NIJZ izvajalce cepljenja proti gripi poziva, naj posredujejo oceno, koliko cepiva bi še potrebovali

NIJZ bo naročil dodatno cepivo proti gripi, potem ko jim bodo izvajalci cepljenja posredovali oceno, koliko cepiva bi še potrebovali. Dobava je predvidena v roku 14 dni. Nekaj cepiva za otroke do 3. leta starosti – to je trivalentno, medtem ko je za odrasle štirivalentno – je sicer še na voljo.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pozval izvajalce cepljenja proti gripi, naj posredujejo oceno, koliko cepiva proti gripi bi še potrebovali. Na podlagi tega bodo naročili dodatno cepivo. V ambulantah NIJZ je na voljo še 1800 odmerkov cepiva, danes so v mariborski enoti cepili že 140 ljudi.

Z NIJZ so v četrtek sporočili, da so jim pošle zaloge cepiva proti gripi za odrasle. NIJZ bo dodatna cepiva naročil, dobava pa je predvidena v roku 14 dni. "Je pa to težko točno napovedati, saj ni odvisno od nas," so pojasnili.

Ošpice

V ambulantah NIJZ je na voljo še približno 1800 odmerkov cepiva, danes so v mariborski enoti cepili že 140 ljudi. (Foto: iStock)

Cepivo proti gripi za odrasle je štirivalentno cepivo, medtem ko se za otroke do treh let starosti uporablja trivalentno cepivo. Nekaj cepiva za otroke je še na voljo, so še dodali na NIJZ.

Zelo nalezljiva bolezen, ki se prenaša s kužnimi kapljicami

Za preprečevanje širjenja virusa gripe je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila: če zbolimo in bi lahko imeli gripo, ostanemo doma, temeljito in pogosto si umivamo roke z vodo in detergentom, pri kihanju ali kašljanju pa si usta pokrijemo s papirnatim robčkom ali kašljamo v rokav, svetujejo na NIJZ.

Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli od pet do deset odstotkov prebivalcev. Bolezenski znaki gripe se pojavijo približno tri dni po okužbi z virusom. To so mrazenje, izčrpanost, visoka temperatura, glavobol, bolečine v mišicah in kosteh, dražeč občutek v žrelu in suh kašelj. Razen kašlja, ki lahko traja več tednov, znaki po navadi izginejo v dveh do sedmih dneh.

Gripa se prenaša s kužnimi kapljicami in prek površin, ki so onesnažene z izločki dihal, obolelega z gripo. Kužne kapljice nastanejo ob kihanju, kašljanju in glasnem govorjenju. Prepotujejo razdaljo do največ enega metra, zato je za prenos virusa potreben tesnejši stik z obolelim, običajno v zaprtem prostoru. Na površinah lahko virus gripe preživi več ur. Če se onesnaženih površin dotaknemo z rokami, lahko virus zanesemo na sluznice nosu, oči in ust.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1
ni_mi_vse_eno 15.01.2018 20:01:33
Še dva cepiva. Enega za zdravstvenega ministra in enega za Pahorja. Zgodba se ponavlja: Miklavčič - Pahor. Še dobro, da mu je bilo razloženo, kako nujno se je cepiti se, da lahko potem mirne duše zboliš.
Več komentarjev