Napor v službi lahko poveča tveganje za srčne bolezni

Delovni napori lahko povečajo tveganje za srčne bolezni ali srčni napad. A še pomembnejši je odziv na napore, pravijo britanski raziskovalci, ki priporočajo zdravo prehrano, dovolj gibanja in izogibanje slabim razvadam, kot je kajenje.

stres

Delovni napori lahko povečajo tveganje za srčne bolezni ali srčni napad. (Foto: Reuters)

Britanski znanstveniki so primerjali in preverili rezultate 13 različnih evropskih raziskav, v katerih je bilo zajetih skoraj 200.000 ljudi, in ki so ugotavljale povezave med delovnimi obveznostmi in srčnimi napadi.

Ugotovili so, da je 23 odstotkov povečanih tveganj za srčni napad ali smrti zaradi srčnih bolezni povezanih z delovnim naporom. Tveganje je sicer bistveno manjše od tveganja, ki ga povzročata kajenje ali premalo gibanja. Vsekakor je najpomembnejši odziv na napor, ki ga je nekdo vložil v delo, so poudarili v britanski fundaciji za srce.

Delovni napor je oblika stresa, pravijo raziskovalci na londonski univerzi in je bolj pogost med delavci, ki opravljajo fizična dela, poroča BBC.

Dosedanje ugotovitve glede povezave med naporom in srčnimi boleznimi so bile mešane, saj so bile vseskozi v povezavi z drugimi dejavnostmi, ki so slabe za srce, kot sta kajenje in gibanje. ''Vemo, da kadilci, ki so pod stresom, kadijo še malo več, aktivni ljudje, ki imajo velike napore, postanejo neaktivni, to pa lahko vodi v debelost,'' je povedal Mika Kivimaki z londonske univerze.

Tveganje, ki ga povečujejo delovne obveznosti, lahko tako zmanjšate s pravilno prehrano, dovolj gibanja, nekajenjem, ipd. Kot kažejo podatki, bi odstranitev delovnega napora preprečila 3,4 odstotka srčnih napadov oziroma bolezni, če pa bi vsi nehali kaditi, pa bi ta odstotek poskočil na kar 36.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 5
 
X-XY 18.09.2012 08:33:29
Torej, starejši si težje delaš, pokojninska doba in starost se zato večata? Do smrti delati, torej.
Več komentarjev