Izpostavljenost alkoholu pred rojstvom lahko privede do različnih prirojenih telesnih, duševnih, vedenjskih motenj

V obdobju nosečnosti ni poznane varne količine alkohola, ne varne alkoholne pijače in tudi ne varnega obdobja nosečnosti, da alkohol ne bi škodljivo vplival na otroka, opozarjajo na NIJZ. Zapleti in posledice zaradi alkohola se lahko kažejo že med samo nosečnostjo, ob porodu in ali pa pozneje.

Nosečnica in alkohol

Med nosečnostjo je alkoholu bolje reči ne. (Foto: Thinkstock)

Z dnevom fetalnega alkoholnega sindroma želijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ljudi ozaveščati o posledicah izpostavljenosti alkoholu otroka pred rojstvom. 

Izpostavljenost alkoholu pred rojstvom lahko škodljivo vpliva na razvoj in rast zarodka oziroma ploda in tako povzroča nepopravljive, trajne poškodbe pri še nerojenem otroku, kar lahko privede do različnih prirojenih telesnih, duševnih, vedenjskih motenj ali učnih težav, poznanih pod imenom spekter fetalnih alkoholnih motenj, so sporočili.

Alkohol prehaja na otroka skozi posteljico v nosečnosti in skozi materino mleko med dojenjem. Zarodek ali plod ne more razgraditi alkohola kot odrasla oseba, zato se koncentracija alkohola v njegovi krvi veča in je lahko višja od koncentracije alkohola v krvi matere in ostane taka tudi dlje časa. Zapleti in posledice zaradi alkohola pa se lahko kažejo že med samo nosečnostjo, ob porodu in ali pa pozneje.

Posledice pri otroku lahko obsegajo širok spekter težav, od manjših vedenjskih in učnih težav, pa vse do najtežje oblike sindroma. Prepoznavanje najtežje oblike sindroma je zaradi svojih značilnosti lažje, tako se pogosto zgodi, da se lažje oblike težav prepoznajo pozneje, v nekaterih primerih v mladostništvu ali celo kasneje, z zamujenim prepoznavanjem pa je tudi prognoza slabša, so izpostavili na NIJZ.

V Sloveniji ženske, stare od 25 do 34 let, najmanj abstinirajo, hkrati pa so štiri od petih žensk, ki rodijo, stare med 25 in 39 let. Anketa med udeleženkami šol za bodoče starše na Gorenjskem v letu 2013 je tudi pokazala, da je med zadnjo nosečnostjo vsaj 35 odstotkov vprašanih vsaj enkrat pilo alkoholne pijače, so še sporočili z NIJZ.

Zmotno je splošno prepričanje, da se otrok s tovrstnimi težavami lahko rodi le ženski, ki ima sindrom odvisnosti od alkohola, je pa verjetnost za poškodbe zarodka večja ob pogostejšem pitju alkohola in ob ponavljajočem pitju večjih količin alkohola ob eni priložnosti. Vsaka izpostavljenost alkoholu pred rojstvom lahko negativno vpliva na kakovost življenja in zdravje otroka, je opozorila specialistka javnega zdravja z NIJZ Barbara Lovrečič.

Po navedbah NIJZ je nujno čim zgodnejše prepoznavanje težav in ustrezna strokovna pomoč, hitro ukrepanje pa pripomore k boljši kakovosti življenja, bolj uspešno je tudi preprečevanje zapletov, kot so zasvojenost z alkoholom ali drugimi psihoaktivnimi snovmi ali duševne motnje.

Natančnih podatkov o razširjenosti problematike prirojenih nepravilnosti in drugih zdravstvenih težav, povezanih z materinim pitjem alkohola v nosečnosti v Sloveniji ni na voljo. Po podatki Perinatalnega informacijskega sistema na NIJZ pa je bila v obdobju od leta 2013 do 2015 v slovenskih porodnišnicah pri 141 ženskah ob porodu zabeležena odvisnost od alkohola. Zaradi posodobljenega načina beleženja podatkov je ta številka precej višja pred letom 2013, vendar pa razlike med porodnišnicami kažejo na to, da je zelo verjetno še vedno podcenjena, je povedala zdravnica specialistka javnega zdravja Barbara Mihevc Ponikvar.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 6
 
ccirisimo 10.09.2017 19:49:28
Kaj pa izpostavljenost revscini ?je mozno da tudi to ima negativen vpliv na razvoj otroka?!
Več komentarjev