Cepljene ženske imajo do 90 odstotkov manj možnosti za raka na materničnem vratu

Začenja se teden boja proti raku na materničnem vratu. Število novoodkritih rakov na materničnem vratu se je od začetka delovanja državnega programa Zora prepolovilo. Ta vrsta raka sicer sodi med redkejše oblike, saj jo lahko skoraj v celoti preprečimo z rednimi pregledi pri ginekologu in cepljenjem proti virusu HPV.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Število novoodkritih rakov na materničnem vratu se je od začetka delovanja državnega programa Zora prepolovilo. Medtem ko je leta 2003 za to vrsto raka zbolelo več kot 200 žensk, jih danes okoli 120. Z rednimi ginekološkimi pregledi in cepljenjem proti HPV pa bi se lahko to število še bistveno znižalo, pravi epidemiologinja Urška Ivanuš.

rak materničnega vratu

Začenja se evropski teden preprečevanja raka na materničnem vratu. (Foto: Thinkstock)

Ivanuševa je ob začetku Evropskega tedna preprečevanja raka na materničnem vratu poudarila pomen rednega udeleževanja presejalnih programov v okviru državnega programa zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu Zora in cepljenja proti HPV.

Kot je dejala, se preventivnih ginekoloških pregledov na vsake tri leta, v okviru katerega ženski odvzamejo bris materničnega vratu in celice testirajo, udeležuje 72 odstotkov žensk. To je po njenih besedah dober rezultat, a opozarja na nižjo udeležbo v programu tistih žensk, ki so starejše od 50 let in menijo, da več ne potrebujejo ginekoloških pregledov. Za rakom na materničnem vratu namreč lahko zboli tudi ženska, ki je stara denimo 60 let in imela več desetletij istega partnerja, saj lahko virus HPV "spi" po več desetletij po okužbi.

Pozivajo starše naj cepijo deklice 

Ob tem je Ivanuševa tudi pozvala starše deklic, naj dovolijo cepljenje deklet proti HPV. To cepivo je namreč od leta 2009 brezplačno dostopno za deklice v šestem razredu osnovne šole, od leta 2015 pa tudi za zamudnice, ki pa se še vedno šolajo. A statistični podatki kažejo, da se proti HPV cepi manj kot polovica deklic, kar zdaleč ni dovolj za t. i. čredno imunost, je dodala.

Ob letošnjem evropskem tednu so se pri osveščanju osredotočili predvsem na mlade, pri čemer jim je na pomoč priskočil pri mladih priljubljeni glasbenik Challe Salle. V pesmi Gud vajb opozarja na pomembnost zdravja in družine. "Zdrav človek ima ogromno želja, bolan pa le eno - to da ozdravi," je povedal Challe Salle.

Cepivo - od lanskega šolskega leta je v uporabi devetvalentno - namreč ščiti pred okužbo z devetimi najpogostejši genotipi virusa HPV. Obstaja sicer več kot 200 različnih virusov HPV, od tega so nekaterih visoko rizični in povzročajo okužbo na materničnem vratu (lahko tudi drugje po telesu). Ta okužba večinoma poteka brez simptomov in sčasoma izzveni, lahko pa vodi v predrakave spremembe in nato v raka. Tekom življenja naj bi se vsak spolno aktivni okužil s HPV, po statističnih podatkih je okuženo skoraj vsako četrto dekle, staro med 20 in 25 let.

Po besedah Ivanuševe imajo ženske, ki se udeležujejo presejalnih programov, kar 80 odstotkov manj možnosti, da zbolijo za rakom na materničnem vratu. Cepljene ženske pa imajo do 90 odstotkov manj možnosti za raka na materničnem vratu. Tako Ivanuševa trdi, da imajo tiste ženske, ki so cepljene in se redno udeležujejo presejalnih pregledov, zelo majhno verjetnost, da zbolijo za to vrsto raka.

Okužba s HPV pa ne povzroča le raka na materničnem vratu, pač pa tudi lahko po drugih organih. Na leto v Sloveniji zaradi okužbe s HPV zboli 200 bolnikov, od tega je okoli 120 rakov na materničnem vratu, ostali so raki penisa, anusa, grla itd. Poleg tega ginekologi na leto obravnavajo okoli 2000 predrakavih sprememb na materničnem vratu.

HPV

Statistični podatki kažejo, da se proti HPV cepi manj kot polovica deklic, kar zdaleč ni dovolj za t. i. čredno imunost. (Foto: Thinkstock)

Nekateri genotipi HPV povzročajo tudi genitalne bradavice, ki sicer niso nevarne, so pa nadležne za bolnike, zdravljenje pa obremenjuje izdatke zdravstvene blagajne. Genitalne bradavice ima odstotek spolno aktivne populacije in 17 odstotkov žensk, starih od 20 do 29 let, je dodala Ivanuševa.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 22
 
Jožajoža 23.01.2018 21:21:50
in lahko imajo odnose brez kondoma.
Več komentarjev