Laktozna intoleranca

Laktozne intolerance ne smemo zamenjati z alergijo na mleko, so sporočili iz nemškega združenja alergologov.

Laktozo ali mlečni sladkor najdemo v mleku sesalcev. Zaradi delovanja encima laktaze v črevesju razpade v glukozo in galaktozo, pri čemer je produkcija laktaze premosorazmerna z mlečno prehrano.

Alergija na mleko je popolnoma drugačna motnja kot laktozna toleranca, čeprav so si lahko simptomi precej podobni. Najboljši način je, da diagnozo potrdi zdravnik.

Alergija na mleko

Alergija na mleko nastane kadar pride do prevelikega odziva imunskega sistema na določene proteine v mleku. Pri tem se razvijajo simptomi, ki so vidni na koži. Alergija na mleko se razvije do prvega leta starosti.

Laktozna intoleranca

Laktozna intoleranca pa nastane zaradi padca encima laktaza in nima nobene povezave z imunskim sistemom.

Po rojstvu večina otrok razvije sposobnost izločati encim laktaza, ki je potreben, da se laktoza iz materinega mleka lahko razgradi na glukozo in galaktozo. Ko pa otrok poleg mleka začne jesti tudi ostalo hrano, se vnos laktoze zmanjša in izločanje laktoze pade.

Kozarec mleka

Reakcijo na prebavo mleka imenujemo primarna laktozna intoleranca, ki je zelo pogosta v državah kjer ne pijejo dosti mleka, v Evropi pa je ljudi s to motnjo zelo malo.

Za določene kulture ta sprememba pomeni, da mleko ni več pomembno in zgodi se, da telo ne more več prebavljati laktoze in po njenem zaužitju se lahko pojavijo abdominalna bolečina, krči in diareja.

Laktazne stopnje

Laktazna stopnja se določa na osnovi genetike. Ugotovili so namreč, da je njeno delovanje odvisno od etnične in rasne skupine v katero človek spada.

Tako imajo Afričani, Azijci, prebivalci srednjega vzhoda in Mediteranci kar 70 odstotkov možnosti, da postanejo laktozno intolerantni, Skandinavci in srednje Evropejci pa le 5 do 15 odstotkov.

Pomanjkanje kalcija ž

Iz mleka in mlečnih izdelkov dobimo večino kalcija, pomanjkanje pa se lahko kasneje pokaže kot osteoporoza, povzroča pa tudi slabšo absorbcijo kalija. Zato morajo ljudje z laktozno intoleranco poskrbeti, da kalcij dobijo na drugačen način.


Uživanje jogurtov

Jogurti, ki vsebujejo žive mlečnokislinske bakterije običajno ne povzročajo večjih težav. Mlečno kislinske bakterije v jogurtu namreč prevzamejo vlogo manjkajočega encima laktaze. Bakterije spremenijo mleko v jogurt in med fermentacijo spremenijo veliko količino laktoze. Ostalo laktozo pa spremenijo v prebavni cevi.


Laktozni nadomestki

Pri prebavi laktoze si lahko pomagamo tudi s tabletami in kapsulami, ki vsebujejo laktazni derivat iz gliv.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 3
 
musolinka 25.10.2010 21:54:52
Pozdravljeni!

Že od kar pomnim imam laktozno intoleranco. Do nedavnega sem se z njo spopadala z dieto - nič mleka in zelo malo, najraje nič mlečnih izdelkov. Sedaj sem pa že nekajkrat poskusila z izdelkom, ki vsebuje laktazo in čeprav sem bila na začetku kar skeptična (predvsem sem se bala hudih prebavnih motenj), moram reči, da zadeva pomaga. Najbolj sem vesela, ker lahko pijem kavo z mlekom, jem sladoled....
Zato Lactrase priporočam vsem, ki imajo podobne težave kot jaz.
Več komentarjev