Psiholog opozarja: 'Buljenje' v zaslon ne prinaša nič dobrega

Psiholog Aric Sigman je prepričan, da so številni posamezniki razvili nezdravo odvisnost od moderne tehnologije. Pri tem opozarja na negativen vpliv, ki ga lahko ima "buljenje" v zaslon na otroke. Opozarja, da takšno vedenje vodi v določene bolezni.

Otrok

Otroci (in tudi odrasli) velikokrat uporabljajo več elektronskih naprav hkrati. (Foto: Thinkstock)

"Starši so tisti, ki morajo poskrbeti, da otroci pred zaslonom televizije ali računalnika preživijo čim manj časa," pravi psiholog Aric Sigman. Izpostavlja, da imajo otroci doma v povprečju dostop do petih zaslonov in da pogosto uporabljajo več naprav hkrati, na primer pametni telefon in televizijo.

Ob tem opozarja na negativne posledice takšne tehnologije. Prepričan je namreč, da je povezana s sedečim načinom življenja, diabetesom tipa 2 in boleznimi srca. Skrbi ga tudi, da "buljenje" v zaslon spreminja strukturo možganov v razvoju.

Obstajajo namreč slike možganov, ki kažejo razlike med možgani otrok, ki igrajo računalniške igrice, in tistimi, ki jih ne. Vendar pa ni znano, ali te razlike povzroči gledanje v zaslon, ali pa drugačna struktura možganov zgolj pomeni, da so nekateri bolj naklonjeni igranju igric kot drugi. 

Vseeno Sigman opozarja, da številni posamezniki moderno tehnologijo preveč uporabljajo in so razvili nezdravo odvisnost od nje. Pravi, da bi morali biti otroci do tretjega leta starosti čim manj pred zasloni ali pa celo nič. Od tretjega do sedmega leta bi pred zasloni lahko preživeli največ uro in pol, medtem ko bi od sedmega do osemnajstega leta v zaslone lahko gledali največ dve uri, je prepričan Sigman.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 12
 
sledi 25.05.2012 07:27:16
g. sigman, z raziskavo se strinjam 100%. Škoda, ker je niso prebrali moji starši pred 20+ leti....
Več komentarjev