Slovenci v davčnih oazah: S podjetjema v davčni oazi obšel birokratske postopke

24UR, ICIJ in CPNS.si o Slovencih v davčnih oazah: Vladimir Polič, eden najbogatejših Slovencev, je leta 2008 na Deviških otokih ustanovil dve podjetji. Polič zatrjuje, da si je tako le olajšal birokratske postopke pri nakupu nepremičnine na Tajskem, priznava pa, da ju ni prijavil slovenski davčni upravi.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Vladimir Polič, eden od ustanoviteljev prve komercialne televizije v Sloveniji, Kanala A, ki je svoj prvi izum, radijski sprejemnik, prodal že pri dvanajstih letih, potem pa je sledila cela vrsta izumov in poslov, je kupčijo svojega življenja naredil z inovativnimi merilniki gledanosti televizijskih programov. Ti so brez večje konkurence, zato z njimi pokriva 80 odstotkov svetovnega trga, uporabljajo jih v 32 državah sveta. 

Ta, na Managerjevi lestvici 24. najbogatejši Slovenec, s premoženjem, po okvirnih ocenah vrednim najmanj 23 milijonov evrov, ima na Primorskem s sinovoma Denisom in Petrom štiri podjetja, ki zajemajo proizvodnjo in prodajo telemetričnih naprav, trgovanje z nepremičninami in gradbeništvo.

Šest mesecev na leto posluje in živi na Tajskem, kjer ima še štiri podjetja – za nabavo elektronskih delov, za distribucijo slovenske mineralne vode v Azijo, zastopništvo norveških čolnov in nepremičninsko podjetje. Vse je prijavljeno, poudarja. "Poslujemo transparentno, v vseh teh podjetjih," je poudaril v pogovoru z novinarji 24UR

Vladimir Polič

Vladimir Polič (Foto: POP TV)

Podjetij na Britanskih Deviških otokih ni prijavil dacarjem

A dokumenti Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev  (ICIJ) kažejo, da ima Polič od leta 2008 dve podjetji tudi na Britanskih Deviških otokih, ki ju nikoli ni prijavil davčni upravi. Ko so ga novinarji o tem vprašali po telefonu, je zanikal, da bi tam kadar koli imel podjetji, ko pa so mu omenili dokaze na papirju, se ju je spomnil. "Ti podjetji sta bili ustanovljeni za nakup nepremičnine, ker na Tajskem je praksa angleških odvetnikov, da nepremičnino kupi neko BVI podjetje, in to je lažje, ker če prodaš nepremičnino, ni treba prepisovati v zemljiško knjigo, ampak enostavno prodaš podjetje," je nekaj ur pozneje pojasnil razlog za njuno ustanovitev. 

Sodirektor zanika, da je povezan s podjetjem

Joint Benefit Success je s pooblastilom posredniške firme za 800 dolarjev ustanovil skupaj z na Tajskem živečim Švicarjem Rogerjem Schmidom, ki je glede na dokumente polovični lastnik in sodirektor podjetja. A, zanimivo, sam to zanika.

Roger Schmidt: "Pojma nimam, zakaj se moje ime pojavlja tam. Nimam nobenih lastniških deležev, nisem njegov direktor.
Gospod Polič je od mene kupil hišo, in to je vse."
Novinarka: "In to je edina povezava, ki jo imate z gospodom Poličem?"
Roger Schmidt: "Tako je."
Vladimir Polič: "On je bil solastnik, ker sva to skupaj kupila. Mi smo še vedno prijatelji, on je poznal odvetnika in je rekel, dajmo, tako naredimo."

Podjetje Wind Cypress je ustanovil sam, da bi kupil še eno zemljišče. In čeprav dokumenti kažejo, da je bilo aktivno, Polič trdi, da ga nikoli ni dokončno ustanovil. "Ker se je nekaj z bančnimi nakazili zapletlo in potem iz tega ni bilo nič." Pa tudi prvega nisem uporabljal, zatrjuje. 

Zakaj podjetji ni prijavil?

Na vprašanje, zakaj podjetij ni prijavil davčni upravi, pa pravi: "Ni bilo nobene zahteve, da bi kaj prijavil. Ta naša firma nikoli ni imela niti bančnega računa.

Po zakonu, ki pri nas velja od leta 2007, mora vsak rezident Slovenije vse naložbe v tujini, tako podjetja kot bančne račune, prijaviti, pravijo na Dursu.

