Sintal o uslužbencu, ki je okradel podjetje: ni bil zadolžen in imel je urejeno zasebno življenje

Predsednik uprave Sintala pravi, da je imel varnostnik, ki je izmaknil skoraj milijon evrov, "perfekten dosje v smislu varnostnega preverjanja". ''Žal se v dejavnosti varovanja dogaja tudi, da zaposleni izrabijo dano zaupanje,'' so še dejali v Sintalu. Policija išče 47-letnega Boruta Hriberška iz Kamnika.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Sintal - 3

Uslužbenec je ukradel skoraj milijon evrov. (Foto: Kanal A)

''Žal se v dejavnosti varovanja dogaja tudi, da zaposleni izrabijo dano zaupanje, kar je težko preprečevati,'' so za 24ur.com dejali pri Sintalu – največjem slovenskem varnostnem podjetju, ki ga je v soboto zvečer uslužbenec okradel za, kot so poročali v oddaji 24UR, 911.000 evrov.

V Sintalu so potrdili, da so 47-letnega moškega, ki je skrbel izključno za varovanje denarja, posnele kamere. In kako je izpeljal tatvino? Menda dokaj preprosto.

Med svojo izmeno naj bi bil v trezorju, v katerem so hranili dnevni izkupiček svojih strank, sam. Iz trezorja naj bi kar trikrat odnesel vreče z denarjem, a pri tem ga ni nihče preveril. Najverjetneje je uslužbenec vedel za nadzorne kamere, a tudi za to, da jih v tistem času nihče ne preverja. Sklepajo, da je že pobegnil v tujino, zato je že izdana tudi mednarodna tiralica.

Ropar je imel "perfekten dosje"

Po besedah predsednika uprave Roberta Pistotnika je imel varnostnik "perfekten dosje v smislu varnostnega preverjanja". "Po naših podatkih ni bil zadolžen, živel je urejeno v zunajzakonski zvezi s partnerko in njenima otrokoma," je dejal. Pistotnik je dodal, da informacij o morebitni njegovi zadolženosti, težavah z igralništvom ali čem podobnem nimajo.

Na to so v Sintalu ob sprejemu nove osebe v službo po njegovih navedbah še posebej pozorni. Predvsem preverjajo, ali je oseba morda prekomerno zadolžena in ali obstajajo kakršna koli druga tveganja.

Za varnostno preverjanje oseb v vseh varnostnih podjetjih v Sloveniji je zadolženo ministrstvo za notranje zadeve. "Varnostno preverjanje med drugim pomeni, ali oseba predstavlja tveganje za delo, ki ga bo opravljala. Poleg tega preverjajo, ali je imela oseba kakšno kazensko evidenco v preteklosti in ali je v kakšnih sodnih postopkih," je pojasnil Pistotnik. Če je oseba neoporečna, ministrstvo izda pozitivno mnenje.

Policija išče Boruta Hriberška

Borut Hriberšek 

Borut Hriberšek naj bi bil varnostnik, ki je Sintalu ukradel skoraj milijon evrov. (Foto: PU Ljubljana)

S Policijske uprave Ljubljana so medijem danes posredovali zaprosilo za pomoč pri iskanju 47-letnika, ki je osumljen kraje v Sintalu. Policijska uprava Ljubljana zaradi sumov storitve kaznivega dejanja velike tatvine išče 47-letnega Boruta Hriberška iz Kamnika.

Borut Hriberšek ima osebno vozilo znamke nissan note modre barve, registrska številka LJ DA-342, so še zapisali na PU Ljubljana in dodali, da naprošajo vse, ki bi kar koli vedeli o zadrževanju iskane osebe, da to sporočijo na eno izmed številk policije – intervencijsko 113 ali anonimni telefon 080 1200.

S PU Ljubljana so za 24ur.com še sporočili, da je bila policija o kaznivem dejanju v Sintalu obveščena 7. aprila nekaj minut pred 8. uro. Preiskava še vedno poteka, domnevni osumljenec kaznivega dejanja pa še ni bil izsleden, so zapisali in dodali, da zaradi tajnosti predkazenskega postopka več informacij še ne morejo posredovati. Policija preiskuje in izvaja ukrepe v skladu z določili zakona o kazenskem postopku.

Po poročanju 24UR pa naj bi kriminalisti preverjali tudi, ali je uslužbencu pri kraji pomagal še kdo od zasposlenih.

''Naročniki razumejo''

Vsekakor je kraja tudi udarec za ugled podjetja. Kot so zapisali pri Sintalu, naročniki to razumejo. ''V 22 letih delovanja Sintala je to drugi tovrstni dogodek. Storilci prvega so zaporne kazni že odsedeli. Verjamemo, da bo tudi storilca drugega dejanja policija kmalu prijela,'' so po besedah direktorice kontrolinga Jane Zakrajšek prepričani v Sintalu.

Kot je znano, so varnostniki podjetja pred nekaj leti najprej uprizorili napad na lastno vozilo, potem pa še oropali tamkajšnjo izpostavo.

Preostanek denarja bodo izplačali v naslednjih dneh

Zakrajškova je še pojasnila, da je za ugled varnostnega podjetja zelo pomembno tudi, ali je sposobno kriti nastalo škodo. ''Večino odtujenih zneskov smo že povrnili, preostanek pa bomo izplačali v naslednjih dneh,'' je sporočila.

Sintal - 2

Gre za drugi tovrstni dogodek v zgodovini delovanja podjetja. (Foto: Kanal A)

Na naša vprašanja, kako bodo v prihodnje preprečevali podobne kraje, kako to, da kamer nihče ni gledal, in ali to pomeni, da nihče ne gleda kamer niti pri/v stavbah, ki jih varujejo, pa v Sintalu ''zaradi varnosti zaposlenih in premoženja, ki ga varujemo, ne moremo odgovarjati''.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1166
 
bkaval 19.04.2013 00:42:18
Preveč je ukradel, da bi bil po naših zakonih obsojen.
Več komentarjev