Slovenci v davčnih oazah: Puntarjevi, ki so poslovali z nekdanjo upravo Merkurja

24UR, ICIJ in CPNS.si o Slovencih v davčnih oazah: Novi dokumenti razkrivajo ozadja nepremičninskih poslov družine Puntar z nekdanjo upravo Merkurja. Sklepali so jih konec leta 2007, nato sta zakonca Puntar odprla več podjetij v davčnih oazah, kmalu zatem pa začela graditi poslovni center v Krškem.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

V dokumentih Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev (ICIJ), ki smo jih dobili prek Centra za preiskovalno novinarstvo (CPNS.si) in razkrivajo ljudi, ki imajo svoje premoženje skrito v davčni oazi na Deviških otokih, je moč najti tudi imeni Srečko in Marinka Puntar.

Dokument

Dokument, ki razkriva. (Foto: POP TV)

Slovenski javnosti bolj kot ne neznana Puntarjeva imata skupaj s sinovoma trenutno vsaj pet podjetij. Vsem je skupno, da imajo le do tri zaposlene, vsi zaposleni so verjetno člani družine, podjetje ima nizke prihodke ali izgube – izjema je le eno podjetje. Kdaj in kako točno je začel Puntar služiti, ni jasno.

Zemljišče prodal Merkurju

Pred kamero ni želel odgovarjati, na sestanku z novinarjem pa je podal le nekaj nekonkretnih odgovorov. Kot trdi Puntar, naj bi prek menice iz stečaja dobil zemljišča iz stečajne mase, po naših informacijah okoli 2005. Zemljišča naj bi nato prešla na prazno družinsko podjetje Radio Turist. Samo dve leti pozneje je podjetje z okoli 2,5 hektarja zemljišč prodal Merkurju.

Del Puntarjevih pojasnil zagotovo ne drži. Radio Turist po javno dostopnih evidencah nikoli ni imel v lasti tako velikih sredstev, prav tako nobenih večjih prilivov. Javne evidence razkrivajo, da naj bi Merkur do zemljišč prišel prek podjetja Job Center. A ob tem hkrati kupil še speče podjetje Radio Turist.

V Merkurju o nakupu radia ne vedo nič

Ob tem se odpre vprašanje, zakaj je Merkur sploh kupil prazno podjetje Radio Turist. Speča podjetja se namreč kupuje, da se utaji davke, opere denar ali izčrpa podjetje. Merkur je takrat vodil zdaj obsojeni Bine Kordež. V Merkurju o nakupu Radia Turist sicer ne vedo ničesar. ''Posel, ki ga omenjate, ni bil predmet izredne revizije in tudi nikoli ni bil obravnavan na sejah (prejšnje) uprave, zato žal nimamo na voljo informacij o njem,'' so sporočili iz Merkurja.

Posel naj bi potrdil Kordež. Na telefonske klice pa se ne odziva. Po telefonu o poslu ne želi govoriti niti Puntar: ''Glejte, ne morem govoriti po telefonu.''

O podjetjih ne ve nič

Puntarjev center v Krškem

Poslovni center v Krškem (Foto: POP TV)

Po prodaji zemljišča decembra 2007 je Puntar leto dni pozneje 9. januarja 2009 z ženo postal lastnik treh podjetij na Deviških otokih in enega v Hongkongu, ki so po zadnjih podatkih ICIJ aktivna. Zakonodaja je pri takšnih poslih jasna: "Vsak rezident Republike Slovenije mora davčni upravi prijaviti vse naložbe (torej tudi podjetja) in TRR v tujini''.

Na vprašanje, ali treh podjetij ni prijavil davčni službi, je Puntar odgovoril: ''Tudi o tem nič ne vem''. Na nadaljnje vprašanje, ali pravite, da niste imeli nobene firme, pa je Puntar dejal: ''Zdaj ste pa siten, zdaj ste pa siten.'' O podjetjih na Deviških otokih ne ve nič niti sin Tadej Puntar: ''Ne. Da jaz vem, ne.''

Štiri mesece po odprtju podjetij v davčni oazi je Puntar sicer začel z gradnjo 4800 kvadratnih metrov velikega poslovnega centra, katerega vrednost je več milijonov evrov. Puntar tudi o tej povezavi dogodkov ne želi dati konkretnih odgovorov. Nas je pa prek odvetnika obvestil, pozval in opozoril, da ne uporabimo tonskih posnetkov, v katerih Puntar nič ne ve o podjetjih v davčni oazi.
Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 278
 
HooplaToopla 27.04.2013 22:53:47
Če bi tule tožilstvo resno pobrskalo, bi po mojem član družine z najmanjšo kaznijo dobil kakih 15 let. Plus zaplemba vsega.
Ampak na to bomo morali verjetno še počakati, saj si boljševiki še nismo povsem opomogli od terorističnih napadov ZDA.
 