A to človeka, ki ima v lasti cel kup nepremičnin, 36-metrsko jahto kot edini slovenski zasebnik prijavljeno v Sloveniji in si za življenje na obali gradi pravi dvorec, ne skrbi. "Če bi mi imeli podjetje, ki bi nam izdajalo račune za razna svetovanja, potem bi vsak razumel, da mi preko tega jemljemo denar, se izogibamo davkom in tako naprej," je dejal Polič. A tega ne počnemo, je dodal.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 155
4592613 28.04.2013 23:44:55
Kdor ima OŠ narejeno, pa še kak krožek, mu je takoj jasno, da se iz teh novinarjev nekdo norca dela... Te papirnate dokaze jim nekdo fino prodaja, hahaha. Mislijo pa da neke afere odkrivajo... Dejte še zbrskat koliko delavnih mest zagotavlja, koliko družin preživlja, koliko donacij in sponzorstev daje, v humanitarne namene..., koliko štipendij podeljuje... Na koncu če ni pretežko pa zbrskajte koliko davka je plačal in kaj je država potem s tem denarjem pametnega naredila... Take stvari se raje pejte novinarčki, bo vzdušje v državi lepše...
Čakam samo še kdaj bo kak novinar umoril nekoga samo da bi imel udarno novico. Noben vas itak ne gleda več niti prebira...
Capodistriano 28.04.2013 08:52:21
Še ena slovenska zgodba o "uspehu".
 
windmaster 28.04.2013 08:13:13
Čakamo da Jankoviča vprašate kako je prišel do svojih podjetij v davčnih oazah in koliko našega denarja je tam v resnici opral?
M_teorija 27.04.2013 23:39:05
No Polič je en lep primer tistih za katere bi prišla v poštev amnestija s tem, da plačajo vse neplačane davke za nazaj z obrestmi. Za razliko je vsaj do glavnine premoženja prišel s svojim lastnim delom in znanjem!?
 
Navadna-misel 27.04.2013 20:19:06
podjetje v davcni oazi zarad nakupa hise muahahahaha , mi smo pa po zupi priplaval :)
lulam 27.04.2013 21:30:39
Ne zganjaj foušarije, raje začni pošteno delat !!!
lila2140 28.04.2013 06:42:36
Navadna-misel, se strinjam s tabo. Takoj, ko nekdo o nekom podvomi, ga že oblajajo, da je fouš, ga pošljejo delat in prepričujejo, da imamo vsi enake možnosti. Ja, res...
Moralizator 28.04.2013 14:38:39
vsi kupujejo nepremičnine na firme.. tudi tujci pri nas kar sem videl na lastne oči saj je zakon tako narejen da se bolj splača.
kujlek 27.04.2013 20:09:47
Novinarjem je to, da najdejo davčnega prevaranta, morda na 10. mestu lestvice s prioriteto nalog. A vseeno se mi zdi, da če bi jih novinarji odkrivali s prvo prioriteto, bi jih odkrili kakih 5000X več, kot jih odkrijejo zavaljeni, usmrajeni in zaležani uradniki, ki jim menda pravimo inšpektorji. Njihova prva skrb je plača, potem pa sledijo ugodnosti, dopusti, iskanje izgovorov za javnost, zakaj imajo "zvezane roke" in tako dalje do propada....
 
rew333 27.04.2013 15:52:47
Poliča opišejo njegovi lastni delavci za velikega garača in izrednega inovatorja. Se mi zdi, da se pozornost samo odvrača od tistih, ki so obogateli s prevarami in krajami....
 
solo1 27.04.2013 09:50:34
Je pa v teh davčnih oazah privlačno tudi to, da če bi država kaj vračala drževljanom bi vsi veliko rajši imeli vse račune in podjetja prijavleno v Sloveniji. Tako ko pa je državni en velik požrešni aparat in samo gleda koga bo ožela in svoje funkcionarje financirala je pa res boljše, da denar neseš iz države.
pgdpgd 27.04.2013 14:14:24
S tako državo,kjer ljudje in denar bežita v tujino,je nekaj fejst narobe.
 
klldmoll 27.04.2013 09:41:43
tudi Simič ima vas rad !

BRUHHHHHHHHhhhhhhhhhhh !
 
deepthroat 27.04.2013 09:16:52
Central European Media Enterprices Ltd, O'Hara House, 3 Bermudiana road, Hamilton, Bermuda je naslov latnikov te spletne strani, ki je samo v letu 2012 pokasirala skoraj 64 milijonov dolarjev od Slovenskih oglasevalcev!
Za tiste, ki tega ne vedo, so tudi Bermudi ena od davcnih oaz.
Več komentarjev