Rimske terme bodo morale vrniti 3,5 milijona evrov

Rimske terme bodo morale vrniti 3,5 milijona evrov, ki so jih od države dobile z goljufijo. Nadzornik gradbišča ter nekdanji vodja gradbene operative Vegrada sta krivdo priznala, medtem ko je Tovšakova ni priznala, zato jo maja čaka sojenje.

Sodnica celjskega okrožnega sodišča Romana Gradič je danes izrekla kazni zaradi kaznivega dejanja goljufije na škodo EU v primeru Rimskih term. Družba Rimske terme v stečaju, ki je priznala krivdo, bo tako morala vrniti v državni proračun 3,5 milijona evrov protipremoženjske koristi, saj ni dvoma, da je družba ta denar dobila.

Rimske terme - 2

Predpisane kazni za goljufijo v škodo Evropske unije, ki jo je bila obdolžena vsa trojica, kot za goljufijo, ki jo je obdolžena le Tovšakova, so od enega do osmih let. (Foto: POP TV)

Rimskim termam zaradi stečaja druge kazenske sankcije ni bilo mogoče izreči. Med obdolženimi je bil tudi nekdanji odgovorni nadzornik gradbišča Rimske terme Karel Bogatin, ki je prav tako priznal krivdo oziroma je priznal kaznivo dejanje goljufije. Tožilec Stanislav Pintar je zato zanj predlagal 16 mesecev zaporne kazni, vendar mu v zapor ne bo treba, ker bo v dveh letih opravil 970 ur družbeno koristnega dela. Gradičeva je tudi v tem primeru sledila tožilčevem predlogu.

Nekdanji vodja gradbene operative Vegrada Marjan Volmajer, ki je obtožen pomoči pri goljufiji, pa je obsojen na šest mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta.

Tovšakova krivde ni priznala

Hilda Tovšak

Tožilec naj bi za Tovšakovo predlagal šest let zapora. (Foto: POP TV)

Bogatin in Volmajer sta omenjeno kaznivo dejanje obžalovala, osebno se nista okoristila in doslej nista bila kaznovana, kaznivo dejanje pa sta izvedla po navodilih nadrejenih.
Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak krivde ni priznala, saj meni, da vse navedbe iz obtožnice niso točne in da je tožilec med pogajanji predlagal previsoko kazen, zato se bo sojenje zanjo začelo sredi maja.

Tožilec v omenjenem kaznivem dejanju Tovšakovi očita, da je tedanjega direktorja Rimskih term Maksa Brečka, ki je avgusta lani umrl, napeljala, da sta skupaj na podlagi ponarejene dokumentacije vložila zahtevo na gospodarsko ministrstvo za pridobitev 3,5 milijona evrov. Ta sredstva sta pridobila in porabila. Poleg tega jo obtožnica bremeni, da je del terjatev iz tega posla, ki pa sploh niso obstajale, prodala faktoring družbi Prvi faktor za 1,4 milijona evrov.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 11
 
tony_abcde@yahoo.com 27.04.2013 11:45:42
V pravni državi bi Hilda dobila od 13 do 15 let bivanja za rešetkami z možnostjo občasnih obiskov orgličarja oz čebelarja. Njeni pomočniki pa od 4 do 6 let.
Več komentarjev