Kreme za sončenje: pri označevanju so se bolje od najdražjih odrezali najcenejši izdelki

Zveza potrošnikov je preizkusila 18 izdelkov, ki obljubljajo zaščito pred soncem. Testa ni prestal le en izdelkek. Ocene so enakomerno razporejene med poceni vzorci in med najdražjimi blagovnimi znamkami. Pri označevanju so se najcenejši izdelki odrezali bolje od najdražjih.

Zaščita

Sredstvo za sončenje nanesite, preden se odpravite sonce. (Foto: Thinkstock)

Danes je prvi poletni dan in mnogi ste verjetno že z mislimi na dopustu. A preden se odpravite na morje in na sonce, se pozanimajte, kateri izdelki vas bodo najbolje zaščitili pred žarki.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so preverili 18 izdelkov, ki obljubljajo zaščito pred žarki UVB s faktorjem od 15 do 30. In končna ocena: 13 dobrih, štirje povprečni in en pomankljiv. "Ocene so enakomerno razporejene tako med poceni vzorci trgovskih znamk kot med najdražjimi blagovnimi znamkami," je pojasnil vodja testiranja pri ZPS Boštjan Okorn.

Torej le en vzorec ni uspešno prestal testa zaščite UVB, vsi pa so bili uspešni pri testu UVA. Pri ZPS so bili pozorni tudi na označevanje. Ponovno so se najcenejši izdelki pri označevanju odrezali bolje od najdražjih, čeprav so izdelki prestižnih znamk pogosto pakirani v potratno dodatno kartonasto embalažo, ki je potrošniki ne nosijo s seboj na plažo, ugotavljajo na ZPS.

Pri testiranju so bili letos še posebej pozorni na endokrine kemikalije, ki povzročajo motnje v delovanju žlez z notranjim izločanjem. Kot pojasnjuje Okorn, v sredstvih za zaščito pred soncem potrošniki lahko najdejo tudi nekatere parabene (najpogosteje propil- ali butilparaben), v to skupino sodi tudi UV-filter ethilheksil metoksicinamate (OMC).

Izdelke z omenjenimi sestavnimi naj bi potrošniki uporabljali previdno in čim redkeje. Predvsem za izdelke, ki vsebujejo omenjeni konzervans, velja, da naj jih ne bi uporabljali otroci, mlajši od treh let. "Čeprav tokrat nismo preizkušali otroških sredstev za zaščito pred soncem, ni nobenega razloga, da se tudi odrasli tej kemikaliji ne bi izognili," poudarja Okorn.

sončenje

(Foto: Thinkstock)

Še nekaj nasvetov ZPS, preden se odpravite na sonce

Na ZPS opozarjajo, da se je poleti treba zaščititi vedno in povsod, ne samo na plaži. Najboljša zaščita je še vedno izogibanje neposrednim sončnim žarkom. Priporočljivo je, da se izogibajte močnemu opoldanskemu soncu, saj tudi sredstva za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem ne zagotavljajo popolne zaščite pred ultravijoličnim sevanjem, pravijo na ZPS.

Sredstvo za sončenje nanesite, preden se odpravite sonce. Uporaba sredstev za zaščito pred soncem je namenjena običajnemu vsakdanjiku, ne pa dolgemu poležavanju pod žgočimi žarki. Namažite vse dele kože, ki so izpostavljeni soncu. Nanesite kremo v zadostni količini, saj za polovico manjši nanos zmanjša zaščito za dva- do trikrat.

Nanesite kremo dovolj pogosto, saj se zaščita bolj ali manj hitro zmanjšuje s časom, kar je odvisno tudi od fizične aktivnosti, pogostosti kopanja, potenja, otiranja z brisačo in moči sonca. Višji faktor ne pomeni možnosti daljšega sončenja oz. večjega izpostavljanja soncu, še pojasnjujejo na ZPS.

Katere izdelke so preverili?

