Novo odkritje: slike možganov razkrivajo človekovo razpoloženje!

Raziskovalci z univerze v ameriškem Pittsburghu so ob slikanju možganov desetih prostovoljcev ugotovili, da je iz slik mogoče razbrati človekovo razpoloženje.

Kot so ugotovili raziskovalci z univerze Carnegie Mellon University v ameriškem Pittsburghu, je iz slik možganov mogoče razbrati človekovo razpoloženje. Ljudje, ki so sodelovali v raziskavi, so imeli izredno podobno možgansko aktivnost, ko so doživljali enake občutke. To pomeni, da bi lahko računalnik po slikanju z magnetno resonanco sam ugotovil, kako se nekdo trenutno počuti.

Ugotovitve bi lahko uporabili za pomoč pri zdravljenju bolnikov z različnimi motnjami duševnega zdravja in diagnosticirali različne čustvene motnje. Kot pravijo, so s tem odkritjem odprli okno v glavah ljudi z motnjami v razvoju.

Nevrolog

(Foto: Thinkstock)

Poleg uporabe na zdravstvenem področju pa raziskovalci vidijo v tem tudi druge priložnosti. "Lahko bomo ugotovili, kakšna čustva ljudem vzbujajo določeni oglasi," je dejal profesor psihologije Marcel Just, ki je nadziral študijo. "Ta raziskava uvaja novo metodo, ki omogoča prepoznavanje čustev brez zanašanja na sposobnost ljudi, da bi zmogli to sami sporočiti," je dodal Karim Kassam, vodja raziskave. "To bi lahko uporabljali za ocenjevanje posameznikovega čustvenega odziva na skoraj vse vrste dražljaja, na primer na zastave, blagovne znamke ali politične kandidate," pravi.

Preden bo to postalo širše sprejemljivo, bo treba počakati na več tovrstnih študij, pravijo njeni avtorji. Ugotovitve bodo morali potrditi tudi drugi laboratoriji, a raziskovalci so zadovoljni, da so korak bliže odgovoru na vprašanje, kako možgani doživljajo različna čustva.

Ekipa znanstvenikov je opazovala odziv možganov na jezo, gnus, zavist, strah, veselje, poželenje, ponos, žalost in sramoto. Prostovoljcem, ki so jih namestili v naprave za slikanje z magnetno resonanco, so prikazovali različne podobe in besede, s katerimi so v njih sprožili določena čustva. Slike so kazale podobno aktivnost možganov ob prikazu istih podob, ujemanje je bilo 84-odstotno, so še dejali.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 4
Mladen sir 21.06.2013 14:51:31
Ni važno ameriško ali slovensko zdravstvo me je skoraj ubilo.
Več komentarjev