Novo odkritje: slike možganov razkrivajo človekovo razpoloženje!

Raziskovalci z univerze v ameriškem Pittsburghu so ob slikanju možganov desetih prostovoljcev ugotovili, da je iz slik mogoče razbrati človekovo razpoloženje.

Kot so ugotovili raziskovalci z univerze Carnegie Mellon University v ameriškem Pittsburghu, je iz slik možganov mogoče razbrati človekovo razpoloženje. Ljudje, ki so sodelovali v raziskavi, so imeli izredno podobno možgansko aktivnost, ko so doživljali enake občutke. To pomeni, da bi lahko računalnik po slikanju z magnetno resonanco sam ugotovil, kako se nekdo trenutno počuti.

Ugotovitve bi lahko uporabili za pomoč pri zdravljenju bolnikov z različnimi motnjami duševnega zdravja in diagnosticirali različne čustvene motnje. Kot pravijo, so s tem odkritjem odprli okno v glavah ljudi z motnjami v razvoju.

Nevrolog

(Foto: Thinkstock)

Poleg uporabe na zdravstvenem področju pa raziskovalci vidijo v tem tudi druge priložnosti. "Lahko bomo ugotovili, kakšna čustva ljudem vzbujajo določeni oglasi," je dejal profesor psihologije Marcel Just, ki je nadziral študijo. "Ta raziskava uvaja novo metodo, ki omogoča prepoznavanje čustev brez zanašanja na sposobnost ljudi, da bi zmogli to sami sporočiti," je dodal Karim Kassam, vodja raziskave. "To bi lahko uporabljali za ocenjevanje posameznikovega čustvenega odziva na skoraj vse vrste dražljaja, na primer na zastave, blagovne znamke ali politične kandidate," pravi.

Preden bo to postalo širše sprejemljivo, bo treba počakati na več tovrstnih študij, pravijo njeni avtorji. Ugotovitve bodo morali potrditi tudi drugi laboratoriji, a raziskovalci so zadovoljni, da so korak bliže odgovoru na vprašanje, kako možgani doživljajo različna čustva.

Ekipa znanstvenikov je opazovala odziv možganov na jezo, gnus, zavist, strah, veselje, poželenje, ponos, žalost in sramoto. Prostovoljcem, ki so jih namestili v naprave za slikanje z magnetno resonanco, so prikazovali različne podobe in besede, s katerimi so v njih sprožili določena čustva. Slike so kazale podobno aktivnost možganov ob prikazu istih podob, ujemanje je bilo 84-odstotno, so še dejali.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 4
Mladen sir 21.06.2013 14:51:31
Ni važno ameriško ali slovensko zdravstvo me je skoraj ubilo.
 
Joker3 21.06.2013 12:31:30
Človekovo razpoloženje se lažje in bolj poceni razbere iz njegovega obraza.
Mladen sir 21.06.2013 11:42:07
Se mi zdi da so vaše raziskave protizakonite in da delate nedovoljene posege v ljudi.Res ja z možgani vidijo vašo razpoloženje niso pa povedli da če je človek dobre volje ti dajo od vojske bojne strupe in itd da si živčen ko hudič.Če hočejo te speljejo da ubijaš delajo celo ubijalce.Če želijo da se smejiš se boš smejal celi dan,ali jočeš...vse imajo.
Kraj Kovac 02.07.2013 09:10:12
Mal preveč filmov gledaš...
Več komentarjev