Skoraj 20 hrvaških carinikov bodo premestili v zapore

Hrvaška carinska uprava bo več kot 500 carinikov premestila na druga delovna mesta, saj na mejnih prehodih s Slovenijo in Madžarsko ne bodo več potrebni. Veliko jih bo delalo v zaporih.

Na hrvaški meji

Hrvaški carinik (Foto: dnevnik.hr)

521 hrvaških carinikov bo moralo s 1. julijem zapustiti svoja delovna mesta, premestili pa jih bodo v zapor. Vendar ne na služenje kazni, temveč bodo tam nastopili svoja nova delovna mesta.

"Niti v najbolj norih sanjah. Nikoli. Moje delo je bilo tu in nisem razmišljal o premestitvi. Vendar pa se časi spreminjajo," je za hrvaški časopis Jutarnji list povedal 42-letni carinik Dubravko Duvnjak, ki bo čez dober mesec delal v zaporu na Remetincu ali pa v kaznilnicah v Glini ali Lepoglavi.

Hrvaška carinska služba je sporočila, da bodo omenjeno število carinikov v zapore premestili, ker na mejnih prehodih s Slovenijo in Madžarsko ne bodo več potrebni. Nikogar ne bodo odpustili, temveč bodo vsakomur ponudili novo delovno mesto v enem izmed ministrstev oziroma državnih agencij – v upravi za zapore, ministrstvu za pravosodje, državnem inšpektoratu ali davčni upravi.

Poleg carinikov, ki so bili zaposleni na severni in vzhodni meji, pa bodo imeli takšno možnost tudi cariniki na drugih mejah, saj bodo z vstopom v EU število zaposlenih na carini zmanjševali.

Kar 60 odstotkov vse blagovne menjave Hrvaška naredi s članicami Evropske unije, ker pa s 1. julijem tega blaga ne bodo več carinili, bo potreba po carinikih manjša. In prav Duvnjak tudi dobro razume, zato že počasi šteje svoje zadnje dni na terminalu Jankomir in čaka na premestitev. Brez razmišljanja je sprejel ponudbo carinske uprave.

"Postal bom zaporni paznik. Ni me strah. Vem, kdo je na drugi strani. Ko ste policist, ne veste koga ustavljate. Ravnal sem racionalno. Zmanjšal se bo obseg dela na carini, uprava pa nam je ponudila delo v drugih institucijah. Za mene je bil odhod bolj varna izbira. Imel bom večjo plačo in delovno mesto. In prav to je najpomembnejše. Ne zanima me, ali bo to Remetinec oziroma katera koli druga kaznilnica. Pomembno je, da je delo," je pojasnil Duvnjak.

Kolona tovornjakov na meji

Blagovna menjava z Evropsko unijo ne bo več ocarinjena. (Foto: Reuters)

Trenutno mesečno zasluži dobrih 500 evrov (4000 kun), kot paznik pa bo služil med 700 in skoraj 1000 evrov mesečno. V carini je zaposlen že 17 let. Začel je v arhivu in skladišču, v vsem tem času pa je delal na približno desetih delovnih mestih v različnih izpostavah.

S kolegi si niso enotni

V času, ko je delal kot carinik, je končal tudi triletni študij kriminalistike, zato verjame, da ne bo imel težav. "Vem vse o kazenskih ustanovah. To me je zelo zanimalo, zato sem se učil z velikim zanimanjem. Dobili bodo celotnega človeka, pa čeprav se na ta študij nisem vpisal, da bi postal zaporni paznik, ampak carinik v mobilnih enotah. A časi so takšni, da ne izbiraš, ampak si hvaležen, da ti ponudijo delovno mesto, pa čeprav v drugi instituciji," pojasnjuje. Sam pravi, da bi si želel delati na Remetincu, ker je to najbližje njegovemu domu, če pa ga bodo premestili v Glino, pa se tudi ne bo preveč pritoževal, dodaja.

Nekateri njegovi kolegi pozdravljajo odločitev o premestitvah, drugi pa mislijo, da je ta odločitev napačna. "Številni pravijo, da bodo počakali in videli, kaj bo na carini. Bojijo se zamenjave delovnega mesta. A gotovo je, da se bo zmanjšal obseg dela. Z novim zakonom o carini bomo dobili tudi nekaj novih pristojnosti, kljub temu pa bo dela manj," je prepričan Duvnjak.

Z novim zakonom bodo hrvaški cariniki med drugim opravljali tudi nadzor nad neprijavljenimi dejavnostmi, preverjali bodo prodajo alkohola in tobačnih izdelkov, ugotavljali, ali so plačani davki in ali se izdajajo računi. Pisali bodo globe, pobirali kazni in odvzemali blago. "To je en način za obstanek v carini, jaz pa sem se odločil za Remetinec, Glino ali Lepoglavo," na koncu pove Duvnjak.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 11
 
lila2140 27.05.2013 09:14:40
V zapore, pravite? Na katero stran rešetk pa?
Več komentarjev