Reka Krka narašča in lahko poplavi na območju redkih poplav

Reki Krka in Ljubljanica poplavljata v manjšem obsegu na območjih pogostih poplav. Zaradi taljenja snega in predvidenih padavin pričakujejo nadaljnje naraščanje reke Krke s pritoki, ki lahko v nedeljo in ponedeljek poplavi na širšem območju redkih poplav.

Temenica ob Malenski vasi - 4

Svoje bregove je prestopila tudi reka Temenica pri Malenski vasi. (Foto: Š.Z.)

Padavine so se čez dan postopno razširile nad večji del Slovenije.

Zaradi poplavljenega cestišča je zaprta cesta Kostanjevica na Krki–Zameško, poroča prometnoinformacijski center.

Pozornost hidrologov je usmerjena predvsem na naraščanje rek. Reka Krka že poplavlja v manjšem obsegu na običajnih mestih vzdolž vodotoka, so zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso). Trenutno njen pretok na vodomerni postaji Podbočje narašča in znaša 245 kubičnih metrov na sekundo.

Zaradi taljenja snega in predvidenih padavin pričakujejo vremenoslovci nadaljnje naraščanje reke Krke s pritoki tudi čez dan in v nedeljo. Največji pretok naj bi tako Krka dosegla v nedeljo čez dan in v noči na ponedeljek, ko lahko v Podbočju preseže pretok 350 kubičnih metrov na sekundo. Tako lahko reka Krka v nedeljo in ponedeljek poplavi na širšem območju redkih poplav.

Hidrološko opozorilo

Za nedeljo je za povodje reke Krke razglašen oranžni alarm. (Foto: ARSO)

Naraščajo tudi Ljubljanica, Vipava, Reka in Kolpa

In kako je z drugimi rekami? Ljubljanica poplavlja na Ljubljanskem barju na območju pogostih poplav. Njen trenutni pretok je ustaljen in na vodomerni postaji Moste znaša okoli 180 kubičnih metrov na sekundo. Danes in jutri bo še naraščala in predvidoma dosegla največji pretok v nedeljo čez dan, ko lahko v Mostah doseže pretok okoli 230 kubičnih metrov na sekundo.

Reka Vipava s pritoki trenutno upada in ohranja veliko vodnatost. Velike pretoke ohranjajo tudi reki Reka in Kolpa. Ob predvidenih padavinah lahko omenjene reke danes in zlasti v nedeljo spet narastejo do opozorilnih pretokov in poplavijo v manjši meri na območjih pogostih poplav.

Zaradi spremenjenega odtočnega režima v spodnjem toku je začela z razlivanji tudi Drava dolvodno od Ptujskega jezera. Po informacijah hidroelektrarn na Dravi ne gre pričakovati poslabšanja razmer.

V prihodnjih dneh se bodo povečale površine na ojezerjenih delih kraških polj Notranjskega in Dolenjskega krasa.

Sneženje se lahko spusti do nižin

V nedeljo se bo nadaljevalo oblačno vreme, z dnevnimi temperaturami od 5 do 12 stopinj Celzija. Občasno bo deževalo, le na skrajnem severovzhodu Slovenije bo večinoma suho. Snežna meja pa se bo spustila na okrog 900 metrov nadmorske višine. V ponedeljek in torek bo pretežno oblačno. Občasno bodo še padavine, deloma plohe. Meja sneženja bo sprva med 1000 in 1300 metri nad morjem, v torek čez dan pa se bo spuščala.

Pošlji fotografijo ali video

Polja označena z zvezdico so obvezna.

Opis fotografije ali videa:

Pripneš lahko do 10 datotek

S klikom na gumb "Pošlji" se strinjaš s splošnimi pogoji.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1
Bolha Velikanka 09.03.2013 18:47:32
Zakaj ni odprta tema za Matjaza Tanka. Veliko nas je taksnih ki bi radi napisali kaksno besedo v slovo. Gospod Tanko, pocivajte v miru. Pogresali vas bomo, ceprav vas gledalci osebno nismo poznali ste bili v nasih dbevnih sobah vsak dan:) in taksnega kot ste vi zdaj iscemo z mikroskopom pa ga ni. Brez vas na porocilih nekaj manjka. R.I.P.
Več komentarjev