So tudi vaši možgani štiri leta starejši od vas in vas čaka demenca?

Debelost in visok krvni tlak sta kriva za demenco po petdesetem letu, ugotavlja študija. Podoben učinek naj bi imel diabetes. Zdrava prehrana in telesna aktivnost sta tako tudi recept za dobre kognitivne sposobnosti v kasnejših letih.

Telovadba

Debelost povzroča tudi demenco. (Foto: Reuters)

Debelost in visok krvni tlak vodita v hitrejši upad kognitivnih spodobnosti po petdesetem letu, svarijo znanstveniki.

Najbolj naj bi na razvoj demence v starosti vplivala debelost v srednjih letih, še pravijo znanstveniki francoskega inštituta INSERM, kjer so testirali mentalne sposobnosti, indeks telesne teže in splošno zdravstveno stanje več kot 6000 ljudi.
Posebej pozorni so bili na težave, kot so visok krvni tlak, nizka raven dobrega holesterola, visoka raven krvnega sladkorja in ali sodelujoči za te težave jemljejo zdravila.

Tretjina sodelujočih je imela dva ali več faktorjev tveganja, 9 odstotkov pa je bilo kronično debelih, z indeksom BMI višjim od 30, 38 odstotkov pa je bilo pretežkih z indeksom telesne teže med 25 in 29,9.

Pri udeležencih so testirali spomin in druge kognitivne sposobnosti v časovnem obdobju desetih let. Ugotovili so, da bolj kot so bili udeleženci debeli, hitreje so upadale sposobnosti njihovih možganov. Pri najdebelejših so sposobnosti upadle tudi za četrtino bolj kot pri tistih z normalno težo.

Pri skupini, ki je bila ob začetku testiranja stara 56 let, so po desetih letih ugotovili, da so se njihovi možgani v tem obdobju postarali še za skoraj štiri dodatna leta v primerjavi z udeleženci z zdravim BMI.

Avtorji sicer pravijo, da bi bilo treba izvesti še nekaj raziskav, pri katerih bi upoštevali še genetske faktorje in podatek, koliko let so bili udeleženci predebeli oziroma pri kateri starosti so se začeli pojavljati dejavniki tveganja. Statistika sicer pravi, da demenca grozi enemu od treh ljudi, ki so starejši od 65 let.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 23
 
olaf45 26.08.2012 19:08:48
zato pa je tako stanje!!
Več komentarjev