Sodišče v prvi takšni sodbi pritrdilo, da je mobilni telefon kriv za tumor in Italijanu prisodilo odškodnino

57-letni Roberto Romeo je pred sodiščem pričal, da je moral zaradi delovnih obveznosti vsak delovni dan v 15 letih uporabljati mobilni telefon od tri do štiri ure na dan. Sodišče mu je pritrdilo, da je njegov benigni tumor posledica uporabe telefona in mu prisodilo odškodnino.

Uporaba telefona v postelji

Prvič na svetu je sodišče priznalo povezavo med neprimerno uporabo mobilnega telefona in tumorjem na možganih. (Foto: Thinkstock)

Italijansko sodišče v kraju Ivrea na severozahodu države je v razsodbi 11. aprila, ki so jo objavili šele v četrtek, potrdilo povezavo med uporabo mobilnega telefona in tumorjem. Sodišče je razsodilo v prid tožniku, ki je dobil benigni tumor na možganih in mu priznalo pravico do mesečne odškodnine. Na razsodbo sodišča je še mogoča pritožba.

57-letni Roberto Romeo je pred sodiščem pričal, da je moral zaradi delovnih obveznosti vsak delovni dan v 15 letih uporabljati mobilni telefon od tri do štiri ure na dan.

"Prvič na svetu je sodišče priznalo povezavo med neprimerno uporabo mobilnega telefona in tumorjem na možganih," sta po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala njegova odvetnika Stefano Bertone in Renato Ambrosio.

Romeo sam je dejal, da ni bila njegova namera, da bi demonizirali mobilne telefone, a meni, da je potrebno biti bolje osveščen o njihovi uporabi.

"Nisem imel druge izbire, kot da sem prek mobilnega telefona govoril s sodelavci in organiziral delo - 15 let sem nenehno telefoniral, tudi doma in v avtu," je še dejal.

Dodal je, da je kasneje dobil občutek, da je njegovo desno uho ves čas blokirano. Leta 2010 so mu diagnosticirali tumor na možganih, ki je bil "na srečo benigen, in od takrat dalje ne slišim več, ker so mi odstranil slušni živec", je povedal.

Medicinski strokovnjaki so ocenili, da je Romeo 23-odstotni invalid, zaradi česar mu je sodišče priznalo mesečno premijo 500 evrov z naslova nacionalne zavarovalne sheme za nesreče pri delu.

Številne znanstvene raziskave so doslej potrdile, da uporaba mobilnih telefonov ob običajni uporabi ne predstavlja tveganja za zdravje ljudi, nekaj večje tveganje naj bi prinesla prekomerna uporaba. Ob tem številni znanstveniki opozarjajo, da je še prezgodaj za dokončne ugotovitve, ker gre za relativno novo tehnologijo.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 6
 
Elias47 21.04.2017 11:37:39
dobrojutro... to, da mobilni telefoni povzročajo raka, tumor, motnje notranjih organov in nevrološke motnje, vam jaz pravim tukaj na blogu že skoraj 10 let, pa se vsi le smejijo... zdaj se smejte bud´le...
Več komentarjev