.«

Prepričan je še, da bo ta vlada zadnja svoje vrste, saj bo Slovenija jeseni prisiljena do skrajnosti zaostriti stabilizacijo javnih financ.

Meni tudi, da bodo brutalni rezi v pridobljene pravice elite na oblasti tako globoko diskreditirani pri volivcih, da bo prišlo do temeljitega prečiščenja političnega prostora.

Za konec pa je še zapisal: »Naša Geena Davis je v mandatarskem nagovoru izrazila željo, da je ne bi presojali po dolžini njenega krila,

ampak po daljnosežnosti njenih rešitev. Ko bodo njene rešitve in njihova daljnosežnost preizkušene, si bo do konca življenja najbrž želela, da bi bilo ravno obratno.«
NEKAJ_VMES 10.03.2013 18:34:35
Enačba brez rešitve

Zapisal je, da so ponudbo za ministra za finance zavrnili vsi verodostojni kandidati in da se je zgodilo to, kar se zgodi, »ko izbiraš skupino za košarko in na koncu ostanejo nerodni pritlikavci, ki jih nihče noče.

No, na koncu sta ostala Aljoša Tomaž in Tomaž Kuntarič.« Do tega je po njegovem prišlo tako, ker smo umaknili koalicijo, ki je bila programsko na pravi poti. »Za krmilo so prišli teoretični socialisti, ki so svoje ekonomsko znanje pridobili na FDV, izkušnje pa črpajo iz pripovedk komisarjev Mladine in Dnevnika o koleri v zasebni šoli v Mongoliji in privatiziranem kisiku v Ugandi.

Ker so vmes postali še bolj nori, kot so bili pred štirimi leti, je edina rešitev čisto enako nor finančni minister. In ker mora biti ta verodostojna oseba, enačba ni več rešljiva.« Meni, da bi najpreprostejša rešitev bila, da bi prosili trojko, naj nam kar ona postavi ministra, »da pozneje ne bo nepotrebnih zapletov (in stroškov) z njegovo menjavo«.
NEKAJ_VMES 10.03.2013 18:32:16
Bratuškovi ostali le »nerodni pritlikavci, ki jih nihče noče«

Ministrstvo za kulturo naj bi po Štihovih besedah »dodatno utrdilo v srednjem veku pridobljeno pravico dvornih norcev do višjega družbenega statusa (od plebejcev)«.

LJUBLJANA – »Razmišljajoč človek preprosto mora biti navdušen nad Alenko Bratušek!

Toliko nesmislov, kot jih je uspela nekaznovano prodati novinarjem v preteklih tednih, Janez Janša ni uspel prodati v celotni četrtini mandata,« je zapisal Tomaž Štih, eden izmed bivših sodelavcev Janeza Šušteršiča na ministrstvu za finance, znan tudi pod blogerskim imenom Libertarec.

Ne 13, potrebovala bi 27 ministrstev

»Na dolgi rok vsi vodilni politiki lažejo. Le redki pa so takšni mojstri, da se zlažejo v mandatarskem nagovoru in obljube pozabijo še pred sestavo vlade,« pravi Štih.

Spomnil je na govor Bratuškove, ko je zagotovila, da bo njeno vlado sestavljalo več strokovnjakov kot politikov.

Dejala je, da bo storila vse, kar je v njeni moči, da bo ministrska ekipa strokovna in kompetentna.

Štih meni, da bi morala, če bi želela to obljubo izpolniti, imeti 27 ministrskih mest.

Očita ji namreč, da bi »razparala ministrstvo za pravosodje in javno upravo ter slednjo PRIŠILA k notranjim zadevam tako, da je prilagojeno ambiciji enega človeka.

In UKROJILA ministrstvo za kulturo, ki naj dodatno utrdi v srednjem veku pridobljeno pravico dvornih norcev do višjega družbenega statusa (od plebejcev).«
Več komentarjev