Se bo obdobje nestabilnosti in protestov nadaljevalo?

V Egiptu je osnutek nove ustave na referendumu podprlo 64 odstotkov volivcev. Predsednik vlade je že pozval vse "politične sile, naj sodelujejo z vlado." Opozicija pa napoveduje "nadaljevanje boja za egiptovsko ljudstvo".

Referendum

(Foto: Reuters)

Egiptovska volilna komisija je v torek zvečer le objavila, da je osnutek nove ustave na sobotnem referendumu podprlo 64 odstotkov volivcev. Ob pozivih opozicije k bojkotu oz. zavrnitvi predloga je bila volilna udeležba sicer le 33-odstotna. Zaradi tega je opozicija za referendum že dejala, da nima potrebne legitimnosti.

Rezultati, ki jih je v torek objavila volilna komisija, so praktično enaki kot tisti, ki jih je objavila vladajoča Muslimanska bratovščina takoj po koncu referenduma. Ta je potekal v dveh delih – prejšnjo soboto, 15. decembra, v Kairu, Aleksandriji oz. v skupno desetih egiptovskih pokrajinah, minulo soboto pa še v preostalih 17.

Predlog nove ustave je bil sicer zaradi nekaterih spornih določb – predvsem glede pravic žensk in verskih manjšin in ker naj bi omejeval pravico do svobode govora – za sekularno in liberalno opozicijo sporen, zato so ga zavračali in pozivali volivce, naj ga zavrnejo. Po prvem delu so v opoziciji opozarjali tudi na domnevne nepravilnosti na voliščih, vendar pa je volilna komisija v torek zvečer vse očitke zavrnila.

Mohamed Mursi

Mohamed Mursi (Foto: Reuters)

Predsednik egiptovske vlade Hišam Kvandil je po objavi rezultatov tudi že pozval "vse politične sile, naj sodelujejo z vlado" pri vnovičnem zagonu gospodarstva. "Na referendumu ni bilo poražencev. Ustava bo za vse nas," je dejal.

A glavna opozicijska koalicija vztraja in napoveduje "nadaljevanje boja za egiptovsko ljudstvo". To bi lahko pomenilo, da se bo obdobje nestabilnosti in protestov v državi nadaljevalo. V začetku decembra je bilo v spopadih med protestniki in policisti ubitih osem ljudi, več sto pa je bilo ranjenih.

ZDA so zato že pozvale Egipt in predsednika Mohameda Mursija, naj "premosti razlike". "Predsednik Mursi ima posebno odgovornost, da naredi korak naprej na način, ki bo premostil razlike, ki bo vzpostavil zaupanje in razširil podporo političnemu procesu," je izjavil tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta Patrick Ventrell.

Tudi visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton je pozvala vse strani v Egiptu k dialogu in k nadaljevanju prizadevanj h globlji in trajnostni demokraciji v državi. Še posebej pa je podčrtala vlogo predsednika Mursija, da okrepi prizadevanja za povrnitev zaupanja Egipčanov v proces demokratizacije države.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 0
Več komentarjev