Ambre solaire Golden Protect, zaščitno mleko ZF 20, Ambre solaire Prosojen zaščitni sprej za telo ZF 30, Annemarie Börlind Sun Spray SPF 20, Avčne Sun Zaščitno mleko v pršilu SPF 30, Biotherm Mleko za sončenje SPF 20, Clarins SC spray milky SPF 20, Daylong regular Liposomalni losjon za sončenje SPF 15, DM / Sundance Schutz & Bräune Mleko za zaščito pred soncem ZF 20, Eucerin Sun Gel za zaščito pred soncem za kožo, nagnjeno k alergijam ZF 25, Hofer / Ombia Suncare Mleko za sončenje s karotenom in vonjem kokosa ZF 20*, Lancaster SC Tanning lotion SPF 15, LAVERA Sprej za sončenje SPF 15 za družino, Lidl / Cien Sun Sprej za sončenje ZF 20, prozoren, Müller / Lavozon Olje za zaščito pred soncem ZF 20 , NIVEA Sun Protect & Bronze mleko za sončenje ZF 20 , Piz Buin InSun Losjon ZF 20 , SHISEIDO Sun Protection Spray Oil-Free SPF 15, Vichy Sprej za zaščito kože pred soncem SPF 30.

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 100
 
en_model 06.06.2014 02:18:15
google.com
jaka jaka 07.07.2013 22:03:18
Rezultati??? Ali je to morda sovražen govor????
 
saloma 06.07.2013 16:36:03
Torej katera krema ni prestala testa? Osebno sem uporabljala tako tiste kreme, ki stanejo 3 evre, kot tudi tiste, ki stanejo 50evrov-ampak moram reci, da neke posebne razlike nisem opazila. Vsekakor je pa zmotno prepricanje "pojdi v senco pa se ti ni treba mazat", ker smo tudi v senci izpostavljeni uva in uvb zarkom, ki povzrocajo skodo nasi kozi, ceprav so nekatere poskode vidne sele po nekaj letih. Kdor hoce, naj se maze, ostali pac ne-kakor si boste postlali, tako boste tudi spali :)
Moralizator 05.07.2013 13:14:30
EHM VSE NAPISANE ZNAMKE so odpad. osebno rabimo že leta dražje izdelke CYXOCS-ima nisem verjetno papisal prav. nimamo nobenih problemo-krema za sončenje olja, po sončenju. aloe vera in proti komarjem. cena je mogoče na nivoju HUDIH znamk al 12 let in nimam problemov.
 
nesramnez 21.06.2013 16:32:22
en velik kup besed a nikjer lestvice kako so se odrezali artikli...hm???
adminisrat0r 21.06.2013 19:16:23
kaj je pa za razmišljat, najcenejše je najboljše

TAKO KOT JE VEDNO!
 
merchy1 21.06.2013 15:15:35
Najbolje da se cez dan skrivamo pred soncem zvecer pa na nocno kopanje...pa nerabis nobene kreme...:)))))
 
flsks 21.06.2013 14:18:37
Zmerno postopno sončenje škodi manj kot vse te kemikalije....kreme za sončenje so enak porez na budalote ko ustekleničena voda!!!!! naravno je najbolše!!!! ne pozabit sonce nam proizvaja vitamin D...katera krema ga????
hlapci, ki se mažejo z žaubami so pa itaq stranke, farmacije za kupovabje zdravil za kožnega raka, zdravil za za osteoporozo.....p še kakšno izmišleno bolezen
Senad Jasic 21.06.2013 13:52:33
NEKI NEMŠKI,NURICIONISTIČNI,ZDRAVNIK,JE REKEL NASLJEDNI"PREGOVOR",KAR NE,MOREŠ DATI V,USTA NITI ZA ,KOŽO,NI DOBRO,KAJTI,KOŽA JE,ŽIV, ORGANIZEM,JAZ SE,STRINJAM,Z, NJIM!
Turgensis 06.07.2013 18:30:58
Torej nikakor ne dajat oblačil na kožo, oblačila namreč niso za v usta! Bolj neumne izjave ne bi mogel dati, pa kaj drugega on nutritionista ni za pričakovat in nutririonist ni zdravnik! O koži raje poslušaj dermatologa, če bi rad stroril kaj koristnega za svojo kožo! Prav tako koža ni organizem, je organ, njene celice so pa žive tako kot ostale celice našega telesa!
 
rolica 21.06.2013 13:14:27
Vsaka koza svoja zgodba...najbolse je pa seveda senca
DSS 21.06.2013 13:09:27
Cien sprej CF20 je zame bomba. Nisem zgorel nkol....pocen in na testih zmeraj pri vrhu. Pa še transparent je, da se ne vidjo bele lise. Tale varstvo potrošnikov mi gre na jetra z plačljivim ogledom raziskave. Saj jih plačuje država, tko da si tist člank lohk nekam zataknejo.
Sianne 21.06.2013 13:53:34
Od države ne dobijo nič več
Moralizator 05.07.2013 13:15:19
ti se kar maži z Lidlovimi kreacijami...
Več komentarjev