Poletna nadloga, zaradi katere lahko končamo na urgenci

Piki žuželk so večinoma nenevarni, pa čeprav neprijetni. Težave lahko hitro omilimo s hlajenjem mesta pika in kakšno kremo proti vnetju. Izjema so alergijske reakcije na pike, ki so lahko življenjsko ogrožajoče. Alergijo na pike žuželk ima okoli pet odstotkov ljudi.

Pik

Reakcija kože v obliki otekline, rdečine in srbečice je na mestu pika žuželke normalna. (Foto: iStock)

Piki žuželk so poletna nadloga, saj se poleti več gibamo na prostem, pa tudi žuželk je v tem letnem času največ. Večinoma ti piki niso nevarni. Reakcija kože v obliki otekline, rdečine in srbečice je na mestu pika žuželke normalna, pravi zdravnica Nena Kopčavar Guček. Mesto pika je zato najbolje hladiti, dobro je tudi, da se ne praskamo, saj lahko tako okužimo rano. "Tudi nohti niso vedno popolnoma čisti. Včasih je pik nedolžen, pa potem rano okužimo s praskanjem. Tako mesto je zelo pametno hladiti s kakšnim obkladkom. Če je pik na nogi, je ud priporočljivo dvigniti," svetuje Kopčavar Guček.

Okužbo pa lahko prinese tudi žuželka. "Na primer mušice zelo rade obiskujejo kakšno nagnito sadje in zelenjavo in ko nas pičijo, to nesnago vnesejo v našo kožo. Čeprav vemo, da nismo alergični, kakšen pik postane zaskrbljujoč, saj oteče, v sredini se pojavi gnoj. Če pride do takega procesa, da se okoli okuženega pika začnejo vleči rdeči trakovi, gre za vnetje, ki se lahko razširi," pojasnjuje Nena Kopčavar Guček, ki v tem primeru svetuje obisk zdravnika, saj je potrebna antibiotična terapija.

Reakcija je možna tudi, če imamo bolj občutljivo kožo oziroma če nas žuželka piči na občutljivejša in nežnejša mesta, kot so pazduha, mednožje, pregib komolca in kolena.

Alergična reakcija na pik: hitro ukrepanje je življenjskega pomena!

Po piku osebi lahko postane slabo, lahko se tudi zruši, izgubi zavest, dobi slab pulz in plitvo diha. Takrat je treba brez milosti, hitro in neomajno ukrepati, v tem primeru je lahko ogroženo življenje.
zdravnica Nena Kopčavar Guček

Najbolj nevarne pa so alergije na pike, zlasti na ose in čebele. "Če alergen ni površinski, ampak se s pikom injucira v naš sistem, moramo biti pripravljeni na anafilaktično reakcijo, ki je izjemno huda in dramatična. Niti ni treba, da je na mestu pika že kakršna koli strahotna oteklina, pa lahko osebi postane slabo, lahko se tudi zruši, izgubi zavest, dobi slab pulz in plitvo diha. Takrat je treba brez milosti, hitro in neomajno ukrepati, v tem primeru je lahko ogroženo življenje," pravi Kopčavar Gučkova.

Namreč hitrejša kot je alergijska reakcija, nevarnejša je, dodaja reševalec in inštruktor prve pomoči pri Rdečem križu Slovenije Janez Kramar. Ljudje, ki imajo prepoznano alergijo na bodisi osji bodisi čebelji pik, morajo takoj vzeti zdravila iz alergijskega seta in uporabiti avtoinjektor adrenalina. Takoj je tudi treba poklicati nujno medicinsko pomoč. Če takšna oseba izgubi zavest in več ne diha, jo je treba začeti oživljati, dokler na kraj ne pridejo reševalci, je pojasnil Kramar.

Do hude alergijske reakcije pa lahko pride tudi postopoma, ni nujno, da v trenutku pika. Znaki hujše reakcije so srbenje celega telesa, težave z dihanjem, otekanje in rdečina. V tem primeru je treba poiskati zdravniško pomoč.

Sicer pa prva alergijska reakcija nikoli ni tako burna, pojasnjuje Kopčavar Gučkova. Zato je priporočljivo vsem, ki so kdaj imeli reakcijo na pik - tudi če je bila blažja, da se testirajo.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 7
Megusta90 18.08.2017 21:33:06
danes me je picila ena cebela, malo je peklo blo rdece po 2h urah pa kot da ni bilo nic hladila nisem samo pustila pri miru
Več komentarjev