Šolnina tudi za nekatere redne študente

Da v šolstvu zmanjkuje denarja, kaže tudi to, da redni študij ni več čisto zastonj. Gre za neke vrste privatizacijo dela šolstva, pravi študentsko društvo Iskra, kar pa na ministrstvu ostro zanikajo. Posamezen visokošolski zavod bo lahko imel do 40 odstotkov rednih študentov, ki bodo morali za študij po novem plačati.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Predavalnica

(Foto: Reuters)

Izrednega študija, kot ga poznamo danes, z novo zakonodajo ne bo več. Bo pa zato študij redni in delni, brezplačen ali plačljiv. Precejšnja novost je torej brezplačen delni študij. "Namenjen bo vsem tistim študentom, ki so dejansko že zaposleni in še niso porabili pravic iz naslova visokega šolstva," je pojasnil državni sekretar na šolskem ministrstvu Mirko Pečarič. "Namesto v treh letih se bo delni študij končal v šestih letih," pa pravi predsednik Študentske organizacije Slovenije Mitja Urbanc.

Bo pa delni študij, tako kot redni, po novem tudi plačljiv. "Šolnine pridejo na vrsto šele na koncu, po izrabi vseh pravic, ki jih ima študent v okviru rednega študijskega programa. Torej nekdo, ki bo večkrat obiskoval posamezne študijske programe, bo večkrat ponavljal ..." je povedal Pečarič. 

Šolnina pride na vrsto, kadar visokošolski zavod že izvaja tak brezplačen program – torej ne more razpisati zgolj plačljivega programa. Drugi pogoj, ki mora biti izpolnjen, pa je, da je kvota vpisnih mest za brezplačni program že zapolnjena. "Pod pogojem, seveda, da je takšna oblika študija – sedanjega izrednega – sploh določena v študijskem programu," pravi Pečarič. 

Delež študentov, ki so po zdajšnji zakonodaji za izredni študij plačali, je 34-odstoten. Medtem ko je delež študentov, ki bodo po novi ureditvi plačali za redni študij, omejen na do 40 odstotkov. Šolnin bo več, pravijo v društvu študentov Iskra, ki zakona ne podpira. "Popolnoma nepomembno je, ali gre za 40 ali 50 ali 60 odstotkov, pomembno je, da konec koncev, če nekako odpiramo vrata plačljivemu rednemu študiju, vedno obstaja možnost, da se ga poveča glede na razmere, ki so zelo nestabilne," je v imenu omenjenega društva njihove pomisleke strnil Jaša Lategano.

A na ministrstvu mirijo, da ima zakon precej varovalk, da se to ne bi zgodilo.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 252
ZA PRAVIČNO DRUŽBO 05.11.2013 09:24:17
Ni čudno da imamo gospodarstvo v anusu, če taki sposobni kadri pridejo iz SDS faxov. Poglejte dosežke zadnje Janševe vlade, podpisal je memorandum, ki ne pomeni nič, sprejel je ZUJF, zaradi katerega se sedaj vrača ves denar za nazaj.... A je sploh dosegel kaj v svojem 1 letu vladanja, razden da se je ukvarjal z ideološkimi temami?
prašek 05.11.2013 09:40:17
Je pa spremenil ime vojašnice !
Več komentarjev