Dobra novica za paciente z rakom na prostati: razvili krvni test za učinkovitejše zdravljenje

Britanski zdravniki so razvili krvni test, ki naj bi povečal možnosti preživetja za paciente z rakom prostate. Strokovnjaki so po prvih testiranjih zelo optimistični, podrobnejše raziskave še sledijo.

Znanstveniki so razvili krvni test, s katerim je mogoče določiti, katerim bolnikom z hitro rastočim rakom prostate lahko pomagajo določena nova zdravila. Test v pacientovi krvi zazna kancerogeni DNK in tako zdravnikom pomaga natančneje ugotoviti, ali ciljna zdravila učinkujejo ali ne. Na fundaciji za raziskovanje raka v Veliki Britaniji, Cancer Research UK, menijo, da lahko novi test "močno izboljša stopnjo možnosti preživetja pacientov".

Za ugotavljanje zanesljivosti omenjenega testa so izvedli številne študije z več udeleženci. Pri testiranju za zdravilo olaparib so za drugi del faze kliničnega testiranja tako zbrali krvne vzorce 49 pacientov, ki so zboleli za rakom prostate. Ciljno zdravilo te vrste predstavlja prihodnost onkološkega zdravljenja, a zaradi specifičnega učinkovanja ne deluje pri vseh bolnikih enako dobro.

Epruveta

S pomočjo krvnega testa bi lahko marsikateremu bolniku z rakom prostate povečali možnosti ozdravitve. (Foto: Reuters)

Strokovnjaki z inštituta za raziskovanje raka in Kraljeve fundacije Marsden NHS menijo, da bi test lahko učinkoviteje pomagal pri ciljnem zdravljenju in obenem zmanjšal stranske učinke zdravil. Doslej so z njegovo pomočjo že v štirih do osmih tednih identificirali paciente, ki se na ciljno zdravljenje niso odzivali ter ugotovili, pri katerih pacientih se bolezen razvija ali postaja na zdravila celo odporna.

Strokovnjaki optimistični: test pozitivno vpliva na višjo stopnjo preživetja

Profesor Johann de Bono, onkolog in svetovalec pri omenjenih organizacijah je dejal: "Iz dosedanjih rezultatov nam je uspelo razviti učinkovit krvni test po principu 'tri v enem', ki bo zdravnikom v prihodnje pomagal izbrati pravi način zdravljenja, preveriti njegovo delovanje in spremljati bolezen na dolgi rok." Dodaja še: "Test ima lahko velik vpliv na zdravljenje raka prostate, po drugi strani pa odpira možnosti ciljnega zdravljenja tudi za paciente z drugačnimi vrstami raka."

Zdravnica Aine McCarthy, prav tako z omenjenega inštituta za zdravljenje raka v Veliki Britaniji, je dejala, da test predstavlja zelo razburljiv razvoj dogodkov. "Test ima velik potencial za zvišanje stopnje preživetja pacientov, saj jim pravočasno zagotovi zanje najprimernejše zdravljenje in posledično zniža število predhodnih preizkusov drugih zdravil," je dejala McCarthyjeva. "Nadaljne študije z večjimi skupinami moških bodo še dodatno potrdile uporabo tega testa pri zdravljenju bolnikov z naprednih rakom prostate," je še optimistično dodala.

Tudi njen kolega Matthew Hobbs je do novega testa pozitivno naravnan. "Rezultati te in njej podobnih študij so ključni, saj omogočajo bistveno razumevanje faktorjev, ki spodbujajo določene vrste raka na prostati ali pa jih delajo ranljive za določena ciljna zdravljenja," pojasnjuje.

Za rakom na prostati letno zboli okoli 1500 moških

Po podatkih društva onkoloških bolnikov Slovenije za rakom na prostati letno zboli okoli 1500 moških, konkretno v letu 2013 je zbolelo 1499 moških. Register raka RS beleži incidenco raka prostate pri moških v letu 2013 za 13 moških do starosti 50 let, gre prvenstveno namreč za bolezen starejših, medtem ko je incidenca raka na modih 100 primerov in je to najpogostejši rak pri mlajših moških med 20 in 35 leti starosti. (Več o pogostih vrstah raka pri moških si lahko preberete na http://www.izogniseraku.si/.)

Aktivno samopregledovanje za raka je s strani stroke priporočljivo in možno zgolj za mlade od 20 leta starosti v primeru raka mod in raka dojk. Za ti vrsti obstajajo preverjena navodila (zloženka 1, zloženka 2), ki omogočajo odkritje raka v zgodnjem stadiju, kar ob ugotovitvi raka kaže na dobro prognozo in zdravljenje. Pri raku prostate tovrstne aktivne preventive, ki bi jo posameznik lahko izvajal, ne poznamo.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 0
Več komentarjev