Slovenski znanstveniki pomagali razviti robotsko nogo

Nov dosežek slovenskih znanstvenikov. Z evropskimi kolegi so pomagali razviti novo robotsko in bionsko tehnologijo, ki pomaga osebam po amputaciji nog vrniti čim bolj naravno gibanje.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Cyberlegs pomagali razviti slovenski znanstveniki - 1

Slovenski znanstveniki so pomagali razviti umetno nogo na osnovi robotske in bionske tehnologije. (Foto: Fakulteta za elektrotehniko UL)

Osebe, ki so jim amputirali eno ali obe nogi, se bodo – tudi zaradi slovenskega znanja – odslej lahko bolj naravno gibale.

Cyberlegs pomagali razviti slovenski znanstveniki - 2

(Foto: Fakulteta za elektrotehniko UL)

Znanstveniki z ljubljanske Fakultete za elektrotehniko so namreč pomagali razviti evropski projekt Cyberlegs.

Gre za pripomoček, ki je kombinacija robotske in bionske tehnologije, s katerim osebi s protezo močno olajšajo gibanje.

"V triletnem obdobju projekta smo razvili aktivno ortozo za sklep kolka, aktivno protezo za amputirani ud, senzorni sistem za zaznavanje stanja in aktivnosti uporabnika ter sistem za posredovanje povratne informacije uporabniku," je pojasnil član projektne ekipe prof. dr. Roman Kamnik iz ljubljanske Fakultete za elektrotehniko.

Navadne proteze so namreč pogosto okorne in gibalna sposobnost osebe s protezo je zelo omejena. Osebe po amputaciji pa morajo v gibanje vložiti bistveno več fizičnega in miselnega napora, kot sicer. Novi pripomoček pa je zasnovan tako, da zaznava človekovo naravno gibanje in ga s pomočjo senzorjev skuša posnemati.

"Nosljivi senzorni sistem je zasnovan na osnovi brezžičnih inercijskih senzorjev, nameščenih na segmentih telesa in merilnih vložkov za čevlje. Na osnovi izmerjene informacije o gibanju segmentov in reakcijskih sil pod stopali sistem zaznavanja razpozna posamezne manevre in faze gibanja, razpoznana stanja pa so uporabljena pri vodenju proteze ali ortoze," je doprinos slovenske ekipe razložil prof. dr. Marko Munih, vodja Laboratorija za robotiko na Fakulteti za elektrotehniko.

Sistem se je dobro izkazal tako pri hoji po ravnem, vstajanju, usedanju in vzpenjanju po stopnicah, kar je velik napredek pri nožnih protezah.

Cyberlegs pomagali razviti slovenski znanstveniki - 4

Pripomoček zaznava naravno gibanje in ga skuša posnemati. (Foto: Fakulteta za elektrotehniko UL)

V Sloveniji opravijo letno od 400 do 500 amputacij. Od tega jih je okrog 40 do 60 odstotkov pri diabetikih.

Projekt so tri leta razvijali znanstveniki iz Italije, Belgije in Slovenije. Poleg Marka Muniha in Romana Kamnika so bili med ključnimi raziskovalci slovenske ekipe tudi Luka Ambrožič, Maja Goršič, in Sebastjan Šlajpah.

Razlogi za amputacijo nog so različni, najpogostejši so bolezni perifernega ožilja, nesreče, diabetes ali maligna obolenja. Izguba noge pa močno vpliva na zdravje in kakovost življenja osebe.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 12
 
Krtača 17 17.03.2015 21:33:34
Lepo
Več komentarjev