Igralec znova imel kožnega raka: 'Uporabljajte kremo za sončenje'

Igralec Hugh Jackman se je znova spopadel k sreči manj nevarno obliko kožnega raka. Opozoril je na nujnost uporabe zaščitnih sredstev. Različne oblike kožnega raka so v porastu po vsem svetu, dermatologi priporočajo izogibanje soncu, ko je UV najvišji.

Igralec Hugh Jackman je razkril, da se mu je na nosu znova ponovil kožni rak, in opozoril na nujnost uporabe zaščitnih sredstev. Igralec je pojasnil, da je znova prestal poseg zaradi bazalnoceličnega karcinoma, ki je sicer najpogostejši tumor kože, vendar je redko usoden. Zdravniki sicer svetujejo čimprejšnjo odstranitev s kirurškim izrezom.

Ta oblika kožnega raka se najpogosteje pojavi na soncu izpostavljenih delih telesa, na vratu in glavi, kar v 25 do 30 odstotkih se pojavi na nosu. Rizični dejavniki so predvsem tip kože, izpostavljenost soncu, starost, izpostavljenost UV in ionizirajočemu sevanju. Avstralski igralec je prestal že najmanj štiri posege zaradi te oblike raka.

Kožni rak v porastu

Po pojasnilih zdravstvene stroke so tri najpogostejše vrste kožnega raka bazalnocelični karcinom, ploščatocelični karcinom in melanom. Razlikujejo se po pogostosti in nevarnosti, prav tako izvirajo iz različnih kožnih celic. Najredkejši in najnevarnejši je melanom, ki povzroči več kot 80 odstotkov smrti, povezanih s kožnim rakom.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja je maligni melanom sedmi najpogostejši rak v Sloveniji, nemaligni pa celo najpogostejši rak pri nas. Letno zaradi malignega zboli skoraj 500 ljudi, umre pa jih nekaj več kot 100. Število zbolelih se vsako leto poveča za štiri odstotke. Zbolevajo že mlajši od 30 let, se pa tveganje zvišuje s starostjo. Kožni melanom najpogosteje vznikne na trupu in okončinah. Prognoza melanoma je dobra, če se ga odkrije zgodaj, še preden se razširi v bezgavke ali oddaljene organe.

Nemelanomski kožni rak pa je, kot so zapisali na spletni strani NIJZ, najpogostejši rak med vsemi raki v Sloveniji. Letno v Sloveniji zboli približno 2000 ljudi. Število zbolelih se vsako leto poveča za dva odstotka. Ker ta rak ne zaseva, je umrljivost majhna – letno umre približno 30 ljudi. Zbolevajo predvsem starejši. Bolezen se v dveh tretjinah primerov pojavi na glavi in vratu.

Ključna zaščita pred soncem

Dermatologi odsvetujejo rabo solarijev in sončenje, opozarjajo pa tudi na redno in pravilno zaščito pred soncem že od zgodnjega otroštva. Soncu se je treba izogibati, ko je moč UV-sevanja največja, sploh v poletnih mesecih velja, da smo v senci med 10. in 16. uro. Glavo je treba zaščititi s klobukom ali kakšnim drugim pokrivalom, prav tako je priporočljiva uporaba ustreznih sončnih očal.

Na NIJZ glede zaščite pred soncem s kremami in geli pravijo, naj te služijo kot dodatna zaščita na predelih, ki jih ni mogoče zaščititi na naravne načine. Vsekakor pa niso namenjeni podaljševanju izpostavljanja soncu. Nujno je tudi redno pregledovanje kože, sluznic in nohtov.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 16
SixtoRodriguez 14.02.2017 22:43:07
še bog ne ve kaj je v unih kremah. da ni ravno krema kriva za to??
Več komentarjev