Slovenska hrana bo imela enotno oznako

Ni nam vseeno, kaj jemo, saj je raziskava pokazala, da Slovenci vse bolj iščemo zdravo in lokalno hrano. In zdaj se je v promocijo domače hrane vključila tudi država, ki želi spodbujati prodajo domačega mesa, mleka, sadja, zelenjave, žita, oljk in medu.

Kmetijsko ministrstvo začenja kampanjo promocije lokalne hrane po spletu, televizijskih oglasih in "jumbo plakatih", s katero Slovence pozivajo, naj bodo pozorni na kakovost lokalne hrane.

Prvi del kampanje bo konec novembra, na dan slovenske hrane, ki bo tudi letos tretji petek v novembru. Takrat bodo šole otrokom ponudile že tradicionalni slovenski zajtrk in pripravile naravoslovne dneve, v okviru katerih bodo kmetije in proizvodni obrati za hrano odprli svoja vrata.

Sadje

S promocijo želijo spodbuditi želijo potrošnika, da bo bolj pozoren na kakovost lokalno pridelane in predelane hrane. (Foto: Thinkstock)

Znotraj ministrstva so letos za promocijo v vinarskem sektorju namenili 600.000 evrov, za generično promocijo pa 800.000 evrov, od tega za kampanjo promocije lokalne hrane 510.000 evrov. Za lažje naročanje hrane iz lokalnega okolja bodo na ministrstvu tudi iskali dodatne poenostavitve pri javnem naročanju.

Predsednica Sveta za promocijo Aleša Kandus je napovedala, da se bo sistemski pristop do promocije lokalno pridelane hrane začel predvidoma z letom 2014 in bo vključeval meso, mleko, sadje, zelenjavo, žita, oljke in med. Za vsak sektor bodo vpeljali sheme kakovosti in za slovensko hrano poenotili oznako.

Izpostavila je izsledke raziskav, ki kažejo, da 33 odstotkov potrošnikov zaupa v kakovost kupljene hrane, kar 76 odstotkov pa v kakovost slovenske hrane. "Ključno je zaupanje potrošnikov in naš cilj je povezati vse v prehranski verigi," je pojasnila.

Nad dejanskim poreklom hrane bo okrepljen nadzor, med katerim bodo izvajali preglede tudi ob koncih tedna.

Potrošnik je vedno bolj pozoren na poreklo hrane, kar 41 odstotkov raje izbere slovensko hrano, je pojasnil Andraž Zorko z Valicona. Med razlogi za poseganje po domači hrani so v raziskavi največkrat navedli razlog, da je boljša, kakovostnejša in da ji zaupajo.

Toni Tomašek iz podjetja Publicis, ki je pripravilo promocijsko kampanjo, je poudaril, da želijo z njo potrošnika opozoriti, naj bo pozoren na lokalno kakovost, in graditi zaupanje potrošnika do lokalno pridelane hrane.

Denar pošiljamo tujcem

Kupujemo zelenjavo in sadje

Slovenci smo vse bolj pozorni na sestavo živil in vse več nas daje prednost izdelkom slovenskih proizvajalcev. Vse bolj iščemo zdravo in lokalno hrano. Promocija je zasnovana na ideji, metaforično poimenovani ''zelena miza regionalnih okusov''. (Foto: Thinkstock)

Po besedah kmetijskega ministra Dejana Židana bo z nakupom lokalne hrane potrošnik pomagal tudi sam sebi. Zgovoren je podatek, da smo v Slovenijo lani uvozili za več kot 1,8 milijarde evrov prehranskih proizvodov in surovin za proizvode, kar je pet odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP).

"To brez potrebe pošiljamo tujcem. Izboljšanje za en odstotek BDP pomeni bistveno večje prilive v državni proračun, ki krije potrebe po javnem zdravstvu, šolstvu, ki pokriva socialne transferje. Zato vemo, da moramo narediti vse, da zmanjšamo odliv domačega denarja za tujo hrano," je poudaril.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 19
stand van piesangs 05.07.2013 19:20:13
Meni ni in nikoli ne bo logično zakaj je naša hrana in so naši pridelki in izdelki dražji od uvoženih...pa ne to zagovarjat z kvaliteto in rabatom...če si privoščijo, da zaradi visoke cene (neprodanosti) poteče rok in gredo v odpad ter, da so naši izdelki v tuniji cenejši potem si lahko tudi doma na domačem terenu oz. znižajo ceno in bodo zaslužili na količini...in posledično dvignili BDP. Jaz za žitove špagete ne dam 1€ ali več, ker niso nič boljši ali okusnejši, kot oni za 0,44€....
Več komentarjev