En otrok, trije starši

Velika Britanija bi lahko postala prva država, ki bi dovolila ustvarjanje zarodkov z uporabo DNK treh ljudi. Tako bi se izognili hujšim genetskim boleznim, kot je mišična distrofija. Nasprotniki se bojijo, da to spodbuja oblikovanje "dizajnerskih otrok".

Petorčki

(Foto: Thinkstock)

Velika Britanija bi lahko postala prva država, ki bi dovolila ustvarjanje zarodkov z uporabo DNK treh ljudi. Britanska vlada je podprla nadaljnji razvoj te medicinske tehnike.

Pravila, ki bodo urejala to področje, bodo pripravili še letos, nato pa jih bodo poslali v javno razpravo. Razprava v parlamentu bo predvidoma sledila prihodnje leto, če bodo prižgane zelene luči, pa bi lahko postopek bodočim staršem ponudili v dveh letih.

Strokovnjaki računajo, da bodo s pomočjo te tehnike lahko pomagali od petim do desetim parom na leto.

Izognili bi se hujšim boleznim

Novorojenček

(Foto: Thinkstock)

Z neke vrste okvaro mitohondrijev se rodi eden od 200 otrok. Pri večini simptomov ni ali pa so ti zelo mili. V hujših primerih po drugi strani lahko motena oskrba celic z energijo vodi do odpovedovanja mišic ali živčevja, slepote, odpovedi srca in včasih tudi smrti.

Namen omenjene tehnike oploditve zunaj telesa IVF (in vitro fertilization) je izogibanje hujšim mitohondrijskim boleznim, kot je mišična distrofija, ki jih otrok podeduje le po materi. Zdrav zarodek je ustvarjen tako, da se mitohondrijski DNK matere zamenja z zdravim DNK t. i. tretjega starša.

Kako poteka postopek?

Iz jajčne celice matere v okviru postopka zdravniki vzamejo jedro, zavržejo pa bolne mitohondrije. Jedro, v katerem so med drugim zapisane lastnosti, kot so barva las in oblika telesa, nato vsadijo v jajčece donatorke z zdravimi mitohondriji, iz katerega pred tem odstranijo jedro.

Nasprotniki tehnike poudarjajo, da je neetična in da bi Veliko Britanijo lahko speljala na spolzka tla. Postopek bi lahko spodbujal oblikovanje t. i. "dizajnerskih otrok", svarijo. Pravijo tudi, da bi lahko prizadeti pari posvojili otroke ali uporabili jajčeca drugih darovalk.

V Veliki Britaniji je vsako leto rojenih okoli 6500 otrok z okvarjenimi mitohondriji, ugotavlja britansko ministrstvo za zdravje.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 11
 
aklam006 29.06.2013 15:28:00
kul
Več komentarjev