Slovenci v davčnih oazah: Puntarjevi, ki so poslovali z nekdanjo upravo Merkurja

24UR, ICIJ in CPNS.si o Slovencih v davčnih oazah: Novi dokumenti razkrivajo ozadja nepremičninskih poslov družine Puntar z nekdanjo upravo Merkurja. Sklepali so jih konec leta 2007, nato sta zakonca Puntar odprla več podjetij v davčnih oazah, kmalu zatem pa začela graditi poslovni center v Krškem.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

V dokumentih Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev (ICIJ), ki smo jih dobili prek Centra za preiskovalno novinarstvo (CPNS.si) in razkrivajo ljudi, ki imajo svoje premoženje skrito v davčni oazi na Deviških otokih, je moč najti tudi imeni Srečko in Marinka Puntar.

Dokument

Dokument, ki razkriva. (Foto: POP TV)

Slovenski javnosti bolj kot ne neznana Puntarjeva imata skupaj s sinovoma trenutno vsaj pet podjetij. Vsem je skupno, da imajo le do tri zaposlene, vsi zaposleni so verjetno člani družine, podjetje ima nizke prihodke ali izgube – izjema je le eno podjetje. Kdaj in kako točno je začel Puntar služiti, ni jasno.

Zemljišče prodal Merkurju

Pred kamero ni želel odgovarjati, na sestanku z novinarjem pa je podal le nekaj nekonkretnih odgovorov. Kot trdi Puntar, naj bi prek menice iz stečaja dobil zemljišča iz stečajne mase, po naših informacijah okoli 2005. Zemljišča naj bi nato prešla na prazno družinsko podjetje Radio Turist. Samo dve leti pozneje je podjetje z okoli 2,5 hektarja zemljišč prodal Merkurju.

Del Puntarjevih pojasnil zagotovo ne drži. Radio Turist po javno dostopnih evidencah nikoli ni imel v lasti tako velikih sredstev, prav tako nobenih večjih prilivov. Javne evidence razkrivajo, da naj bi Merkur do zemljišč prišel prek podjetja Job Center. A ob tem hkrati kupil še speče podjetje Radio Turist.

V Merkurju o nakupu radia ne vedo nič

Ob tem se odpre vprašanje, zakaj je Merkur sploh kupil prazno podjetje Radio Turist. Speča podjetja se namreč kupuje, da se utaji davke, opere denar ali izčrpa podjetje. Merkur je takrat vodil zdaj obsojeni Bine Kordež. V Merkurju o nakupu Radia Turist sicer ne vedo ničesar. ''Posel, ki ga omenjate, ni bil predmet izredne revizije in tudi nikoli ni bil obravnavan na sejah (prejšnje) uprave, zato žal nimamo na voljo informacij o njem,'' so sporočili iz Merkurja.

Posel naj bi potrdil Kordež. Na telefonske klice pa se ne odziva. Po telefonu o poslu ne želi govoriti niti Puntar: ''Glejte, ne morem govoriti po telefonu.''

O podjetjih ne ve nič

Puntarjev center v Krškem

Poslovni center v Krškem (Foto: POP TV)

Po prodaji zemljišča decembra 2007 je Puntar leto dni pozneje 9. januarja 2009 z ženo postal lastnik treh podjetij na Deviških otokih in enega v Hongkongu, ki so po zadnjih podatkih ICIJ aktivna. Zakonodaja je pri takšnih poslih jasna: "Vsak rezident Republike Slovenije mora davčni upravi prijaviti vse naložbe (torej tudi podjetja) in TRR v tujini''.

Na vprašanje, ali treh podjetij ni prijavil davčni službi, je Puntar odgovoril: ''Tudi o tem nič ne vem''. Na nadaljnje vprašanje, ali pravite, da niste imeli nobene firme, pa je Puntar dejal: ''Zdaj ste pa siten, zdaj ste pa siten.'' O podjetjih na Deviških otokih ne ve nič niti sin Tadej Puntar: ''Ne. Da jaz vem, ne.''

Štiri mesece po odprtju podjetij v davčni oazi je Puntar sicer začel z gradnjo 4800 kvadratnih metrov velikega poslovnega centra, katerega vrednost je več milijonov evrov. Puntar tudi o tej povezavi dogodkov ne želi dati konkretnih odgovorov. Nas je pa prek odvetnika obvestil, pozval in opozoril, da ne uporabimo tonskih posnetkov, v katerih Puntar nič ne ve o podjetjih v davčni oazi.
Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 278
 
HooplaToopla 27.04.2013 22:53:47
Če bi tule tožilstvo resno pobrskalo, bi po mojem član družine z najmanjšo kaznijo dobil kakih 15 let. Plus zaplemba vsega.
Ampak na to bomo morali verjetno še počakati, saj si boljševiki še nismo povsem opomogli od terorističnih napadov ZDA.
Več komentarjev