Po piku komarja mesto vboda hladimo

Najprej navadni, nato so nam začeli poletne dni greniti še tigrasti komarji, zdaj številni trepetajo, da bodo pot v naše kraje našli tudi nadležni gostje, ki prenašajo virus Zika. Kako naj se ubranimo?

V ZDA so zabeležili prve primere okužbe z virusom zika prek domačoh komarjev.

Pred piki komarja se zavarujemo z uporabo oblačil, ki zakrijejo večji del kože, priporočajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). V izogib nadležnim komarjem ljudem svetujejo, naj v zaprtih prostorih uporabljajo insekticide za uničevanje insektov in prepričujejo dostop mrčesa v bivalne prostore z zaščitnimi mrežami. Pomembna je uporaba repelentov, ki jih nanesemo na izpostavljene dele kože in na oblačila. Pri hkratni uporabi sončne kreme in repelenta najprej nanesemo sončno kremo, so zapisali NIJZ.

Komar prenaša virus zika

(Foto: AP)

Kaj pa, če nas komar vseeno piči? "Po piku komarja priporočam uporabo antihistaminikov v obliki mazil ali gela, ki zmanjšujejo vnetje in srbenje," je povedala pediatrinja Tatjana Grmek Martinjaš. Priporoča tudi hlajenje vbodnega mesta. "Hlajenje zmanjšuje delovanje vbrizganih snovi, s katerimi komar ob vbodu prepreči strjevanje naše krvi, ki tako ostane dovolj tekoča med komarjevim sesanjem," je dejala.

Komarji prenašajo številne bolezni. Na območju Afrike, Jugovzhodne Azije, Srednje in Južne Amerike nas lahko okužijo tudi z virusom Zika. Komarji, ki prenašajo virus Zika in virusa denge ter rumene mrzlice, so najbolj aktivni sredi dopoldneva in v poznih popoldanskih urah preden se zmrači. 

Ob piku komarja pa lahko zbolimo tudi za malarijo, japonskim encefalitisom, čikungunjo in nekaterimi drugimi boleznimi. Pred rumeno mrzlico in japonskim encefalitisom se lahko zaščitimo s preventivnim cepljenjem, pred malarijo pa s preventivnimi zdravili, še dodajajo strokovnjaki.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 8
 
provokatorr 01.08.2016 08:37:32
in katera od naštetih bolezni, ki jih prenaša komar, se je kadarkoli pojavila pri nas?
nik500 01.08.2016 09:23:46
Nobena. Ampak ne pozabi da možnost obstaja.
Več komentarjev