Dvojčka, ki sta bila zraščena z glavicama, končno doma: 'Čudež za čudežem nas je pripeljal tako daleč'

Jadon in Anias sta dopolnila dve leti in po letu in pol bivanja v bolnišnicah končno odšla domov. Oktobra lani sta prestala 27-urno operacijo, med katero so ju ločili, zdaj pa sta si toliko opomogla, da sta lahko odšla v domačo oskrbo. A pred njima so leta rehabilitacije, ki pa bo zagotovo lažja sedaj, ko je družina spet skupaj.

Se spomnite lanske zgodbe o dvojčkih, ki sta se rodila z zaraščenima glavama? Lani oktobra smo poročali, da so ameriški kirurgi opravili zelo zahteven poseg in uspešno ločili komaj dobro leto stara dvojčka, ki sta bila skupaj zraščena z glavama. Fantka, Jadon in Anias, sta si ob rojstvu delila krvne žile in možgansko tkivo, kar je izjemno redko, saj se pojavi pri enem na 10 milijonov rojstev.

Ta konec tedna sta pogumna dečka dopolnila dve leti in končno zapustila bolnišnico, saj so zdravniki ocenili, da je dovolj varno, da gresta v domačo oskrbo. Starša Nicole in Christian McDonald sta o svoji izkušnji in občutkih ob odhodu domov spregovorila za CNN. Kot pravita, je družina končno skupaj in doma. Hvaležna sta vsem zdravnikom in zdravstvenemu osebju, ki so vse te dolge mesece bdeli nad stanjem dvojčkov in skrbeli, da sta prestala številne zaplete po operaciji. Teh ni bilo malo, pravi Nicole, ki je prepričana, da bo šlo z vsakim dnem na bolje.

Operacija, s katero so ju ločili, je trajala kar 27 ur in je bila izredno zahtevna. Fantka sta kmalu po operaciji začela zelo intenzivno rehabilitacijo, da bi nadoknadila zamujeno in se čim prej okrepila. Po operaciji sta namreč razvojno zelo nazadovala, zato sta se morala znova učiti govoriti, prav tako sta potrebovala veliko pomoči, da sta se lahko samostojno usedla. "To je bil neverjeten dosežek," pravi Nicole za trenutek, ko sta fantka prvič samostojno sedela.

Najhujše so bile napovedi zdravnikov, ki so predvidevali, da Anias nikoli ne bo mogel uporabljati svoje desne strani, a se je skozi rehabilitacijo pokazalo, da temu ne bo tako. Fantka sedaj odlično napredujeta, a je to šele začetek. Čaka ju več let intenzivne in zelo zahtevne rehabilitacije.

Nicole in Christian sta se s svojim prvim sinom in dvojčkoma februarja 2016 preselila v New York, da so se počasi pripravili na operacijo. Ta je potekala oktobra lani. Zdaj, leto in sedem mesecev po prihodu v bolnišnico, so končno doživeli trenutek, o katerem so sanjali. A slovo od bolnišnice je bilo zelo čustveno. Družina je namreč zelo hvaležna zdravnikom, osebju in vsem ljudem, ki so jim priskočili na pomoč – moralno in finančno.

McDonaldovi niso odpotovali v svoj stari dom, pač pa so si v bližini New Yorka kupili majhno hišo in jo prilagodili dvojčkoma. Predvsem zato, da bi bili bližje bolnišnici in fizioterapevtom. Na pomoč jim je pri obnovi priskočilo ogromno prostovoljcev, prav tako so jim dobri ljudje podarili mini kombi, s katerim se bo družina prevažala na terapije in preglede v bolnišnico. Prav tako so morali prilagoditi sobo za fantka, saj še vedno potrebujeta določene medicinske aparate, ki jima pomagajo pri dihanju in hranjenju. Zanju bo tudi na domu skrbelo posebno medicinsko osebje vsaj 16 ur na dan.

Christian je na dan odhoda iz bolnišnice dejal, da ima občutek, kot da sta dvojčka bolj otroka bolnišnice in ne njuna sinova, tako dolgo sta že po različnih bolnišnicah. "Počutim se skoraj tako, kot da bom prvič postal njun očka," pravi Christian. Nicole dodaja: "Doživeli smo čudež za čudežem, da smo prišli tako daleč. Končno bomo skupaj doma."

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 12
draghci 11.09.2017 18:06:38
Pri nas za staršem polnoletnih invalidov ne omogočajo niti skrajšanega delovnega časa niti daljšega dopusta, rehabilitacijo, fizioterapijo si moraš sam plačati, o prilagojenem stanovanju blizu bolnišnice niti sanjati ne smemo, razen, če imaš sam toliko denarja, da si to privoščiš. Vemo, ta dva sta bila neke vrste medijska senzacija, zato tudi denar in pozornost, ostali so samo številke. To je krutost in realnost tega pokvarjenega sveta in ljudi.
Več komentarjev