Severnokorejski voditelj želi močnejše rakete

Severna Koreja potrebuje več satelitov, tudi komunikacijskih, in nosilne rakete z večjimi kapacitetami, je prepričan njen voditelj Kim Džong Un, zato je znanstvenikom in tehnikom naročil, naj jih razvijejo.

Kim Džong Un

Kim Džong Un je takole spremljal izstrelitev zadnje rakete, ki naj bi po trditvah Pjongjanga v orbito ponesla satelit. (Foto: Reuters)

Voditelj Severne Koreje Kim Džong Un je zaukazal razvoj večjih raket, danes poročajo severnokorejski državni mediji. Pred tem je Severna Koreja sprožila mednarodne obsodbe zaradi izstrelitve rakete dolgega dosega.

Razvoj večjih raket je Kim Džong Un znanstvenikom, tehnikom in drugim, ki so sodelovali pri izstrelitvi rakete, odredil v petek. "Razviti morate več vrst delujočih satelitov, med drugim tudi komunikacijskih satelitov, in nosilne rakete z večjimi kapacitetami," je dejal Kim.

"Izstrelitev je bila sijajna demonstracija, ki je svetu nazorno pokazala severnokorejsko neodvisnost in legitimno pravico do uporabe vesolja za miroljubne namene," je dejal severnokorejski voditelj in ob tem dodal, da so bili raketa, satelit in vse uporabljene naprave domače, severnokorejske izdelave.

Kim je že dva dni po izstrelitvi severnokorejske rakete v vesolje, 12. decembra, poudaril, da mora Severna Koreja v vesolje poslati več satelitov.

V Pjongjangu zatrjujejo, da so s tem v orbito okoli Zemlje utirili satelit, mednarodna skupnost z ZDA na čelu pa je ogorčena, češ da gre le za preizkus rakete dolgega dosega. Tudi Varnostni svet Združenih narodov je izstrelitev označil za "neprimerno".

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 39
Misija1 23.12.2012 12:05:41
Neodvisnost pravi tale Un? Neodvisna S. Koreja ni in ne bo, dokler dobiva milijone ton hrane na leto od Kitajske, milijone sodckov nafte letno od americanov, tehnologijo pa od Rusov in Kitajcev, pa se kaj bi se naslo. Ceprav imajo pravico do raket in vsega, neodvisni niso! To so bucke ki jih prodajajo svojim prebivalcem!
Več komentarjev