Rok Drakšič v Budimpešti do naslova evropskega prvaka

Slovenski judoist Rok Drakšič je na evropskem prvenstvu v Budimpešti v kategoriji do 73 kilogramov osvojil zlato medaljo. Njegova klubska kolegica Tina Trstenjak je bila v kategoriji do 63 kilogramov bronasta.

Rok Drakšič

Rok Drakšič (Foto: Reuters)

Drugi dan evropskega prvenstva (EP) v judu je bil na Madžarskem izjemno uspešen za slovenske tekmovalce. Slovenski reprezentant Rok Drakšič je na EP v Budimpešti v kategoriji do 73 kilogramov osvojil zlato medaljo. Njegova klubska kolegica Tina Trstenjak je bila v kategoriji do 63 kilogramov bronasta. Oba sta člana celjskega kluba Sankaku, v katerem je glavni trener uspešni Marjan Fabjan. Drakšič in Pogačnikova bila uspešna v izločilnih bojih in sta se dvema zmagama prebila med osem najboljših, to pa je z eno zmago uspelo tudi Trstenjakovi.

Po zlatih evropskih kolajnah Raše Sraka Vuković, Urške Žolnir in Lucije Polavder se zdaj z zlato kolajno ponaša tudi slovenski moški judo. Potem ko je bil bronast leta 2010 na Dunaju in lani v Čeljabinsku, obakrat v nižji kategoriji do 66 kilogramov, je tokrat stopil na veliko sceno tudi v kategoriji do 73 kilogramov. Uvodne tri dvoboje je dobil predčasno z iponom, boljši je bil od Turka Hasana Vanliogluja, Nizozemca Dexa Elmonta, v četrtfinalu pa še od Rusa Muse Moguškova. V polfinalu se je pomeril s Francozom Pierrom Dupratom, izenačeno borbo pa je v svojo korist odločil Drakšič, ki je bil uspešen po zaslugi kazni manj od nasprotnika. V finalu se je pomeril z Gruzijcem Nugzarijem Tatalašvilijem in ga premagal z minimalno prednostjo, met za juko je naredil dve minuti pred koncem. "Ne dojemam še čisto, kaj sem osvojil, dobiti kolajno na evropskem prvenstvu je nekaj izjemnega, ampak postati evropski prvak ... Komaj čakam zdaj, da bom slišal slovensko himno. Vedel sem, da jih lahko presenetim, s tem sem prišel gor, trener me je dobro motiviral in skovala sva odlično taktiko za polfinale in finale. Kolajne si nisem upal napovedati, saj nisem bil med nosilci in sem vedel, da bom dobil dobre nasprotnike. Ko zmagaš prvo borbo, dobiš tisto samozavest, ki jo samo stopnjuješ do konca," je po tekmi dejal Drakšič.

Kolajne je bila izredno vesela tudi Trstenjakova, ki je prvič okusila članski zmagovalni oder. Premagala je Švedinjo Mio Hermansson, nato v četrtfinalu še Izraelko Yarden Gerbi. Ustavilo se je pri Rusinji Marti Labazini, a je Trstenjakova v borbi za bron ugnala Avstrijko Hilde Drexler. "Zelo sem zadovoljna, zelo prav so mi prišli napotki trenerke Žolnirjeve. S svojim izkušnjami in znanjem lahko precej pripomore k našim dosežkom, a zahvala gre tudi Fabjanu in celotnemu klubu, s katerim smo se na prvenstvo odlično pripravili," je povedala 22-letna Celjanka.

Marjan Fabjan

Trener Marjan Fabjan (Foto: STA)

Preostali trije tekmovalci niso bili tako uspešni. Anka Pogačnik je bila v kategoriji do 70 kilogramov sedma. Aljaž Sedej (do 81 kg), Tadej Čeh (do 73 kg) in Nina Milošević (do 63 kg) so ostali brez uvrstitev. Sedej je imel v prvi borbi kar nekaj težav s Srbom Miroljubom Ivezićem, a ga je po zaslugi kazni, ki jih je dobival Srb, uspel premagati. V drugi borbi se je pomeril s Portugalcem Tomasom Costo in padel na ipon po vsega 22 sekundah borbe. Nina Milošević je imela ob svojem premiernem nastopu na članskih evropskih prvenstvih v prvem krogu ta tekmico Italijanko Edwige Gwend, svetovno prvakinjo do 23 let iz Sarajeva 2010. Slednja je hitro pokazala svojo kakovost. Italijanka je prišla do meta, zagrabila roko tekmice in ji z vzvodom poškodovala komolec, da je morala Miloševićeva ob hudih bolečinah predčasno z blazine po zdravniško pomoč. Tadej Čeh je plačal davek zaradi neizkušenosti. Prvič na veliki članski tekmi je trema terjala svoj davek, svoje pa so naredila tudi nova pravila. Čeh je po štirih zaporednih kaznih v poldrugi minuti moral z blazin.

Minister Pikalo čestital judoistoma za osvojeni medalji

Jernej Pikalo

Jernej Pikalo (Foto: Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport)

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je čestital uspešnim slovenskim judoistom, ki so se na evropskem prvenstvu v Budimpešti izkazali z dvema medaljama. "Izrekam vama iskrene čestitke in globok poklon za osvojeno zlato in naslov evropskega prvaka ter bron na evropskem prvenstvu v judu. Gre za vnovičen izjemen uspeh slovenskega juda in slovenskega športa nasploh, ki z optimizmom in pogumom navdaja vse nas ter kaže na to, da se je z vztrajnostjo, marljivostjo in srčnostjo moč zavihteti na sam vrh," je v čestitki judoistoma zapisal minister Pikalo.
 

Največji uspehi Roka Drakšiča:
- 1. mesto člansko EP Budimpešta 2013
- 3. mesto člansko EP Dunaj 2010
- 3. mesto člansko EP Čeljabinsk 2012

Izidi:
moški
- do 73 kg:
1. Rok Drakšič (Slo)
2. Nugsari Tatalašvili (Gru)
3. Pierre Duprat (Fra)
. Sebeda Rehvijašvili (Gru)
...
Tadej Čeh (Slo) brez uvrstitve

- do 81 kg:
1. Avtandil Črikišvili (Gru)
2. Tomislav Marijanović (Hrv)
3. Joachim Bottieau (Bel)
. Loic Pietri (Fra)
...
Aljaž Sedej (Slo) brez uvrstitve

ženske:
- do 63 kg:
1. Clarisse Agbegnenou (Fra)
2. Marta Labazina (Rus)
3. Tina Trstenjak (Slo)
. Yarden Gerbi (Izr)
...
Nina Milošević (Slo) brez uvrstitve

- do 70 kg:
1. Kim Polling (Niz)
2. Linda Bolder (Niz)
3. Laura Vargas Koch (Nem)
. Bernadette Graf (Avt)
...
7. Anka Pogačnik (Slo)

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 13
 
Tonček Balonček 27.04.2013 01:17:19
Koliko bo pa zdaj zahteval za priprave?
MR-1919 29.04.2013 07:23:55
toliko kot si zasluži....
Več komentarjev