Slovenec odkril gen za debelost

Več kot 65 odstotkov Slovencev je predebelih, še bolj alarmantno pa je dejstvo, da debelost zelo hitro narašča med otroki. Da je veliko tega zapisanega tudi v naših genih, je potrdil tudi slovenski znanstvenik Simon Horvat, ki je odkril gen za debelost.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Debelost v zadnjem času hitro narašča, in to ne samo v zahodnem razvitem svetu, ampak vse bolj tudi v deželah v razvoju in nerazvitem svetu. Po poročilu WHO je v Sloveniji 65 odstotkov čezmerno težkih in debelih, kar nas uvršča v sam vrh kritičnih držav v evropskem območju (7. mesto od 52) ter v prvo četrtino v svetovnem merilu. Po ocenah debelost kot vzrok smrti v svetovnem merilu že presega kajenje in podhranjenost.

Velik krivec sta slaba prehrana in slab življenjski slog

debele ženske

K debelosti največ prispevata pretiran vnos hrane in nezdrav življenjski slog. (Foto: Reuters)

Kar strokovnjake najbolj skrbi, je dejstvo, da te številke zelo hitro rastejo med otroki, saj je na svetu že 40 milijonov otrok, mlajših od pet let, s čezmerno telesno maso. K debelosti največ prispevata pretiran vnos hrane in življenjski slog, ni pa dvoma, da so nekateri ljudje bolj nagnjeni k razvoju debelosti kot drugi.

Odkrili gen za debelost – deptor

Velik uspeh na področju odkrivanja genskih osnov debelosti je nedavno uspel profesorju Simonu Horvatu iz Laboratorija za biotehnologijo na Kemijskem inštitutu ter na Biotehniški fakulteti ljubljanske univerze. Horvat zadnjih 15 let intenzivno preučuje genetsko osnovo vitkosti ali debelosti. Z dolgoletno selekcijo miši so iz istih prednikov selekcionirali skupini, ki so ali zelo vitke ali zelo debele. Lastnosti vitkih miši so se izkazale kot sanje za supermodele, vitke miši namreč dnevno pojedo celo več kalorij kot debele.

Z genomsko analizo je Horvat odkril gen deptor, ki se značilno različno izraža pri debelih kot pri vitkih miših. Za boj proti debelosti je pomembno, da so pokazali visoko povezavo med izražanjem gena deptor v maščobnem tkivu in debelostjo tudi pri človeški populaciji. Skupaj s sodelavci z univerze Massachusetts Institute of Technology (MIT) so pojasnili mehanizem delovanja tega gena in omenjeno odkritje nedavno objavili v vodilni reviji na področju raziskav metabolizma Cell Metabolism. In kar je najpomembneje, to odkritje odpira možnosti delovanja na dedno pogojeno debelost.

Simon Horvat

Simon Horvat (Foto: POP TV)

Še vedno lahko največ storimo s spremembo življenjskega sloga

Horvat je pojasnil, da večina do zdaj znanih genetskih varianc, ki vplivajo na debelost, običajno deluje preko signalizacije v možganih, ki nato uravnavajo apetit, porabo energije in podobno. Ravno zato je odkritje gena deptor "nekaj novega", saj njegove genetske razlike in povišano izražanje zgolj v maščobnem tkivu vplivajo na povečanje mase maščevja, ne da bi bil povečan tudi apetit.

Kljub temu Horvat poudarja, da po tem odkritju in uporabi gena v medicini takojšnjih čudežev ni pričakovati. Opozoril je, da ljudje še vedno lahko največ storijo s spremembo življenjskega sloga in prehrane, vendar pa ne gre izključiti možnosti razvoja zdravila za debelost, saj so izidi "utišanja" omenjenega gena v maščobnih celicah pokazali manj nalaganja maščob.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 153
Mclawliet 14.09.2012 11:47:07
Da nas je več kot 65% predebelih? Ma dajte no, ne sodite vseh Slovencev po članih vaše novinarske ekipe.
 
helpful.tips 14.09.2012 10:59:54
Izgovori, izgovori... Debeli ljudje imajo 20000 izgovorov, zakaj so debeli. Vedno je nekaj, slaba prebava, problemi s ščitnico, ne morejo se ukvarjati s športom saj jih vse boli, v družini so vsi debeli... Zanimivo je tudi to, da nobeden ne bo priznal, da je debel zato ker veliko je, ravno nasprotno! Vedno jih slišimo govoriti, kako malo pojedo, pa se vse prime. (Ja, če se sploh ne gibate in jeste nezdravo hrano, ob vseh urah, seveda se vse prime). Ah, še to - v javnosti vpričo drugih pojedo najmanj v skupini, saj se držijo tiste zgodbe "malo jem", potem pa doma spraznejo hladilnik da nadoknadijo. Saj so bogi, debelost je bolezen, je odvisnost, s hrano se ponavadi tolažijo zaradi nizke samopodobe, problemov... Vse se da, z malo volje in pomoči okolice, najprej si je treba priznati, da si debel, predebel za svojo višino in starost. Nato spremeniti prehranjevalne navade - jesti manj in manj mastno, manj sladko. Tudi če se ne ukvarjaš s športom - se da shujšati samo z novim načinom prehranjevanja. Saj veste kako pravijo - to si kar poješ.
Crazy_Horse 14.09.2012 09:59:45
gen ki se imenuje manjžri
Dzugasvili 14.09.2012 09:05:17
Upam, da bo še odkril gen za neumnost, ki je v Sloveniji ne manjka!
S.J. 17.09.2012 12:23:13
to to nedaj se
 