Dalmatin 27.04.2013 02:01:47
@ 4592612

Kdaj pa Krka pride v Krško ? Kdo jim je prodal zemljišče in kje bo ta obrat ?
4592612 30.04.2013 15:13:46
Že delajo zraven VIPAPA. Zemljo mislim da je prodala občina. Tam je imel zraven prste BOGOVIČ, ker, to je tako strupen obrat, da ga v Novem mestu niso hoteli imeti, in tudi drugod ne, ker pa so verjetno fejst podmazali, pa so v Krškem dobili soglasje, zraven že ene svinjerije, to je VIPAP. Tudi v ozadju dovoljenj in početja Vipapa stoji občina Krško in njen klan. Za mastne dnarje jim dovolijo vse.
Music1 26.04.2013 14:15:07
Ja, srečko in marinka puntar, naj vama lepo tekne tudi mojih 50 popušenih jurčkov iz merkurja. Vama in vsem ostalim, u grlu se nja vama zataknejo.
 
klldmoll 26.04.2013 13:44:39
VSI NEDOLŽNI ! ......... :-)
King_of_Gonzo 26.04.2013 11:52:17
pa od kje denar :) od polanskih kmetov so za drobiž pokupl njive in naslednje leto že naaj državi prodal,ker je prav čez te njive šla nova avtocesta :) vse se da če si pri koritu...lovke segajo veliko dlje kot samo do kordeža!!!
 
TbrX 26.04.2013 11:42:36
A ni Puntar včas prideloval šampinjone, al gliste, neka mini kmetijska produkcija? In pol je zgradil tist Job center kot zastopnik prodajal Seat in pol je šlo tisto vse neki v franže, k je blo vse neki zakreditirano in pol so v tistem Jobu zrasli mikro poslovni prostori in trgovinice, pa radio. In pol je zraven zrastu še Merkur Mojster :-) Itak pa, kjer se neki kupčka z zemljišči je Puntar zraven. Je pa to realnost naše periferije, čez noč iz kmeta v lokal tajkunčka k ne zna dva med sabo povezana stavka povedat, ampak zna pa mutit in goljufat , pa pol še kakšen občinar mal zraven lonček pristavi, pa mal pomaga da ta kup gnoja raste.
King_of_Gonzo 26.04.2013 11:44:21
zemljo oziroma humos in šoto je uvažu iz rusije :)
4592612 26.04.2013 14:56:18
O TEM SEM JAZ PISAL, POTEM PA MU JE SITAR Z OBČINSKEGA DENARJA KOT TAKRATNI ŽUPAN ZGRADIL CENTER. ČE TO ZAČNEJO VRTAT, MISLIM, DA SI LAHKO KUPJO SOBO V RESTU
 
ocividec 26.04.2013 11:28:36
....če bi bil TITO živ, bi tale fa ru ška go laz en bla nekje skrita in tiha kot miš, ampak TITEKA ni in tile gospodje veselo po Prešernu harajo in bogatijo v lepi krški dolini.......pr Zakških se je začel, sam Bog pa ve kdo bo naslednji.......in to bo potrebno kmalu, lačni nimajo za jest....
 
dednidol 26.04.2013 10:50:11
Nekaj minut čez osem sem bil galaktično hitro izbrisan.
Da ponovim: kjer Hudič ne zmore, ta banda lopovska pomore.
Jaz pa od poštenja komaj za povratno karto za vlak do Grosuplja napraskam.
King_of_Gonzo 26.04.2013 10:10:38
zdaj vete zakaj spor Bogovič Janša :)
 
2ee 26.04.2013 09:59:38
No končno bodo tud Puntarja razkrinkal, bi pa lahko v prispevku omenili tudi bivšega župana Krškega, ki je tesno sodeloval s Puntarjem in je bil Puntar vedno prvi v vrtsi ko je bilo treba občina prodati kakšno zemljišče... aja pa še zanmivost: sin Puntarja je poročen s pevko LeeLooJamais
HoS 26.04.2013 10:51:55
Kolko greš stavit da se ne bo zgodilo nič
2ee 26.04.2013 11:17:51
hmmm.....si ne upam :)
4592612 26.04.2013 14:56:59
BOGOVIČA MORAJO OBVEZNO ZAHAKLAT.

ADMIN SPOROČI UDRENIŠTVU

FRANC BOGOVIČ BIVŠI ŽUPAN KRŠKEGA, JE TUD ZRAVEN!
Več komentarjev