NemeJ 13.09.2012 20:26:49
Slovenec je odkril gen za debelost sam 50 let prepozn.Zdej je toliko brezposelnih in brez denarja pa še hrana se je podražala da dvomim če bo še kdo debel pri takih cenah.
vezuv 14.09.2012 02:19:51
verjemi mi , da jih bo še več. Ti povem zakaj? Človekovo telo se obnaša enako kot pri živali: ko ne ješ delaš zalogo. Kako? Saj res. ne jem zato ker se lahko zredim, in jem malo. No ko telo dobi hrano, jo shrani za hude čase namesto, da bi ga predelalo - posledica : slab metabolizem.
Janez Jerancic 13.09.2012 12:19:02
Tabletke bodo šle v Ameriko in po močnih državah .No mi bomo kmalu jedli samo slab zrak .Če boš pa debel od slabe hrane iz kontejnarjev boš pa že prvoligiranc.
 
SilverBullet 13.09.2012 09:58:34
Rakava obolenja postajajo hud svetovni zdravstveni problem. Kitajski znanstveniki so preučevali 1000 kadilcev in odkrili gen, odgovoren za nastanek raka. Upajo, da bo že konec desetletja mogoče na trgu ponuditi zdravilo, ki ga bodo kadilci prejeli ob škatlici cigaret za doplačilo 10€ (preračunano). Upajo, da bo tako mogoče zajeziti širjenje rakavih obolenj med mladimi. Vzporedno s tem pa na kitajskih kadilcih že potekajo raziskave iskanja genov odgovornih za angino pektoris, razvoj srčno žilnih bolezni in kratko sapo. Znanstveniki upajo, da bodo podobna dopolnilna zdravila na voljo do konca leta 2020. (sarkazem press)
 
SilverBullet 13.09.2012 09:16:27
Kot sem že opozoril, empirično je dokazano, da v nemških taboriščih ni bilo debelih ljudi! Zdaj pa naj nekdo znanstveno izpodbije dejstvo, da brez prekomernega vnosa hrane in kalorij človek ne more biti debel. Geni, pa še kaj, gotovo vplivajo na metabolizem telesa, debelost sama pa je posledica odločitev lastnika in njegovih prehranjevalnih in življenskih navad. Izjema so, mogoče, redki posamezni primeri, kjer je vmes kaka presnovna bolezen. Ampak pri tem ne gre za ostalih 95% primerov!

Pa ne vplivajo samo geni na "porabo" in potrebe telesa. Vpliva tudi način življenja, koliko človek kalorij dejansko porabi idr. Po tem smo si vsi različni. In "sosed lahko poje dva hamburgerja, zakaj jih ne bi smel še jaz, šmrc"... je samo izraz ignoriranja lastnega telesa. Verjamem, da je tako tudi mikavna misel, da bo nekoč obstajala tabletka, ki bo popravila to "krivico" in bo lahko vsak jedel, kolikor in kar bo hotel. Mogoče bo. Ampak, lepo prosim, da ima telo drugačne potrebe kot so naše ustvarjene želje, ni nikakršna bolezen.
SilverBullet 13.09.2012 09:19:14
In izraz "gen za debelost" je preprosto medijsko napihnjeno zavajanje. Ta "gen" je kvečjemu v glavah in se na potomce prenaša mimo maternice.
yaks 13.09.2012 18:34:05
Obstaja ženska, ki nima nobene maščobe. Na dan mora pojesti zelo veliko, pa še vedno zgleda kot živ okostnjak. Verjetno je takih ljudi še več. Tudi ti verjetno poznaš koga ki lahko poje vsega boga pa je še vedno suh.
 
cirenij 13.09.2012 08:09:23
Še več bo debelih. Ker bodo napetali krompir in kruh, za zdrava živila ne bo denarja. Piovem iz izkušenj, ko sem bil na obisku na vasi v drugi republiki, kjer so se komaj preživljali. Vse mamike pa z okroglimi trebuhi. Pa ne od nosečnosti.
vezuv 14.09.2012 02:21:25
krompir ne redi! Vsebuje veliko kalija, ki vodo iz telesa izloča. Redijo krompirju dodani dodatki, med njimi tudi sol!
 
gospakatja 13.09.2012 07:04:31
pa smo našli krivca! mulc ne bo zavaljen, ker cele dneve poležuje na kavču in žre smokije, pač pa, ker "ima gen"!
Turgensis 13.09.2012 13:36:58
seveda zaradi obojega, kaj si nepismen?! Ta gen povzroča, da telo bolj varčuje z energijo (bolje izkoristi zaužito hrano).
Več komentarjev